Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το EIT Health i-Days 2023 από τον Junior Achievement Cyprus


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ευρωπαϊκή εκδήλωση EIT Health i-Days 2023, μια δράση που προωθεί την καινοτομία στον τομέα της υγείας και διοργανώνεται από τον Junior Achievement Cyprus. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Οκτωβρίου 2023 στο ξενοδοχείο Cleopatra, στη Λευκωσία.

Οι Ημέρες Καινοτομίας (i-Days) προωθούν την καινοτομία στην υγεία μεταξύ φοιτητών και φοιτητριών πανεπιστημίου, μέσω δεκάδων μονοήμερων και διήμερων προγραμμάτων που πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2023.

Το i-Days στην Κύπρο εστιάσε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ογκολογία και οι ασθενείς με καρκίνο, έτσι και η πρόκληση του διημέρου αφορούσε την καινοτομία σε τομείς που αφορούν τον καρκίνο, όπως Πρόληψη, Έγκαιρη Διάγνωση, Θεραπεία, Αποκατάσταση, Συλλογή και Ανάλυση Δεδομένων, Ψυχολογική Υποστήριξη, Επανένταξη, Ανακουφιστική Φροντίδα και Έρευνα.  Οι φοιτητές/τριες σχημάτισαν πολυεπιστημονικές ομάδες και εργάστηκαν για την πρόταση λύσεων.

Στην αρχή του προγράμματος απηύθυναν χαιρετισμούς οι Ανδρέας Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Junior Achievement Cyprus, ο Fabio Sperandei, Πρόεδρος της Novartis Κύπρου και Μάλτας, και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας Θεόδωρος Λουκαΐδης. 

Την εισαγωγή στο πρόγραμμα και την επεξήγηση της πλατφόρμας ανέλαβε η Ελένη Τοβλετιάν, συντονίστρια του προγράμματος. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από προσωπικές εμπειρίες ασθενών με καρκίνο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο σε σχέση με την ασθένεια, όσο και στην καθημερινότητα τους από τον Ανδρέα Χριστοδούλου εκπρόσωπο του ΟΣΑΚ/ Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου.

Η Δρ Γιόλα Μάρκου παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση του Καρκίνου στην Κύπρο μαζί με εισηγήσεις για βελτίωση της στρατηγικής στα πλαίσια καλών πρακτικών από άλλες χώρες.

Την πρώτη μέρα της εκδήλωσης έγινε συζήτηση που ανάλυσε τις προκλήσεις που έχουν διάφοροι οργανισμοί αλλά και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις με την χρήση της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Στη συζήτηση έλαβαν μέρος οι Ανδρέας Χριστοδούλου (Cyprus Federation of Patients’ Associations), ο γυναικολόγος Δρ Κωνσταντίνος Στυλιανίδης, ο Δρ Μιχαήλ Παναγιωτίδης (CING), ο Δρ Παύλος Κωστέας (Καραϊσκάκειο Ίδρυμα), η Δρ. Γιόλα Μάρκου (Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου), η Έλενα Γεωργίου Στρούθος (Cocoon Creations), ο Fabio Sperandei (Novartis), η Μαρία Τερζή (Malloc), ο Θεόδωρος Λουκαΐδης (Ίδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας). Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Junior Achievement Αντιγόνη Κωμοδίκη.  

Μετά την συζήτηση 4 εταιρείες βιοτεχνολογίας παρουσίασαν το επιχειρηματικό τους ταξίδι και ενέπνευσαν τους φοιτητές με αληθινές ιστορίες επιχειρηματικότητας. Η Δρ. Μαριάννα Προκοπή - Δημητριάδη παρουσίασε την δημιουργία τριών νεοφυών επιχειρήσεων (startups) βιοτεχνολογίας, ο Δρ. Θεοφύλακτος Αποστόλου παρουσίασε το ταξίδι της Embio Diagnostics και η Δρ. Ναταλία Κόνοβα από την Βουλγαρία, παρουσίασε την startup της, Amira Meditech. Επίσης, οι Μάριος Παφίτης και η Αλεξάνδρα Δημητριάδου μοιράστηκαν το ταξίδι της startups τους MammoCheck, μια startup που ξεκίνησε από την πρώτη χρονιά που διεξήχθηκε το επιχειρηματικό bootcamp.

Ο Μιχάλης Στρούθος, ιδρυτής της CoCoon Creations, μοιράστηκε τις εμπειρίες και εισηγήσεις τους, πώς μπορεί μια startup να κτίσει την καλύτερη ομάδα που θα δημιουργήσει την εταιρεία.

Οι φοιτητές έλαβαν υποστήριξη από ειδικούς και μέντορες από τον επιχειρηματικό και τον χώρο της υγείας, καθώς και εκπαίδευση από τη Δρα Ντάινα Νικολάου, χρησιμοποιώντας τόσο σύγχρονα εργαλεία όσο και το Business Model Canvas για την ανάπτυξη των ιδεών τους

Οι συμμετέχοντες στο EIT Health i-Days απέκτησαν πολύτιμες επιχειρηματικές δεξιότητες, αναπτύχθηκαν πολυεπιστημονικά, και εργάστηκαν ενεργά για να προτείνουν καινοτόμες λύσεις για τις προκλήσεις στον τομέα της υγείας.

Την δεύτερη μέρα της εκδήλωσης οι φοιτητές ενημερώθηκαν για πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης της ιδέας και της startup τους, από εκπροσώπους του Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας, το Cyprus Seeds και το κέντρο καινοτομίας IDEA.  

