Διάλεξη στο Ζηνώνειο: «Γνωσιοθεωρητικό άδικο σχετικά με τη σχέση ασθενή-γιατρού: Μια φιλοσοφική προσέγγιση»


Με την εξέταση της σχέσης ασθενή-γιατρού, θα ασχοληθεί η διάλεξη του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, με θέμα: «Γνωσιοθεωρητικό άδικο σχετικά με τη σχέση ασθενή-γιατρού: Μια φιλοσοφική προσέγγιση». Εισηγητής θα είναι ο κ. Σάββας Ιωάννου, Ειδικός Επιστήμονας Διδασκαλίας, Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στη διάλεξη θα δοθεί έμφαση στο γνωσιοθεωρητικό είδος αδικίας που είναι μια αδικία που γίνεται σε κάποιον όσο αφορά την ικανότητα του να είναι γνώστης, όπως και στις συστημικές περιπτώσεις γνωσιοθεωρητικού άδικου στις σχέσεις ασθενή-γιατρού. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο γιατρός δεν θεωρεί ότι η προσωπική μαρτυρία του ασθενή μπορεί να είναι πηγή γνώσης και αποδίδει χαμηλή αξιοπιστία στην μαρτυρία του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός πιστεύει ότι η μαρτυρία του ασθενή είναι άσχετη, συγχυσμένη, υπερβολικά συναισθηματική, μη βοηθητική, ή χρονοβόρα. Αυτές οι περιπτώσεις είναι γνωσιοθεωρητικές αδικίες επειδή ο γιατρός δεν έχει κάποιο καλό λόγο να έχει τέτοιες πεποιθήσεις. Αυτές οι αδικίες μπορούν έχουν αρνητικές συνέπειες όπως λάθος διάγνωση και απροθυμία του ασθενή να κάνει μελλοντικές επισκέψεις.

Συντονιστής της εν λόγω διάλεξης θα είναι ο κ. Χρίστος Κυριάκου, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Κλασσικών Σπουδών και Φιλοσοφίας. Η διάλεξη θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» Λάρνακας, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στις 7 μ.μ. και είναι ανοικτή για το κοινό. Μπορείτε να ακούσετε τη διάλεξη αυτή στο κανάλι του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου στο YouTube, στον σύνδεσμο https://bit.ly/3eaAvf2.

Για να δείτε το πρόγραμμα όλων των διαλέξεων μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο https://www.ucy.ac.cy/events/free-universities/. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να εξασφαλίσετε από το Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο τηλέφωνο 22894347.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










242