Παν. Λυσάνδρου: Στην Τεχνική Εκπαίδευση υπάρχουν πολλά θέματα, πολλά μέτωπα, που πρέπει να δούμε


Συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας με κύριο θεμα συζήτησης το κτηριολογικό 

Για τις κτιριακές υποδομές, και συγκεκριμένα το που βρίσκονται τα έργα που αφορούν την τεχνική εκπαίδευση, καθώς και για την εύρυθμη λειτουργία της τεχνικής εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά τις διοικητικές και εποπτικές θέσεις (επιθεωρητές), συζητήσαν η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, και η ηγεσία της ΟΛΤΕΚ, σε σημερινή τους συνάντηση στο Υπουργείο, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Οργάνωσης, Παναγιώτης Λυσάνδρου.

Πρόσθεσε ότι αναμένεται να ξανασυναντηθούν με την Υπουργό, διότι δεν πρόλαβαν να καλύψουν όλα τα θέματα που ήθελαν να της θέσουν.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λυσάνδρου είπε ότι όσον αφορά το θέμα των κτιρίων, η Υπουργός Παιδείας τους επανέλαβε ότι συνεχίζονται τα έργα στη Λεμεσό για αντικατάσταση της Α΄Τεχνικής, τα οποία ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2023, ότι σε τρεις με τέσσερις μήνες θα ξεκινήσουν τα έργα για την Τεχνική Σχολή στην Λάρνακα που θα αντικαταστήσει την Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου, και ότι συνεχίζονται τα έργα στην Β΄Τεχνική Λεμεσού, τα οποία είχαν ξεκινήσει αρκετά πριν αναλάβει η τωρινή Κυβέρνηση.

«Ουσιαστικά, μας είπε για δύο έργα που είναι σε εξέλιξη και ένα ότι αναμένεται να ξεκινήσει», πρόσθεσε.

Όσον αφορά, συνέχισε ο κ. Λυσάνδρου, μια νέα Τεχνική στην περιφέρεια Λευκωσίας , η Υπουργός Παιδείας τους είπε ότι έχει ληφθεί απόφαση να γίνει έρευνα που να καταδείξει κατά πόσον πρέπει να γίνει και που πρέπει να γίνει, ενώ για την νέα Τεχνική Σχολή Πάφου τους είπε ότι το Υπουργείο προχωρά σε ενέργειες έτσι ώστε αυτή να γίνει στην Έμπα.

«Της θέσαμε και εμείς ότι θέλουμε να διερευνηθεί κατά πόσο μπορεί να γίνει η νέα Τεχνική Σχολή στην Πάφο και σε άλλους χώρους», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ ανέφερε ότι η Υπουργός Παιδείας τους είπε ότι θα τους αποσταλεί σύντομα γραπτώς ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει για τη νέα Τεχνική Σχολή στην Πάφο, στην ευρύτερη περιοχή Λευκωσίας, τα συμπληρωματικά έργα στην Πόλη Χρυσοχούς , όπως και τα συμπληρωματικά έργα για την Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου.

Αναφορικά με την Τεχνική Παραλιμνίου, ο κ. Λυσάνδρου είπε ότι είναι πολύ μικρή, έχει ελάχιστες ειδικότητες και σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται ότι είναι κανονική Τεχνική Σχολή και θα πρέπει είτε να επεκταθεί η υφιστάμενη σημαντικά ή να εξευρεθεί χώρος για να γίνει νέα Τεχνική Σχολή, δεδομένου ότι το Παραλίμνι και η ευρύτερη περιοχή είναι ένας χώρος ζωτικής σημασίας με πολύ μεγάλο πληθυσμό και πολύ σημαντική οικονομική δραστηριότητα.

Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να υπάρχει στο Παραλίμνι μια Τεχνική Σχολή που να φιλοξενεί ή δυνατόν όλες τις ειδικότητες και κλάδους των μαθητών, ανέφερε.

Όσον αφορά στο θέμα αυτό, συνέχισε, η Υπουργός Παιδείας τους είπε ότι, επίσης, θα το διερευνήσει και θα τους πει κατά πόσο μπορεί είτε να επεκταθεί η υφιστάμενη είτε να γίνει νέα Τεχνική Σχολή.

Ερωτηθείς ποιο είναι το συμπέρασμα που έβγαλαν ως ΟΛΤΕΚ από τη συνάντηση, ο κ. Λυσάνδρου είπε ότι δεν πρόλαβαν να καλύψουν όλα τα θέματα που ήθελαν να θέσουν στην Υπουργό, λόγω του ότι είχε μια άλλη υποχρέωση και συμφώνησαν ότι θα ξανασυναντηθούν πολύ σύντομα.

«Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι στην Τεχνική Εκπαίδευση υπάρχουν πολλά θέματα, πολλά μέτωπα, που πρέπει να δούμε και να τα προχωρήσουμε. Αναγνωρίζουμε ότι είναι πολλή η δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι, έτσι ώστε να έχουμε ουσιαστικά και χειροπιαστά  αποτελέσματα. Πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η εύρυθμη λειτουργία της Τεχνικής Εκπαίδευσης σε σχέση με τις διοικητικές εποπτικές θέσεις και τις νέες οργανικές θέσεις που αναμένουμε να δοθούν φέτος», συμπλήρωσε.

Άλλα θέματα, είπε, που θα συζητήσουν στην επόμενη συνάντηση πέραν της ολοκλήρωσης της συζήτησης για τις διοικητικές εποπτικές θέσεις, είναι το θέμα του επαγγελματικού προσανατολισμού και η βελτίωση του τρόπου πληροφόρησης των μαθητών και των γονιών γυμνασίων, το θέμα της αξιοποίησης εκπαιδευτικού υλικού από την Ελλάδα, το όποιο σήμερα μόνο ακροθιγώς πρόλαβαν να συζητήσουν, το θέμα της γνώσης της ελληνικής γλώσσας σε ικανοποιητικό βαθμό από τους μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία, και το θέμα της προώθησης των προγραμμάτων της τεχνικής εκπαίδευσης πέραν της πρωινής φοίτησης.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










805