«Υποστηρίζουμε την είσοδο των Επιστημόνων Φυσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια»


Οι θέσεις  του Πολιτιστικού-Επιστημονικού Συνδέσμου Γυμναστών  Κύπρου  

Με ανακοίνωσή του o Πολιτιστικός-Επιστημονικός Σύνδεσμος Γυμναστών Κύπρου αναφέρει:

«Η αρθρογραφία που αναπτύχθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής και συγκεκριμένα από ποιους πρέπει να διδάσκεται το μάθημα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, είναι μια μεγάλη  ευκαιρία να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Οφείλει λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας  να ενεργοποιηθεί άμεσα και να ανοίξει προς συζήτηση το ζήτημα αυτό  ώστε να  κατατεθούν επιστημονικές απόψεις και να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το  σημαντικό αυτό κεφάλαιο.

Η πάγια διαχρονική θέση του Συνδέσμου Γυμναστών( πρo του  1985)  βασισμένη σε επιστημονικά  τεκμήρια και την οποία και εμείς ως Πολιτιστικός–Επιστημονικός Σύνδεσμος Γυμναστών    επικροτούμε, είναι ότι το μάθημα της Φυσικής Αγωγής πρέπει, για το κοινό καλό να διδάσκεται από Πτυχιούχους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής. Τη συμμεριζόμαστε  επειδή αποδεχόμαστε τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, τις διαχρονικές έρευνες και μελέτες, όπου υπογραμμίζεται η μεγάλη και συνεχόμενη αύξηση των ποσοστών, διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας, και άλλων παθήσεων, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Με τη Κύπρο να βρίσκεται, δυστυχώς, ανάμεσα στις πρώτες θέσεις στις σχετικές λίστες (κυρίως στα παιδιά). Ως κυριότερη αιτία αυτής της ραγδαίας αύξησης, θεωρείται η έλλειψη άσκησης και η έλλειψη απόκτησης γνώσεων και σωστών εμπειριών καθώς και ή μη καλλιέργεια της ‘’δια βίου άσκησης’’   από τη παιδική ηλικία.

Εκτός των παραμέτρων υγείας, οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να αναπτύξουν τις κινητικές τους δεξιότητες. Είναι οι ηλικίες όπου δημιουργείται το αμυντικό/ενισχυτικό υπόβαθρο των παιδιών και καθορίζει τα επίπεδα υγείας τους (π.χ.  εμποδίζει αύξηση και μονιμοποίηση λιπαποθηκών),  τις μελλοντικές τους ενασχολήσεις με διάφορες αθλητικές δραστηριότητες και όχι μόνο (ανάπτυξη γνωσιολογικού τομέα, κινητικού τομέα, υπόβαθρο υγείας). Κάτι που, όπως γράφτηκε πιο πάνω και είναι γνωστό από έρευνες, παρουσιάζει φθίνουσα πορεία, με  τα παιδιά αναπτυξιακής ηλικίας ολοένα να εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα κινητικών δεξιοτήτων, δεξιοτήτων χειρισμού και ισορροπίας κ.α..

Ως εκ τούτου και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, γίνεται σαφές ότι το μάθημα της Φυσικής Αγωγής μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στην βελτίωση τόσο της υγείας, όσο και στην απόκτηση βασικών δεξιοτήτων (μετακίνησης, χειρισμού, ισορροπίας) και εμπειριών, οι οποίες θα βοηθήσουν τα παιδιά νηπιακής και παιδικής ηλικίας, αργότερα στην εφηβεία και ενηλικίωση τους.

Για να επιτευχθούν όμως όλοι αυτοί οι στόχοι, θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί του μαθήματος, να είναι πλήρως καταρτισμένοι και γνώστες του αντικειμένου στη βάση μιας πολύχρονης εξειδικευμένης εκπαίδευσης με πανεπιστημιακή πιστοποίηση. Κυρίως επειδή τα παιδιά μας δεν πρέπει να αποστερούνται το δικαίωμα να παίρνουν γνώσεις και σωστές κατευθύνσεις άσκησης, από το πλέον εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να έχουν το μέγιστο δυνατό όφελος.

Στην Κύπρο τη σχετική πιστοποίηση την έχουν οι απόφοιτοι των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και συγκεκριμένα οι  εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής.

Γι’ αυτό κι εμείς, θα θέλαμε για επιστημονικούς λόγους,  να υποστηρίξουμε την είσοδο των  Επιστημόνων Φυσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, μιας και είναι οι πλέον καταρτισμένοι, και εξειδικευμένοι στο τομέα της άσκησης και αθλητικής επιστήμης, όροι και αποφάσεις  που  αναφέρονται σε όλες τις ανακοινώσεις των παγκόσμιων φορέων άσκησης και οργανισμών υγείας, αλλά και εκπαίδευσης (Αναλυτικά προγράμματα Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας)».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1607