Δεκαέξι ομάδες φοιτητών και φοιτητριών παρουσίασαν τις ιδέες τους στην κριτική επιτροπή. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Ανδρέα Παναγή (Kinisis Ventures), τον Κώστα Πιτσιλλίδη (Promed Bioscience), τον Δρ Μιχαήλ Παναγιωτίδη (Cing), τον Δρ Παύλο Κωστέα (Καραϊσκάκειο Ίδρυμα), την Δρ Στυλιανή Πετρούδη (CYENS), την Έλενα Γεωργίου Στρούθου (Cocoon Creations), τη Λουκία Σαματά (Novartis), τη Μαρίλενα Παρασκευά (Ίδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας) και τον Παναγιώτη Φιλίμη (CyRIC).

Η νικήτρια ομάδα του i-Days Nicosia 2023 είναι η ομάδα Matakia. Η ομάδα αποτελείται από τους Μάριο Χριστοδουλίδη, Κυριακή Κέκκου, Linn Persson και Maria Witkowiak. Η ομάδα παρουσιάσε μια καινοτόμο λύση για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ματιών σε παιδιά. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία κάθε 85 λεπτά, ένα παιδί πεθαίνει από καρκίνο των ματιών. Η ομάδα Matakia πρότεινε μια λύση που θα είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει την ενημέρωση για τον καρκίνο των ματιών και να ενθαρρύνει τις οφθαλμικές εξετάσεις από νωρίς σε παιδιά. Η ομάδα πρότεινε ένα παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο με διαδραστικές ασκήσεις χρησιμοποιώντας φακό. Με αυτή τη λύση, οι γονείς μπορούν να κάνουν μια εύκολη εξέταση του παιδιού τους στην άνεση του σπιτιού τους. Όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα για τους ασθενείς.

Η ομάδα θα ταξιδέψει στη Βαρκελώνη της Ισπανίας για να ανταγωνιστεί με όλους τους εθνικούς νικητές από την Ευρώπη και να εκπροσωπήσει την Κύπρο σε έναν Ευρωπαϊκό διαγωνισμό υψηλού επιπέδου!

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Junior Achievement Cyprus, Αντιγόνη Κωμοδίκη, δήλωσε: «Η καινοτομία στον τομέα της υγείας δεν είναι επιλογή. Είναι καθήκον μας ως εκπαιδευτικοί Οργανισμοί να ενισχύσουμε τα προγράμματα μας και το εύρος της επίδρασης μας για να έχουμε μία Κύπρο που τολμάει να καινοτομεί και να προοδεύει. Το idays είναι η καλύτερη απόδειξη για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.»

Ο Πρόεδρος της Novartis Κύπρου και Μάλτας, Fabio Sperandei δήλωσε: «Στη Novartis, πιστεύουμε ακράδαντα πως οι συνεργασίες μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας, των νεοφυών επιχειρήσεων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των ιατρικών εμπειρογνωμόνων και άλλων φορέων στην έρευνα και την καινοτομία μπορούν να απελευθερώσουν το πλήρες δυναμικό του οικοσυστήματος, και να προωθήσουν την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων οι οποίες  συμβάλλουν στην παράταση και βελτίωση του ταξιδιού των ασθενών με καρκίνο στην Κύπρο. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να αναδιαμορφώνουμε την διαχείριση του καρκίνου μέχρι να φτάσουμε στη θεραπεία.»

Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), Θεόδωρος Λουκαΐδης, τόνισε πως το Ίδρυμα στηρίζει έμπρακτα πρωτοβουλίες, όπως το iDays, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση και ενδυνάμωση της νέας γενιάς επιστημόνων του τόπου. «Παράλληλα», ανέφερε, «παρέχουμε σε δημιουργικά μυαλά την απαραίτητη χρηματοδότηση και υποστήριξη για την ανάπτυξη πρωτοποριακών καινοτομιών και τη διάθεσή τους στην αγορά.»

Το EIT Health i-Days 2023 υποστηρίχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το EIT Health, την Novartis Κύπρου και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, με τη στήριξη από πολλούς συνεργάτες οργανισμούς, όπως την Cocoon Creations, το CYENS Centre of Excellence, την Cyprus Federation of Patients’ Associations, την Cyprus Oncology Society, την Cyprus Seeds, το Department of Business and Public Administration του Πανεπιστημίου Κύπρου, τη Gravity Ventures, το Idea Innovation Centre, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, τη Kinisis Ventures, και το Cyprus Institute of Neurology and Genetics.

Το πρόγραμμα δεν τελειώνει με την ολοκλήρωση του διημέρου. Όσες ομάδες επιθυμούν καθώς και ομάδες ή άτομα που δεν έλαβαν μέρος στο διήμερο idays, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα Beyond Pre-Accelerator στον σύνδεσμο  https://jacyprus.org/en/beyond/ για να εξελίξουν περαιτέρω την επιχειρηματική τους ιδέα.

Ο Οργανισμός Junior Achievement Κύπρου είναι μέλος του παγκόσμιου Μη-Κερδοσκοπικού Οργανισμού JA Worldwide και ειδικεύεται σε θέματα εκπαίδευσης για την επιχειρηματικότητα, τον οικονομικό εγγραμματισμό και την αγορά εργασίας.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα www.jacyprus.org




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1241