Διάλεξη Ιεροκήπειου για τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές της Κύπρου


Οι Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (ΘΠΠ) είναι οριοθετημένες θαλάσσιες εκτάσεις όπου ένας κυβερνητικός φορέας, όπως το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ), καθορίζει με σχετικά Υπουργικά διατάγματα. Στα πλαίσια των διαταγμάτων αυτών ρυθμίζονται, επίσης, οι δραστηριότητες και χρήσεις που μπορούν να διεξάγονται σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές.

Στη διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023, το Ιεροκήπειον Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στην Πάφο θα φιλοξενήσει από τον Τομέα Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών τους εισηγητές κ. Γιώργο Παγιάτα, Ανώτερο Λειτουργό και τη Δρα Γιάννα Σαμουήλ, Λειτουργό. Το θέμα που θα αναπτυχθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Κέντρου Γεροσκήπου, στις 19:00, τιτλοφορείται «Οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές της Κύπρου και η συμβολή των πολιτών στη διατήρηση της βιοποικιλότητας».

Αυτές οι περιοχές έχουν σκοπό να προστατεύουν ευαίσθητα οικοσυστήματα και απειλούμενα είδη, ενώ παράλληλα παρέχουν καταφύγιο για τους θαλάσσιους οργανισμούς στα διάφορα στάδια ανάπτυξής τους. Η δημιουργία προστατευόμενων περιοχών είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την προστασία και διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, τη διαχείριση των αλιευτικών δραστηριοτήτων και τη διασφάλιση της βιώσιμης εκμετάλλευσης θαλάσσιων πόρων.

Συνολικά στην Κύπρο, μέσω και της στήριξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θάλασσα 2014-2020», έχουν δημιουργηθεί 6 Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές (ΘΠΠ) με τεχνητούς ύφαλους (ΤΥ) στις εξής περιοχές: Παραλίμνι, Αγία Νάπα, Λάρνακα, Αμαθούντα, Λεμεσό «Δασούδι» και Γεροσκήπου. Επιπρόσθετα, έχουν θεσπιστεί στην ελεύθερη Κύπρο 6 παράκτιες (Πόλις-Γιαλιά, Ακάμας, Μουλιά, Ακρωτήριο Άσπρο-Πέτρα Ρωμιού, Κάβο Γκρέκο, Νησιά) και 1 υπεράκτια (Ωκεανίς) θαλάσσιες περιοχές υπό το καθεστώς προστασίας του Δικτύου Natura 2000.

 Σε αυτήν την παρουσίαση θα επεξηγηθεί το δίκτυο των ΘΠΠ στην Κύπρο, με ιδιαίτερη έμφαση στη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση των ΘΠΠ με ΤΥ στα παράκτια ύδατα, καθώς και μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα που προέκυψαν από το 3ετές πρόγραμμα παρακολούθησης που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022. Επιπρόσθετα, θα δοθούν πληροφορίες για το έργο «Πανδώτειρα», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE, και επικεντρώνεται στη διαχείριση περιοχών του Δικτύου Natura 2000  στην Κύπρο. Τέλος, θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές για χρήση των ΘΠΠ από το κοινό, οι οποίες συμβάλουν τόσο στην αξιοποίηση και απόλαυση των οικοσυστημικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι ΘΠΠ, όσο και στην προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας που βρίσκεται σε αυτές.

Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τη διάλεξη δια ζώσης ή μέσω του ραδιοσταθμού «Ράδιο Πάφος Παγκύπρια» στις συχνότητες 93.7 FM (Πάφος), 98.8 FM (Λευκωσία, Λάρνακα, Αμμόχωστο, Πόλη Χρυσοχούς), 95.5 FM (Λεμεσός) και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα: www.radiopafos.com.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διάλεξη μπορείτε να εξασφαλίσετε από το Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα τηλέφωνα 22894331/47.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










437