«50 χρόνια από εκείνο το περιττό καλοκαίρι»


Βιωματικό Εργαστήριο: «Θρύλοι της Κατεχόμενης Κύπρου μέσα από το Θέατρο» «Ο Αρκόσιοιρος της Λάμπουσας (Λάπηθος, Καραβάς)»

ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΟΔΥΣΣΕΩΣ*

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 το Βιωματικό Εργαστήριο: «Θρύλοι της Κατεχόμενης Κύπρου μέσα από το Θέατρο». Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί δημοτικής, προδημοτικής και ειδικής εκπαίδευσης επιμορφώθηκαν τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά για το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Θέατρο για παιδαγωγικούς σκοπούς στα μαθήματά τους ως αυτόνομο γνωστικό αντικείμενο αλλά και ως μέσο διδασκαλίας άλλων μαθημάτων.

Η εμψυχώτρια μας, Δρ Νάντια Τομασίδου ακολουθώντας τη φιλοσοφία του Θεάτρου και του Δράματος στην Εκπαίδευση και βασιζόμενη στις αρχές της ισότητας και της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και της αυτονομίας και της ενεργητικής συμμετοχής τους παρουσίασε στους συμμετέχοντες ένα εξαιρετικό σεμινάριο.

Η παρουσίαση της βασίστηκε στον προφορικό θρύλο της κατεχόμενης Κύπρου «Ο Αρκόσιοιρος της Λάμπουσας». Μέσα από τον θρύλο μαθαίνουμε πώς δημιουργήθηκε ο βράχος με την ίδια ονομασία στην τοποθεσία Μάρε Μόντε στη Λάμπουσα. Ο θρύλος καταγράφηκε από την εμψυχώτρια μας, μετά από ενδελεχή έρευνα στα κατεχόμενα μέρη Καραβάς και Λάπηθος, αλλά και συνομιλίες με πρόσφυγες από τα χωριά αυτά. Ο θρύλος αποδόθηκε στην κυπριακή διάλεκτο, και ως εκ τούτου αποτέλεσε γλωσσικό θησαυρό για τους/τις συμμετέχοντες/ουσες. Παράλληλα, μέσα από τη συζήτηση που έγινε διαφάνηκε ότι η απόδοση του θρύλου δίνει ευκαιρίες στον/στην εκπαιδευτικό για διαθεματικές δραστηριότητες. Σημαντική στο σεμινάριο ήταν και η συνεισφορά συναδελφισσών, κάποιες από τις οποίες γνώριζαν τον θρύλο, όπως επίσης έζησαν, κολύμπησαν και ανέβηκαν στον περιβόητο «σιοίρο» του Μάρε Μόντε. Οι συμμετέχοντες/ουσες με την καθοδήγηση της εμψυχώτριας μας, επεξεργάστηκαν τον θρύλο μέσα από τις συμβάσεις δράματος.

Όπως μας εξήγησε η Δρ Νάντια Τομασίδου, στην καρδιά του σεμιναρίου βρίσκεται ο διαχρονικός στόχος του ΥΠΑΝ «Γνωρίζω, Διεκδικώ και Αγωνίζομαι». Φέτος όμως με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την Τουρκική Εισβολή του 1974 η απόδοση τέτοιων δράσεων γίνεται ακόμα πιο σημαντική για τον αγώνα της Κύπρου γενικότερα.

Όπως αναφέρθηκε από την εμψυχώτρια στην αρχή και κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, ο «Αρκόσιοιρος της Λάμπουσας» αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου Θεατροπαιδαγωγικού Προγράμματος με τίτλο «Θρύλοι της Κατεχόμενης Κύπρου μέσα από το Θέατρο» το οποίο δημιουργήθηκε για να διεξάγεται στα ιδρύματα Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης. Το Πρόγραμμα αφιερώνεται στη μητέρα της Νάντιας, την κυρία Ευγενία Κοζάκου-Τομασίδου, αφυπηρετήσασα Διευθύντρια σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, η οποία κατά την  Τουρκική Εισβολή αναγκάστηκε να αφήσει το σπίτι της στον Καραβά, και έχασε και τους δύο γονείς της από τα πυρά των Τούρκων στρατιωτών. Αφιερώνεται επίσης στα αδέλφια της κυρίας Ευγενίας και στους γονείς της, Κωνσταντίνο και Δέσποινα Κοζάκου.

«Λαός που ξεχνά την ιστορία, την  καταγωγή και τον παράδοσή του, πορεύεται χωρίς πυξίδα, χωρίς κατεύθυνση και αποστολή. Πόσο μάλλον για όλους εμάς τους  Έλληνες της Κύπρου και κυρίως εμάς τους εκπαιδευτικούς, σε μία ημικατεχόμενη πατρίδα. Σε μια πατρίδα με το «Δεν Ξεχνώ» να επιχειρείται από κάποιους να ατονίσει. Χρειάζεται να είμαστε εδώ, να φυλάμε Θερμοπύλες, να μεταφέρουμε στις νέες γενιές την αγάπη προς την πατρίδα και τα σκλαβωμένα μερη μας. Η Κερύνεια είναι σύμβολο αγωνιστικότητας, σύμβολο επιστροφής. Η Κερύνεια ανήκει στο λαό της και σε αυτούς που την αγαπούν» (Από τον Χαιρετισμό της Προέδρου ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία Βασούλας Κούλα). Και ευχαριστούμε όσους με τις πράξεις τους φροντίζουν να μας το υπενθυμίζουν...

Στέλιος Οδυσσέως

Πρόεδρος ΠΑΔΕΔ – Πρωτοπορία Κερύνειας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










873