«Έρευνα και Καινοτομία» τα κλειδιά για αύξηση της ανταγωνιστικότητας


πρώτος Κύπριος αντιπρόεδρος και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μίλησαν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ο πρώτος Κύπριος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και εκπρόσωποι της παρευρέθηκαν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου την Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, και παρουσίασαν το πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου της ΕΤΕπ. Το πρόγραμμα, διάρκειας δέκα ημερών, προσφέρει τη δυνατότητα σε μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές και φοιτήτριες να παραστούν στο Λουξεμβούργο για να κατανοήσουν καλύτερα το έργο της ΕΤΕπ και να αποκτήσουν εμπειρία στον τομέα των σπουδών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που δίνεται ευκαιρία συμμετοχής στο πρόγραμμα σε νέες/ους φοιτήτριες/τές από την Κύπρο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στην ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση, μίλησαν ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Κυριάκος Κακουρής, η Σύμβουλος του Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ, κα Μαριάννα Φιλίππου, και η Συντονίστρια Θερινού Σχολείου ΕΤΕπ του Ινστιτούτου ΕΤΕπ, κα Ana Stanescu.

Ο κ. Κακουρής, ο πρώτος Κύπριος Αντιπρόεδρος στην ΕΤΕπ, εξήγησε ότι η γνώση και οι δεξιότητες είναι τα απαιτούμενα εφόδια για την απασχολησιμότητα των νέων σήμερα, ενώ η έρευνα και η καινοτομία είναι τα κλειδιά για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Παρουσίασε το EIBSummerSchool ως ένα μέσο για να λάβουν οι νέοι/νέες τα εργαλεία που χρειάζονται για να εισακουστεί η φωνή τους μέσω της διαφάνειας και της πληροφόρησης και ενθάρρυνε τους φοιτητές/τριες να μην διστάζουν να ασχολούνται με σημαντικά θέματα σχετικά με την οικονομία, το περιβάλλον, την ενέργεια, και την ασφάλεια.

Η Σύμβουλος του Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ, κα Μαριάννα Φιλίππου, εξήγησε την ιστορία, τις δράσεις και τα έργα της ΕΤΕπ τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.  Εξήγησε ότι με έδρα το Λουξεμβούργο, 60 γραφεία ανά τον κόσμο, περισσότερα από 14,000 έργα σε πάνω από 160 χώρες και €1.5 τρισεκατομμύρια επενδύσεις από τη χρονολογία ίδρυσής της το 1958, η ΕΤΕπ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πολυμερείς δανειστές και δανειολήπτες στον κόσμο.

Τέλος, η Συντονίστρια του Θερινού Σχολείου ΕΤΕπ του Ινστιτούτου ΕΤΕπ, Ana Stanescu, επικεντρώθηκε στο δεκαήμερο πρόγραμμα στο Λουξεμβούργο, τονίζοντας τους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας, όπως η μετάδοση και εμπέδωση της απαραίτητης γνώσης στη νέα γενιά, η ανάπτυξη τεχνικών ικανοτήτων και οριζόντιων δεξιοτήτων (soft skills) για την αποτελεσματική ανταπόκριση στην εργασία και για την επίτευξη του έργου της ΕΤΕπ, η εκπαίδευση σε ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει την ανάπτυξη της κριτική σκέψης και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων ιδεών και λύσεων για υποστήριξη της ομάδας της ΕΤΕπ για την τρέχουσα και μελλοντική της στρατηγική, και η δημιουργία ενός δικτύου μελλοντικών πρεσβευτών, ενδιαφερομένων, πελατών και εργαζομένων για την ΕΤΕπ.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της ΕΤΕπ για την παρουσία τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, επεσήμανε την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει η ΕΤΕπ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η οποία έχει θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρη τη χώρα σε θέματα βιωσιμότητας και κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης. Τόνισε επίσης ότι η συνεισφορά της ΕΤΕπ στο ΠΚ μέσω της πολιτείας (ύψους 162 εκατομμυρίων ευρώ), είναι κρίσιμη για την ολοκλήρωση πολλών κτηριακών έργων όπως το Φωτοβολταϊκό Πάρκο «Απόλλων», οι εγκαταστάσεις της Πολυτεχνικής Σχολής, η Ιατρική Σχολή, η αναβάθμιση του κτηρίου του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Κλινικής Ιατρικής, η αντισεισμική αναβάθμιση του κτηρίου στην Καλλιπόλεως και η ανέγερση των εγκαταστάσεων του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών. Τέλος, χαιρέτησε την πρωτοβουλία της ΕΤΕπ για το “EIB Summer School 2024”, χαρακτηρίζοντάς την ως μια πολύτιμη εμπειρία για τους φοιτητές/τριες που επιθυμούν μια σταδιοδρομία στη χρηματοοικονομική με έμφαση στην περιβαλλοντική ευθύνη.

Μετά το πέρας των ομιλιών, οι εκπρόσωποι της ΕΤΕπ κλήθηκαν να απαντήσουν σε διάφορα ερωτήματα των φοιτητών/τριών, καθώς και του κοινού που παρευρέθηκε στη διάλεξη. Η συζήτηση που ακολούθησε την οποία συντόνισε ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αντρέας Τρυφωνίδης, βασίστηκε κυρίως σε θέματα αναφορικά με το δεκαήμερο πρόγραμμα “EIB Summer School 2024”, όπως τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων, τη διάρκεια του προγράμματος και το ποιοι/ες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να μπορέσουν να συμμετάσχουν.




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










135