3η διάλεξη στο Ελεύθ. Παν. Πόλεως Χρυσοχούς: Ορθολογική χρήση αντιβιοτικών και εμβόλια ενηλίκων


Η 3η και τελευταία διάλεξη για τον 6ο Κύκλο Διαλέξεων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Πόλεως Χρυσοχούς, με θέμα «Ορθολογική χρήση αντιβιοτικών και εμβόλια ενηλίκων» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, στις 6 μ.μ., με Εισηγήτρια την κυρία Αναστασία Αντωνιάδου, Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο και Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου (Μονάδα Λοιμώξεων – Παθολογική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας).

Τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια ήταν και παραμένουν από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στον τομέα της Ιατρικής καθώς έχουν οδηγήσει στην αύξηση του μέσου όρου ζωής κατά τον 20ο αιώνα. Με τα αντιβιοτικά η νοσηρότητα και θνητότητα που συνοδεύουν κοινές λοιμώξεις έχουν περιορισθεί σημαντικά, ενώ η χρήση των εμβολίων αποδείχθηκε ο σημαντικότερος τρόπος πρόληψης νόσων, για κάποιες από τις οποίες, όπως η ευλογιά, ήταν και η αιτία εξάλειψής τους. Η αλόγιστη όμως χρήση των αντιβιοτικών μας έχει φέρει αντιμέτωπους με το φαινόμενο της μικροβιακής αντοχής, το οποίο απειλεί να αχρηστεύσει όλα τα δραστικά αντιβιοτικά και η μείωση/άρνηση του εμβολιασμού έχει οδηγήσει στην επανεμφάνιση επιδημικών νόσων όπως η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα. Επιπλέον, ο πληθυσμός που γηράσκει με πολλαπλές νοσηρότητες είναι ευάλωτος σε παθογόνα όπως ο πνευμονιόκοκκος, ο ιός RSV, o ιός του έρπητα ζωστήρα, ο ιός της γρίπης, ο ιός SARS-CoV2, για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα αποτελεσματικά εμβόλια. Η ευαισθητοποίηση και συνεργασία όλων, κοινού και υγειονομικών, είναι απαραίτητη για την κατοχύρωση του κοινωνικού και ατομικού αγαθού της υγείας, με την ορθολογική χρήση των όπλων που μας χαρίζει η σύγχρονη ιατρική επιστήμη.

Την εν λόγω διάλεξη θα συντονίσει ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος Κώστας Κωνσταντίνου (Μονάδα Λοιμώξεων, Παθολογική Κλινικής, Γ.Ν. Λευκωσίας, ΟΚΥπΥ περιφέρεια Λευκωσίας, Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων, ΙΥ & ΥΔΥ, Υπουργείο Υγείας). Η διάλεξη θα λάβει χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς και είναι ανοικτή για το κοινό.

Για να δείτε το πρόγραμμα όλων των διαλέξεων μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο https://www.ucy.ac.cy/events/free-universities/. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να εξασφαλίσετε από το Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο τηλέφωνο 22894347.




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










229