Διάλεξη στο Ζηνώνειο: Το Λαζάριο της Βηθανίας, ο πρώτος τάφος του Αγίου Λαζάρου


Η Βηθανία και ο Τάφος του Αγίου Λαζάρου κατά τη βυζαντινή περίοδο, θα απασχολήσουν τη διάλεξη του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023, με εισηγητή τον Αρχιμανδρίτη Λάζαρο Γεωργίου, Θεολόγο Εκπαιδευτικό.

Στην εν λόγω διάλεξη περιγράφονται οι τέσσερεις περίφημες Βασιλικές όπως αυτές κατά χρονολογική σειρά μαρτυρούνται. Θα γίνει εκτενής αναφορά και στα περίφημα ψηφιδωτά και στο μοναστήρι που ιδρύθηκε από τους Σταυροφόρους μεταξύ του 1138 και 1144 μ.Χ., καθώς και για το οδοιπορικό της Αιθερίας. Εκτός από την πλήρη περιγραφή που παρέχει το Οδοιπορικό, δείχνει τη διαχρονικότητα κάποιων τελετουργικών, όπως η ανάγνωση για την έγερση του Λαζάρου που προέρχονταν από το ευαγγέλιο του Ιωάννου, κάτι που τηρείται έως σήμερα. Επιπλέον, ο εισηγητής θα δώσει τις ανάλογες περιγραφές-τυπικό των τελετών από το σπουδαίο αυτό έργο.

Συντονιστής της διάλεξης, η οποία θα λάβει χώρα στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Σκάλα στη Λάρνακα, ώρα 7 μ.μ., θα είναι ο Δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου, Βυζαντινολόγος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος Δ.Σ. της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών. Για όσες και όσους επιθυμούν να ακούσουν τη διάλεξη αυτή διαδικτυακά μπορούν να επισκεφθούν το κανάλι του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου στο YouTube στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3K4sTIW.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποταθείτε στο Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα τηλέφωνα 22894331/47.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










500