Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ξενάγησης στο Γήπεδο: Μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία


ΤΩΝ ΑΝΤΩΝΗ ΖΑΡΙΝΤΑ, ΜΙΧΑΛΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ*

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ξενάγηση στο Γήπεδο[1]» έκανε την εμφάνισή του το 2017 στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου, καινοτομώντας και πρωτοπορώντας. Έκτοτε συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον τόσο από μαθητές όσο και εκπαιδευτικούς, με χιλιάδες μαθητές και εκατοντάδες σχολεία να έχουν συμμετάσχει σε αυτό. Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, λόγω της πανδημίας, επαναλειτούργησε κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, με εντυπωσιακή ανταπόκριση και επιτυχία. Αξίζει να σημειωθεί πως από τον Γενάρη του 2024 μέχρι και σήμερα, έχουν επισκεφθεί το γήπεδο και έζησαν αυτή την ανεπανάληπτη εμπειρία, σχεδόν 1000 μαθητές από σχολεία όλης της Κύπρου[2]

Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό πρόγραμμα αυτού του είδους στην Κύπρο. Αποτελεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που σκοπό έχει την εις βάθος γνωριμία με ένα σύγχρονο αθλητικό γήπεδο και την ανάπτυξη αθλητοπρεπούς στάσης και υγιούς φίλαθλης κουλτούρας. Το πρόγραμμα, ουσιαστικά λειτουργεί ως ένα βιωματικό μάθημα αθλητικής παιδείας με έμφαση στην αξία του αθλητισμού στη ζωή μας, στην κατανόηση της σημασίας του ποδοσφαίρου στην κοινωνία, στην αξία του «Ευ Αγωνίζεσθαι» και στη σημασία να μείνει ο αθλητισμός μακριά από τον φανατισμό και τον ρατσισμό κάθε είδους.

Η «Ξενάγηση στο Γήπεδο», απευθύνεται σε παιδιά Γ’-Στ’ Δημοτικού, τα οποία με τη συμμετοχή τους βιώνουν μια αξέχαστη, απολαυστική και συνάμα διδακτική εμπειρία. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αφορά τα παιδιά και τη μάθησή τους, εξού και είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας.

Οι δραστηριότητες διεξάγονται στο ποδοσφαιρικό γήπεδο «ΑΕΚ ΑΡΕΝΑ» στη Λάρνακα, σε πρωινό σχολικό χρόνο και το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν. Η ξενάγηση εκτυλίσσεται σε διάφορους σταθμούς, όπως τα δημοσιογραφικά θεωρεία, την αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου, τα αποδυτήρια, τον αγωνιστικό χώρο, τις κερκίδες κ.ά. Σε κάθε σταθμό πραγματοποιούνται συγκεκριμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με ειδικά φύλλα εργασίας και βιωματικές ασκήσεις. Ειδικότερα, οι μαθητές ασχολούνται με δραστηριότητες σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα των Αναλυτικών Προγραμμάτων της δημόσιας εκπαίδευσης όπως τα Ελληνικά, τα Μαθηματικά, τη Γεωγραφία και τη Φυσική Αγωγή. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα επιμελήθηκε από έμπειρους δασκάλους και η ξενάγηση πραγματοποιείται από πτυχιούχους εκπαιδευτικούς.

Η «Ξενάγηση στο Γήπεδο» προσφέρει μια μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία σε μικρούς και μεγάλους. Εξάλλου, πώς είναι άραγε να κάνεις μάθημα μέσα σ' ένα γήπεδο; Σκέτη απόλαυση, φυσικά!

*Δάσκαλοι




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1113