Το Δημοτικό Πάνω Πολεμιδιών Καρμιώτισσας, στο eTwinning project: Υπερασπιστές Δικαιωμάτων


Μαθητές και Εκπαιδευτικοί από Κύπρο και Ελλάδα ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου!

Δώδεκα εκπαιδευτικοί από οκτώ διαφορετικά σχολεία Κύπρου και Ελλάδας  συνεργάστηκαν για την παραγωγή του συγκεκριμένου έργου. Στο έργο συμμετείχαν παιδιά Α’, Β’, Δ’, Ε’ και Στ΄ τάξης. Εξασφαλίζοντας τις γονικές συναινέσεις ξεκινήσαμε την όμορφή μας συνεργασία με στόχους οι μαθητές/μαθήτριές μας:

1. Να κατανοήσουν τις ανθρώπινες ανάγκες και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

2.  Να επισημάνουν τα ιδιαίτερα δικαιώματα που έχουν αναγνωριστεί για τα παιδιά, να εκτιμήσουν τη σημασία της σχετικής διακήρυξης και να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους.

3. Να αναγνωρίσουν ότι τα δικαιώματα είναι κοινά για όλους τους λαούς της γης και όλοι θα έπρεπε να τα απολαμβάνουν εξίσου και να κατανοήσουν την αναγκαιότητα διαφύλαξής τους.

4. Να ενεργοποιηθούν ώστε να δράσουν υπέρ των παιδιών που καταπιέζονται τα δικαιώματά τους, διαδίδοντας το μήνυμά τους και ευαισθητοποιώντας την ευρύτερη κοινότητα.

5. Να έρθουν σε επαφή με συμμαθητές τους από άλλα σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου, να συνεργαστούν και να αισθανθούν μέλη της ευρύτερης οικογένειας της Ευρώπης.

6. Να ενημερωθούν για θέματα ασφαλούς χρήσης και ορθής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο.

Αφού οι στόχοι κοινοποιήθηκαν στα παιδιά, αρχίσαμε με τη μελέτη της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Μελετήσαμε τον κώδικα για τα δικαιώματα που πρέπει όλα τα παιδιά να απολαμβάνουν και ακολούθως,τα παιδιά  ζωγράφισαν λογότυπα για το έργο, έκαναν ψηφοφορία μέσω της εφαρμογής Tricider και επέλεξαν το λογότυπο που θα εκπροσωπούσε το έργο.

Έμφαση δόθηκε στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου και στη σωστή συμπεριφορά κατά τη χρήση του. Για τον σκοπό αυτό τα παιδιά έφτιαξαν ερωτήματα και πιθανές απαντήσεις, για να συνδημιουργηθεί ένα παιχνίδι Kahoot. Με την ολοκλήρωση του παιχνιδιού τα παιδιά έκαναν διαδικτυακές συναντήσεις και παίζοντάς το μάθαιναν για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Η πρώτη βασική δράση του έργου αφορούσε στον σχεδιασμό, στη συγγραφή ποιημάτων και στη μελοποίηση των δικαιωμάτων των παιδιών από την οποία προέκυψε ένα συνεργατικό τραγούδι. Η δεύτερη δράση αφορούσε έξι σπουδαίες προσωπικότητες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Μαχάτμα Γκάντι, Ρόζα Παρκς, Μαλάλα Γιουσαφζάι, Νέλσον Μαντέλα, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Σαμπέρ Χοσσεϊνί. Τα παιδιά μελέτησαν τη ζωή και το έργο του υπερασπιστή που είχαν αναλάβει και δημιουργήθηκε σχετικό υλικό, το οποίο ανέβηκε σε ψηφιακή μορφή στο Thinglink. Στην τρίτη δράση τα παιδιά δημιούργησαν αφίσες με λόγο και εικόνα, για να περάσουν το δικό τους μήνυμα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών. Τέλος, με αφορμή τον πίνακα του Carl Larsson (1984) “Christmas morning”, τα παιδιά έφτιαξαν ένα κοινό παραμύθι, μια μικρή ιστορία μέσα από την οποία αναδύονταν δικαιώματα του παιδιού. Η ιστορία ταξίδεψε από σχολείο σε σχολείο όπου η κάθε ομάδα παιδιών συμπλήρωνε το δικό της κομμάτι με βάση τα προηγούμενα, ώστε να ολοκληρωθεί.

Κατά τη διάρκεια των πιο πάνω δράσεων, έγιναν συναντήσεις γνωριμίας και συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών, όπως επίσης και συναντήσεις μαθητών των συνεργαζόμενων σχολείων μέσα από το twinspace.

Έγινε διάχυση του παραγόμενου έργου τόσο στις ιστοσελίδες των συνεργαζόμενων σχολείων, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε όλους τους μαθητές των σχολείων. Το έργο αξιολογήθηκε και από τους μαθητές και τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς. Μικροί και μεγάλοι ήταν πολύ ενθουσιασμένοι και ευχαριστημένοι για τη συμμετοχή τους, τη συνεργασία, την καθοδήγηση και τις  καινούργιες γνώσεις που απέκτησαν αβίαστα μέσα από ένα τόσο ενδιαφέρον θέμα που αφορά στο κάθε παιδί. Σε κάθε παιδί δόθηκε τιμητικός έπαινος ως επιβράβευση της συμμετοχής του.

Εκ μέρους του Δημ. Σχ. Π. Πολεμιδιών Καρμιώτισσας, ευχαριστούμε θερμά όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία του έργου.

https://dim-pano-polemidia-lem.schools.ac.cy/index.php?id=e-twinning

https://www.youtube.com/watch?v=hqhKMJzPuJ4&t=4s

Ελένη Αγαπίου

Εκπαιδευτικός Δημ. Σχ. Π. Πολεμιδιών Καρμιώτισσας.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










661