Αντικαταστάτες εκπαιδευτικοί Δημοτικής: Μια επαγγελματική θέση στα αζήτητα


ΤΗΣ ΔΩΡΑΣ ΣΕΡΓΙΟΥ*

Η ΕΕΥ με ανακοίνωσή της στις 20/2/24  έδωσε το πράσινο φως σε ειδικούς εκπαιδευτικούς και νηπιαγωγούς να διεκδικήσουν  αντικαταστάσεις στις θέσεις δασκάλων. Η πιο πάνω απόφαση προφανώς, λήφθηκε ως ανακουφιστικό μέτρο ανάγκης, για να αμβλυνθεί το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες δημοτικής, λόγω του συνεχόμενου, μεγάλου  όγκου  αδιάθετων αντικαταστάσεων. Ωστόσο, το πιο πάνω μέτρο -που  η αποτελεσματικότητά του είναι αμφίβολη - σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως οριστική απάντηση  στη δυστοκία εξεύρεσης αντικαταστατών.

 Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των σχολείων,  λόγω των αδιάθετων αντικαταστάσεων  - με όλα όσα αυτό συνεπάγεται για την ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών-  όπως διαφαίνεται δε θα  είναι παροδικό.  Μάλιστα, ίσως ενταθεί και στα άμεσα, επόμενα χρόνια, αφού διακρίνουμε  έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους των δικαιούχων , για τη θέση του αντικαταστάτη. Το 2027 δε, είναι σχεδόν βέβαιο με γεωμετρική ακρίβεια,  ότι δε θα υπάρχουν αντικαταστάτες ούτε για δείγμα,  εάν δεν αλλάξουν πολλά στην πορεία.

Οι λόγοι που καθιστούν το επάγγελμα μη ελκυστικό είναι πολλοί. Οι προφανείς δυσκολίες της ίδιας της θέσης αυτής  καθ' εαυτήν, η ανασφάλεια που εκ των πραγμάτων συνοδεύει τη θέση, καθώς και οι όροι εργασίας που δεν είναι και οι καλύτεροι, οδηγούν πολλούς στο να εγκαταλείψουν την εκπαίδευση και να στραφούν σε άλλα επαγγελματικά μονοπάτια. 

Παράλληλα,  όσο πλησιάζει το ορόσημο του 2027, όπου με βάση τη νομοθεσία ο κατάλογος των διοριστέων ( που είναι η μοναδική πηγή αντικαταστατών αυτήν τη στιγμή)  θα καταργηθεί, είναι λογικό πολλοί αδιόριστοι συνάδελφοι να μην θέλουν να επενδύσουν ενέργεια και ελπίδες σε θέσεις εργασίας που έχουν περιορισμένο ορίζοντα. Οι  πολλές στρεβλώσεις του Νέου Συστήματος Διορισμού επίσης, δημιουργούν  μεγαλύτερο αίσθημα ματαίωσης.

Όλα τα πιο πάνω θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη   απο το ΥΠΑΝ. Η στελέχωση των σχολείων και η εκπαίδευση των παιδιών δεν είναι ζήτημα που επιδέχεται εκπτώσεων! Οφείλει λοιπόν, χωρίς κωλυσιεργία να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για να επιλυθεί αποτελεσματικά το ζήτημα.

Θεωρώ ότι  η οποιαδήποτε συζήτηση θα πρέπει να περιστρέφεται γύρω από  έναν άξονα: Να μετατραπεί η θέση του αντικαταστάτη εκπαιδευτικού σε μίαν ελκυστική, επαγγελματική επιλογή. Αυτό δε μπορεί να γίνει, εάν δεν υπάρχει η ειλικρινής διάθεση για ουσιαστική βελτίωση του εργασιακού καθεστώτος των συναδέλφων. Και σίγουρα θα αποτύχει, εάν δεν εξεταστεί άμεσα η προοπτική για  διατήρηση του καταλόγου διοριστέων πέραν του 2027 και εάν δεν υπάρξει διάθεση για επανεξέταση των προβληματικών σημείων του ΝΣΔ.

*Εκπαιδευτικός Δημοτικής

Μέλος του Δ.Σ   Π.Ο.Ε.Δ.

(Εκ μέρους της ΠΑΔΕΔ- ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1576