Ο Ευαγόρας, η Πόλη μας και ο ρόλος της ΠΟΕΔ Αμμοχώστου


ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΤΙΝΗ*

Με συγκίνηση, αλλά και με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρακολουθήσαμε την ταινία «Ο Ευαγόρας και η πόλη μας», που κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες από τον Δήμο Αμμοχώστου. 

Δημιουργήθηκε από την εταιρεία  Zedem Media σε συνεργασία με επιτροπές και λειτουργούς του Δήμου. 

Το έργο εντάσσεται στις ευρύτερες δράσεις και προσπάθειες του Δήμου Αμμοχώστου, για να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα παιδιά την Πόλη μας, την Αμμόχωστο, με ένα σύγχρονο μέσο όπως αυτό της ταινίας με animations, με ευχάριστο τρόπο και χωρίς διδακτισμό. 

Στη συγκεκριμένη ταινία, που απευθύνεται σε μικρά παιδιά, ο βασιλιάς Ευαγόρας μας μεταφέρει πίσω στην πόλη μας και στην ένδοξη ιστορία της. 

Ταξιδεύουμε μαζί του στη θαλασσοφίλητη γη της  Αλάσιας, περιδιαβαίνουμε στην πόλη του Τεύκρου, τη Σαλαμίνα και φτάνουμε στην Αμμόχωστο, την πόλη που είναι χωμένη στην άμμο και που κτίστηκε πάνω από τα ερείπια της Αρσινόης. 

Στη συνέχεια παρελαύνουν από μπροστά μας οι διάφοροι κατακτητές που πέρασαν από την Αμμόχωστο, Βυζαντινοί, Φράγκοι, Γενουάτες, Άραβες, Ενετοί. 

Ο βασιλιάς Ευαγόρας μας μεταφέρει έπειτα στη σύγχρονη Αμμόχωστο, στα χρόνια που η πόλη γνώρισε τεράστια τουριστική ανάπτυξη. Κολυμπούμε στα καταγάλανα νερά της, κτίζουμε κάστρα στις χρυσές αμμουδιές της και θαυμάζουμε τις φυσικές ομορφιές της. 

Σε μια πόλη που σφύζει από ζωή δεν είναι δυνατόν να λείπουν οι γιορτές και τα πανηγύρια. Ο βασιλιάς Ευαγόρας μας πηγαίνει στη γιορτή του πορτοκαλιού, στις παρελάσεις, στα καλλιστεία για την ανάδειξη της βασίλισσας Πορτοκαλιάς, στα Ανθεστήρια, στο πανηγύρι του Κατακλυσμού. 

Και φυσικά δεν παραλείπει να μας γνωρίσει τα αθλητικά σωματεία της Ανόρθωσης και της Νέας Σαλαμίνας, όπως επίσης και τον Γυμναστικό Σύλλογο Ευαγόρας και τον Ναυτικό Όμιλο Αμμοχώστου.

Και εκεί που οι άνθρωποι κάνανε τη ζωή τους όνειρο και το όνειρο πραγματικότητα, εκεί που η ζωή κυλούσε ήρεμα κι ευτυχισμένα, αντηχούν οι σειρήνες του πολέμου. Ακολουθούν εικόνες με τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου, έρημοι δρόμοι, εγκαταλελειμμένα σπίτια και ξενοδοχεία, μια πόλη φάντασμα κι ένα συρματόπλεγμα. «Μια πόλη μες το συρματόπλεγμα. Τα χέρια της ματώνουν και ποιος να της γιατρέψει τις πληγές»;  

Κλείνοντας όμως, ο βασιλιάς Ευαγόρας δηλώνει με σιγουριά «Οι Αμμοχωστιανοί θα βρούμε ξανά τον δρόμο της επιστροφής, θα φέρουμε ξανά την ειρήνη για όλους».  Και στέλνει στα παιδιά ένα ελπιδοφόρο κι αισιόδοξο μήνυμα «Εσείς είστε το μέλλον της Αμμοχώστου»!

Εξαιρετικό και άξιο συγχαρητηρίων το έργο που επιτελεί ο Δήμος για να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα παιδιά την πόλη τους. Η επιλογή του βασιλιά Ευαγόρα, μιας πολιτικής και πνευματικής προσωπικότητας, σύμβολο ενότητας και φιλοπατρίας,  ήταν σίγουρα η πιο κατάλληλη. 

Και η σκυτάλη τώρα περνά στα χέρια της ΠΟΕΔ Αμμοχώστου, που από το περασμένο καλοκαίρι εργάζεται με τη συνεργασία πολλών εκπαιδευτικών της πόλης μας, για να στηρίξει την προσπάθεια του Δήμου Αμμοχώστου και να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που να συνδέεται με τη συγκεκριμένη ταινία και να απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. Η ετοιμασία δραστηριοτήτων και παιχνιδιών βρίσκεται σε εξέλιξη και σύντομα θα είναι στη διάθεση του Δήμου για αξιοποίηση τους. 

Ανάμεσα στους ρόλους που επιτελεί η ΠΟΕΔ Αμμοχώστου είναι και η προβολή του αντικατοχικού αγώνα και η διατήρηση της μνήμης των κατεχομένων εδαφών μας. Κάτι που, ειρήσθω εν παρόδω, πράττει και η δική μας παράταξη, η ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία, διαχρονικά και συστηματικά.  

Μέσα στο πιο πάνω πλαίσιο, η Επαρχιακή Επιτροπή της ΠΟΕΔ Αμμοχώστου αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση του Δήμου Αμμοχώστου για να συμβάλει στην κοινή προσπάθεια να ζωντανέψει η κατεχόμενη πόλη μας στα μάτια των παιδιών με την ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού προγράμματος. 

Πέρασαν 50 χρόνια από κείνη την αποφράδα μέρα της 15ης Ιουλίου 1974. Πενήντα χρόνια προσφυγιάς, αγνοουμένων, παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραβίασης των ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε. Ο βασιλιάς Ευαγόρας έρχεται  σήμερα μέσα από την ταινία «Ο Ευαγόρας και η πόλη μας» και υπενθυμίζει σε όλους εμάς, γονείς και εκπαιδευτικούς το χρέος μας, να διατηρούμε άσβεστη τη μνήμη των κατεχομένων χωριών και πόλεων μας, να διεκδικούμε για την απελευθέρωση τους και να μεταδίδουμε στα παιδιά μας τον πόθο για επιστροφή. 

Ο βασιλιάς Ευαγόρας θυμίζει στο τέλος τα λόγια του ποιητή: «Ναι, όμως ο μαντατοφόρος τρέχει κι όσο μακρύς κι αν είναι ο δρόμος του, θα φέρει σε αυτούς που γύρευαν να αλυσοδέσουν τον Ελλήσποντο το φοβερό μήνυμα της Σαλαμίνας.  Φωνή Κυρίου επί των υδάτων. Νήσος τις έστι».

Σημ: μπορείτε να παρακολουθήσετε το φιλμάκι https://bit.ly/FamANIM2024

*Στελέχη ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία Αμμοχώστου

Μέλη Ε.Γ. ΠΟΕΔ Αμμοχώστου




Comments (1)

  1. Ιωάννα Ορφανού :
    Mar 02, 2024 at 04:37 PM

    Ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά φτωχή και ελλειπής.Η Αμμόχωστος δεν είναι μόνη η περίκλειστη ακατοίκητη πόλη, αλλά και το μεγαλύτερο κομμάτι της, που κατοικείται από έποικους τούρκους. Δεν θα ήταν σημαντικό να αναφερθεί;


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1552