Μεγάλο ενδιαφέρον προσέλκυσε Ημερίδα για τη Φωτοβολταϊκή Τεχνολογία στο Παν. Κύπρου


Στην Ημερίδα, η οποία διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Αριστείας «ΦΑΕΘΩΝ» σε συνεργασία με την Επιτροπή Πρωτοβουλίας «ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», παρουσιάστηκαν οι κύριοι παράμετροι που πρέπει να έχει υπόψη του ο καθένας από εμας κατά την επιλογή και εγκατάσταση ενός Φωτοβολταϊκού Συστήματος.

Η Ενημερωτική Ημερίδα με τίτλο «Φωτοβολταϊκά: Τι πρέπει να γνωρίζετε;», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, καταπιάστηκε με τη Φωτοβολταϊκή Τεχνολογία (ΦΒ) παρέχοντας ουσιαστικές και χρήσιμες πληροφορίες στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν μια σειρά καίριων ερωτημάτων σχετικά με τα Φωτοβολταϊκά. Η Ημερίδα διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Αριστείας «ΦΑΕΘΩΝ» σε συνεργασία με την Επιτροπή Πρωτοβουλίας «ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρατηρείται για τη Φωτοβολταϊκή Τεχνολογία, τόσο από οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και από επιχειρήσεις για σκοπούς αυτοπαραγωγής.

Χαιρετίζοντας την Ημερίδα, ο Δρ. Γεώργιος Η. Γεωργίου, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Επικεφαλής του Κέντρου Αριστείας «ΦΑΕΘΩΝ» για Έρευνα και Καινοτομία σε Ευφυείς, Αποδοτικές και Βιώσιμες Ενεργειακές Λύσεις, υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της ηλιακής ενέργειας στη ζωή μας και της Φωτοβολταϊκής Τεχνολογίας. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Κυριάκος Κάλαττας, Πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας «ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», ο οποίος αναφέρθηκε επιγραμματικά στους βασικούς σκοπούς της Επιτροπής Πρωτοβουλίας «ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» και υπογράμμισε ότι ένας από αυτούς είναι, «η έγκυρη, αντικειμενική και αξιόπιστη πληροφόρηση όλων των ενδιαφερομένων να αξιοποιήσουν τα Φωτοβολταϊκά», εξ ου και η συμμετοχή και στήριξη της Επιτροπής στην διοργάνωση της Ημερίδας αυτής».

Ο κ. Κάλαττας αφού ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Αριστείας «ΦΑΕΘΩΝ», συνεχάρη τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Γεωργίου και τους συνεργάτες του για αυτή την Ημερίδα και υπενθύμισε την διοργάνωση ανάλογης Ημερίδας, τον Μάιο του 2015, υποστηρίζοντας την ανάγκη αξιοποίησης του Πανεπιστημίου Κύπρου από τους αρμόδιους φορείς στον τομέα ενημέρωσης του κοινού σε θέματα που σχετίζονται με την Φωτοβολταϊκή Τεχνολογία και όχι μόνο.

Στην Ημερίδα παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Δρ. Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές για την πολύ χρήσιμη και επίκαιρη εκδήλωση αλλά και για την ευρύτερη πρωτοβουλία, καθώς και τους υποστηρικτές της προσπάθειας αυτής για τη συμβολή τους στην ενημέρωση χιλιάδων μελών τους και συμπολιτών μας, για τα θέματα που αφορούν τη Φωτοβολταϊκή Τεχνολογία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) γενικότερα.

Η Ημερίδα απευθύνθηκε σε όλους όσους σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τη Φωτοβολταϊκή Τεχνολογία, γι’ αυτό και είναι πρωτεύουσας σημασίας το γεγονός ότι αγκαλιάστηκε από επιφανείς εταίρους με πολύτιμη δράση στον τόπο. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Παγκύπριας Οργάνωσης Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών (ΠΟΒΕΚ), του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, του Συνδέσμου Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Κύπρου (ΣΕΗΚ), και της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων (ΠΟΠ). Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνθηκαν χαιρετισμοί από εκπροσώπους των υποστηρικτών της εκδήλωσης, κ. Στέφανο Κουρσάρη, Γενικό Γραμματέα της ΠΟΒΕΚ, κ. Μάριο Δρουσιώτη, Πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, και κ. Ντίνο Ολύμπιο, Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων.

Οι παρουσιάσεις που ακολούθησαν από επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Κέντρου Αριστείας «ΦΑΕΘΩΝ», καλύψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, παρέχοντας ουσιαστική ενημέρωση σε θέματα σχετικά με τη Φωτοβολταϊκή Τεχνολογία, όπως ποια είναι τα κριτήρια ορθής επιλογής ενός ΦΒ συστήματος και ποια άλλα τεχνολογικά στοιχεία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, πώς μπορεί να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ενεργειακή απόδοση και η μείωση του λογαριασμού ηλεκτρισμού, πώς μπορεί να επιτευχθεί η διασφάλιση της επένδυσης, καθώς και η ταυτόχρονη συμβολή στη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ο Δρ. Γιώργος Μακρίδης, Ανώτερος Επιστήμονας, μίλησε για τον «Ορισμό της ποιότητας στα φωτοβολταϊκά: Πρακτικές βέλτιστης επιλογής», ενώ ο Δρ. Ανδρέας Λιβέρα, μεταδιδακτορικός Ερευνητής, παρουσίασε τη «Διασφάλιση ποιότητας στα φωτοβολταϊκά: Συντήρηση και εντοπισμός σφαλμάτων».

Στο τέλος της Ημερίδας, δόθηκε χρόνος για συζήτηση με το κοινό, όπου υποβλήθηκαν αρκετές ερωτήσεις, ενώ κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και σχόλια προς συζήτηση από το ενεργό ακροατήριο.

Οι υποστηρικτές της εκδήλωσης δεσμεύτηκαν να συνεχιστεί τόσο η συνεργασία όσο και η ανάληψη δράσεων γύρω από αυτό το θέμα, ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας τους για ενημέρωση και καθοδήγηση των μελών τους αλλά και γενικότερα όσων επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη ΦΒ Τεχνολογία. Ως εκ τούτου, το Κέντρο Αριστείας «ΦΑΕΘΩΝ», δημιούργησε ειδική σελίδα στο διαδίκτυο ως οδηγό προς το κοινό για την ποιοτική επιλογή ενός Φωτοβολταϊκού συστήματος. Η σελίδα είναι διαθέσιμη στα αγγλικά (και σύντομα και στα ελληνικά), στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.phaethon-coe.eu/pvguidelines/.

 

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του έργου «PHAETHON» μέσω της πρωτοβουλίας «Βιώσιμες Τεχνολογίες Ενεργειακής Μετάβασης» του νέου Κέντρου Αριστείας «ΦΑΕΘΩΝ» για Έρευνα και Καινοτομία σε Ευφυείς, Αποδοτικές και Βιώσιμες Ενεργειακές Λύσεις. Το έργο «PHAETHON» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Αρ. Συμφωνίας Επιχορήγησης 101059898) και την Κυπριακή Δημοκρατία.




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










353