Συνάντηση Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού με την Υπουργό Παιδείας


«Μέγα ζητούμενο η  ενίσχυση  και αναβάθμιση της Ελληνικής Παιδείας στην Κύπρο»

Με ανακοίνωσή του το Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού αναφέρει:

 «Η ενδυνάμωση των σχέσεων Κύπρου – Ελλάδας και η ενίσχυση της ψυχικής ένωσης των Ελλήνων της Κύπρου με την Μητρόπολη πρέπει να είναι συνεχής  και να καλύπτει όλους του τομείς με αιχμή την Παιδεία και τον Πολιτισμό.

Αυτό ήταν το απαύγασμα της συνάντησης αντιπροσωπείας του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού με την Υπουργό Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου όπου εξετάσθηκαν τρόποι για αναβάθμιση του αξιακού μας συστήματος το οποίο τα τελευταια χρόνια υποβαθμίζεται επικίνδυνα σύροντας την κοινωνία σε αποσύνθεση και τη χώρα σε οδυνηρές περιπέτειες.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ξενής Ξενοφώντος υπογράμμισε πως η εντεινόμενη πολιτική  των δορυφόρων της παγκοσμιοποίησης και του εθνομηδενισμού υποσκάπτει την Ελληνική Παιδεία στην Κύπρο κι ευθυγραμμίζεται με τα ξενόδουλα συμφέροντα των φορέων του <<κυπριωτισμού>> που θέλουν μιά Κύπρο  αποκομμένη από κάθε τι το Ελληνικό. Κάλεσε δε την Υπουργό  Παιδείας να στηρίξει την προσπάθεια του Ινστιτούτου για δημιουργία του Ενιαίου Πολιτιστικού Δόγματος Κύπρου – Ελλάδας που θα επενεργεί ως  άξονας ενίσχυσης των ακατάλυτων δεσμών των Ελλήνων της Κύπρου με τη κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα και γενικότερα  με την Ομογένεια ανά το παγκόσμιο.

Σε υπόμνημα που επέδωσε το Ινστιτούτο στην Υπουργό Παιδείας μεταξύ άλλων υπογραμμίζονται τα εξής:

1. Το Υπουργείο Παιδείας  της Κύπρου σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο της Ελλάδας να θεσμοθετήσει  προγράμματα στοχευμένων μαθητικών εκδρομών από την Ελλάδα στην Κύπρο και αντιστρόφως, με εθνικό  και πολιτισμικό περιεχόμενο.

2. Να δοθεί έμφαση στη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

 3. Να βελτιωθεί η διδασκαλία του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών, ειδικά στο Γυμνάσιο, ώστε να είναι πιο αποδοτικό.

 4. Να δοθεί έμφαση στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία και να υπάρχουν παντού τάξεις υποδοχής ώστε να μην υπάρχει αρνητική επίδραση στη διδασκαλία των υπολοίπων παιδιών.

  5. Οι αλλοδαποί να έχουν ένα ελάχιστο επίπεδο κατοχής της ελληνικής, προκειμένου να προσλαμβάνονται σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, π.χ. εξυπηρέτησης κοινού.

Περαιτέρω, το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού αξιώσε όπως ληφθούν  το συντομότερο τα αναγκαία μέτρα για να ανακοπεί η  εμπορευματοποίηση της Παιδείας  που παρατηρείται σε όλες της  βαθμίδες της εκπαίδευσης με  κορωνίδα την Τριτοβάθμια, αποτρέποντας περαιτέρω ολέθριες συνέπειες για την κοινωνία και τη χώρα.

Η κυρία Μιχαηλίδου άκουσε με πολλή προσοχή τις εισηγήσεις του Ινστιτούτου διαβεβαιώνοντας πως για όλα τα ζήτηματα που τέθηκαν δρομολογούνται  συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα θα φέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Διαβεβαίωσε δε ότι η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη χαράζει μια νέα  πορεία  στα κοινά  εκπαιδευτικά προγράμματα Κύπρου – Ελλάδας εισάγοντας  ταυτόχρονα  νέα εργαλεία αξιολόγησης τη Ελληνικής Γλώσσας στα  Δημοτικά.

Η αντιπροσωπεία του Ινστιτούτου με τους,  Ξενή Ξενοφώντος πρόεδρο,  Δανάη Γεωργιάδου αντιπροέδρο, Βασιλική Σαββίδου γενική γραμματέα και Μιχάλη Μιχαηλίδη πρόεδρο Επιτροπής Πολιτικού Πολιτισμού – Ολυμπισμού, έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη από τις τοποθετήσεις της Υπουργού σε όλα τα ζητήματα που ηγέρθηκαν, διαβεβαιώνοντας ότι θα σταθεί αρωγός στο έργο της κυβέρνησης για να κρατηθούν ζωντανές οι αρχές  και οι αξίες της Ελληνικής Παιδείας στην Κύπρο εξουδετερώνοντας ενέργειες, πρακτικές και πολιτικές που αποσκοπούν στην αποκοπή του ομφάλιου λώρου του Κυπριακού Ελληνισμού από την Ελλάδα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1384