Με βολές για κακοδιαχείριση εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου


Με επικρίσεις, από μερίδα Βουλευτών, για κακοδιαχείριση, αδιαφάνεια, έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και απουσία ιεράρχησης προτεραιοτήτων και για σκάνδαλα εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου ο οποίος είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει δαπάνες ύψους €188.450.000 και ισόποσα έσοδα.

Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με 36 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 2 αποχές.

Στην συνεδρίαση, υπήρξαν, για πολλοστή φορά, συζητήσεις για τους κανονισμούς και τη διαδικασία που αφορούν το χρόνο τοποθετήσεις των κομμάτων και τις δευτερολογίες με τους Βουλευτές που πήραν το λόγο να απευθύνουν έκκληση να εξευρεθεί επιτέλους λύση και ρύθμιση ώστε η Ολομέλεια να μην εκπέμπει αυτή την κακή εικόνα σε κάθε συνεδρίαση.

Για το θέμα κατατέθηκαν και περισσότερες από δέκα τροπολογίες και πέρασαν ορισμένες κοινές του ΔΗΚΟ με τη ΔΗΠΑ.

Ο προϋπολογισμός

Οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες για το έτος 2024 αφορούν μεταξύ άλλων τρέχουσες δαπάνες (€86.352.576), λειτουργικές δαπάνες (€12.417.433), διαχειριστικά έξοδα (€15.378.954), κεφαλαιουχικές δαπάνες (€34.442.558), εξωτερικά ερευνητικά προγράμματα (€33.780.000), συγχρηματοδοτούμενα έργα και σχέδια (€5.540.835) και μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό (€537.615).

Τα προϋπολογιζόμενα έσοδα του Πανεπιστημίου Κύπρου προέρχονται μεταξύ άλλων από την κυβερνητική χορηγία (€90.000.000), την κυβερνητική χορηγία για έργα από δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης (€20.000.000), τα προπτυχιακά δίδακτρα (€17.495.000), το επίδομα σίτισης σε δικαιούχους φοιτητές (€420.000)  και τη χρηματοδότηση για παροχή κρατικών υποτροφιών σε δικαιούχους (€110.000).

Προέρχονται επίσης από τα έσοδα για έργα και σχέδια συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους (θεσμική χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του ΚΟΙΟΣ) (€865.000), τα έσοδα για έργα και σχέδια συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους (ΒΙΟΒΑΝΚ - Biobanking and the Cyprus Human Genome Project - θεσμική χρηματοδότηση) (€2.000.000) καθώς και τη χρηματοδότηση που απορρέει από τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και του Πανεπιστημίου Κύπρου για την Ιατρική Σχολή (€2.510.000).

Προέρχονται επίσης από τη χρηματοδότηση από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου - Αναβάθμιση ΑΠΕ και υποδομής δοκιμής έξυπνων δικτύων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (€840.735), τη χρηματοδότηση από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου - Κέντρο μοντελοποίησης οικονομικής πολιτικής (€378.500), τα ερευνητικά προγράμματα (€35.000.000), τα μεταπτυχιακά δίδακτρα (€2.931.579) και τις διάφορες εισπράξεις και αποθεματικό (€15.804.186).

Τοποθετήσεις κομμάτων

Ο Γιώργος Κάρουλλας του ΔΗΣΥ έκρουσε τον κώδωνα για την αύξηση του προϋπολογισμού κάθε χρόνο και μίλησε για καλόπιστη κριτική απευθύνοντας έκκληση στα συναρμόδια υπουργεία για έλεγχο.

Στην ουσία, είπε, είναι ελλειμματικός κατά 22 εκ. ο προϋπολογισμός και η κατάσταση χειροτερεύει με το μεσοπρόθεσμό δημοσιονομικό πλαίσιο να φτάνει τα 26 εκ. Είπε ότι απαιτούνται δράσεις, σωστή αξιολόγηση προγραμμάτων, άμεση διενέργεια μελέτης εξορθολογισμού και νέος στρατηγικός σχεδιασμός από ΥΠΟΙΚ και ΥΠΑΝ. Αναφέρθηκε ακόμη σε καθυστέρηση στα έργα και έψεξε και τους χειρισμούς για τις φοιτητικές εστίες, υπενθυμίζοντας προτάσεις του ΔΗΣΥ για το θέμα.

Ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης του ΔΗΣΥ μίλησε για αριστεία και διεθνείς διακρίσεις που μας χαροποιούν αλλά τόνισε την ανάγκη ίδρυσης πανεπιστημιακού νοσοκομείου, την διασύνδεση των αποφοίτων με την αγορά εργασίας και βιομηχανίας και την προσφορά ξενόγλωσσων προγραμμάτων, μεταξύ άλλων.

Απαντώντας στον κ. Κάρουλλα ο Πρόεδρος της επιτροπής παιδείας Παύλος Μυλωνάς είπε ότι «η ασθένεια των εκλογών είναι αθεράπευτη» και ότι τα όσα είπε ο κ. Κάρουλλας «δεν τα πιστεύει». Ανέφερε ότι ο έλεγχος από την Κυβέρνηση είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο θέτοντας θέμα αλλαγής νομικού πλαισίου, αν χρειάζεται, για το ρόλο των ΔΣ. Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι η εκπαίδευση είναι το χρησιμότερο εργαλείο μετά την οικογένεια ενώ χαρακτήρισε τις εκθέσεις της ΕΥ αποκαρδιωτικές. Διερωτήθηκε τι είναι πιο σημαντικό, να επεκταθούν τα γραφεία των διοικητικών στο ΠΚ ή να ανακαινιστούν εγκαταστάσεις στα σχολεία, να αναβαθμιστεί η ειδική εκπαίδευση, να κτιστούν νέα σχολεία και γήπεδα. Σημασία έχει πως ιεραρχούμε ανάγκες και προτεραιότητες, κατέληξε.

Ο Χρίστος Χριστοφίδης από το ΑΚΕΛ είπε ότι  το ΠΚ είναι ίσως η σημαντικότερη επένδυση που έχει δώσει πολλά θετικά στην κοινωνία ωστόσο μίλησε για απουσία στρατηγικού σχεδιασμού. Αυτό, είπε, μας έφερε σε ένα σκηνικό σήμερα όπου τα πανεπιστήμια αναπτύσσονται και το κράτος δεν μπορεί να καλύπτει τις βασικές τους ανάγκες και συζητάμε τις συνέπειες. Τόνισε την ανάγκη να προστατευθούν τα δημόσια πανεπιστήμια αλλά να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και τίποτα το μεμπτό. Χαρακτήρισε επίσης υπερβολή να γίνεται αναφορά σε μεγάλα σκάνδαλα.

Ο Χρύσανθος Σαββίδης από το ΔΗΚΟ μίλησε για ρόλο των δημόσιων πανεπιστημίων και ότι ενώ το ΠΚ έκανε βήματα προόδου, υπολείπονται πολλά για διαφανείς διαδικασίες.Ανέφερε ότι οι εκθέσεις της ΕΥ δεν λαμβάνονται υπόψη και τα πανεπιστήμια εκτίθενται.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ είπε ότι ύψιστη προτεραιότητα είναι η στήριξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ότι ενώ το ΠΚ προωθεί την ακαδημαϊκή αριστεία και έχει ψηλές διεθνείς κατατάξεις, «δεν ανεχόμαστε την κακοδιαχείριση, ολιγωρία και υπεροψία». Είπε ότι πρέπει να εξυπηρετούνται οι σύγχρονες ανάγκες και όχι να έχουμε απόφοιτους άνεργους και πτυχία στα συρτάρια, επικρίνοντας παράλληλα και το ζήτημα με την ανέγερση φοιτητικών εστιών. Ανέφερε ότι φοιτητές νοικιάζουν στα κατεχόμενα ή πηγαινοέρχονται σε άλλες πόλεις.

Ο ανεξάρτητος Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι δεν μπορεί το ΠΚ να δέχεται δωρεές που δημιουργούν υπέρτερα βάρη ενώ επέκρινε τις καθυστερήσεις στην πολυτεχνική σχολή, το γεγονός ότι το αντικαρκινικό κέντρο λαμβάνει κάθε έτος ένα εκ. ευρώ από το κράτος και ο διευθυντής του εργάζεται εξ αποστάσεως από το Τελ Αβίβ χωρίς υπαλλήλους με μισθό 200.000 ευρώ το έτος.

Επίσης επέκρινε το γεγονός ότι άτομο λαμβάνει επιδόματα που ξεπερνούν τον μισθό του ενώ άλλο άτομο απολύθηκε αλλά «δια της πλαγίας», όπως υποστήριξε, λαμβάνει 4.000 ευρώ σε οδοιπορικά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2029