Δεύτερη Εκστρατεία ενημέρωσης από το Παν. Κύπρου για κίνδυνους από υπερβολική χρήση αντιβιοτικών


Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ερευνητική Ομάδα Μάθησης στις Φυσικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει, σε συνεργασία με το Τhe Junior and Senior School και την Ιδιωτική Ελληνική Σχολή ΠΑΣΚΑΛ Λευκωσίας, εκστρατεία ενημέρωσης για τη Μικροβιακή Αντοχή (Antimicrobial Resistance - AMR). Η δράση θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου 2024 στην πλατεία της Εισόδου 2 στο εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας Mall of Cyprus από τις 3μ.μ. - 6μ.μ. 

Μαθητές της Β’ τάξης του Senior School και της Γ’ τάξης της Ελληνικής Σχολής Πασκάλ, ενώνουν δυνάμεις και αναλαμβάνουν δράση ως «πολλαπλασιαστές της γνώσης» με σκοπό να ενημερώσουν το κοινό για το κρίσιμο αυτό πρόβλημα με διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες που έφτιαξαν για μικρούς και μεγάλους όπως πειράματα και επιτραπέζια παιχνίδια. Στις δραστηριότητες θα συμμετέχουν και εμπειρογνώμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το εργαστήριο CP. Foodlab, την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (OΣΑΚ), και τον Τομέα Νοσηλευτικής Ελέγχου Λοιμώξεων του Παγκυπρίου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ).

ΜULTIPLIERS

Η εκστρατεία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Multiplayers Partnerships to ensure meaningful engagement with Science and Society (MULTIPLIERS). Το πρόγραμμα αποβλέπει στη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ σχολείων, κοινοτήτων, οργανωμένων συνόλων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων που να επιτρέπει την πιλοτική εφαρμογή προγραμμάτων σε μια προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης των επιστημονικών διεργασιών αλλά και των εννοιών που σχετίζονται με τη Μικροβιακή Αντοχή. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκει να δημιουργήσει ευκαιρίες για αλληλεπίδραση των μαθητών/ριών με εμπειρογνώμονες σε αυθεντικά περιβάλλοντα μάθησης και έρευνας, εντός και εκτός της σχολικής μονάδας.

Το ΜULTIPLIERS στην Κύπρο στοχεύει στην ενίσχυση της ενημέρωσης για το κρίσιμο πρόβλημα της Μικροβιακής Αντοχής, το οποίο αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως μία από τις 10 απειλές για την παγκόσμια υγεία. Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), η Κύπρος κατέχει την αρνητική πρωτιά ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την υψηλή κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων και τα υψηλότερα ποσοστά μικροβιακής αντοχής και φορτίου λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια, που αυξάνουν τη θνητότητα. Αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, μέχρι το 2050, η παγκόσμια θνητότητα από λοιμώξεις που προκαλούνται από πολυανθεκτικά μικρόβια θα φτάσει τους 10.000.000 θανάτους ετησίως.

Την εκδήλωση στηρίζει το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, μέσω συνεργασίας με την Επιθεώρηση Βιολογίας Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης.

Η πρόσκληση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Πληροφορίες για το έργο MULTIPLIERS στην στοσελίδα: https://multipliers-project.org/ 

Instagram: https://www.instagram.com/multipliers_project/ 

Twitter: https://twitter.com/MULTIPLIERS_ 

YouTube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLJhtngTCV-v9U5POWIi4DE025ToGbwdQ- 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










778