Εκπαιδευτική εκδήλωση Γ΄ ΤΕΣΕΚ Λεμεσού: Ἄριστον ὕδωρ: Απέραντο Γαλάζιο»


Η Γ΄ ΤΕΣΕΚ Λεμεσού, στο πλαίσιο του θεσμού European Maritime Day in my country (EMD in my country) οργάνωσε εκπαιδευτική εκδήλωση στις 10 Απριλίου, 2024 με τίτλο «Ἄριστον ὕδωρ: Απέραντο Γαλάζιο» στο Amathus Beach Hotel στη Λεμεσό. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα των Υφυπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέθεσε τη διοργάνωση της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας» για το 2026 στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στη Λεμεσό, η Διεύθυνση έκρινε ότι η συμμετοχή της Σχολής στο πρόγραμμα είναι καθοριστική στην υποστήριξη και βιωσιμότητα του θεσμού, την ενημέρωση των πολιτών και την προβολή της χώρας μας στην προσπάθεια καλλιέργειας θαλάσσιας κουλτούρας.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Διευθυντής της Γ΄ ΤΕΣΕΚ Λεμεσού κ. Θεόδωρος Ηλία. Χαιρετισμούς απηύθυναν η Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Μαρίνα Χατζημανώλη εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας η κα Ελίνα Χριστοφίδου εκ μέρους του  Υφυπουργού Τουρισμού, η  Επαρχιακή Επιθεωρήτρια Λεμεσού Πρώτη Λειτουργός Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης κα Ζωή Πολυδώρου και ο Πρώτος Λειτουργός Μέσης Τεχνικής, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης κ. Κωνσταντίνος Γεωργίου.

Στην εκδήλωση οι μαθητές Εφαρμοσμένων Τεχνών απεικόνισαν την ένταση και τη δυναμική των χρωμάτων. Οι μαθητές των Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων δημιούργησαν απολαυστικά εδέσματα και ροφήματα. Οι μαθητές μας με την αρωγή των Φιλολόγων εμπνεύστηκαν απήγγειλαν λογοτεχνικά κείμενα, δραματοποιημένους μονολόγους, τραγούδησαν και χόρεψαν. Στην αίθουσα του ξενοδοχείου λειτούργησε εικαστική έκθεση με έργα μαθητών του κλάδου Εφαρμοσμένων Τεχνών. Σε κεντρικό σημείο εστίασης υπήρχαν καλλιτεχνικές δημιουργίες από πάγο και εκθέματα με σκαλιστά λαχανικά (vegetables carving) του κλάδου Ξενοδοχειακών.

Οι μαθητές μας εργάστηκαν σκληρά αποκομίζοντας γνώσεις και εμπειρίες ζωής. Έγιναν πιο ενεργοί πολίτες όσον αφορά τη σχέση τους με το περιβάλλον. Ενημερώθηκαν για την αξία της ναυτιλίας και της γαλάζιας οικονομίας στον τόπο μας. Εκτίμησαν το νερό ως βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής αξιοποιώντας το με τον καλύτερο τρόπο στα μαθήματα του κλάδου τους.

Η εκπαιδευτική κοινότητα της Γ΄ ΤΕΣΕΚ εκφράζει τις ευχαριστίες της στους χορηγούς και υποστηρικτές της και σε όσους συμμερίζονται το όραμά μας για ενεργοποίηση των νέων ανθρώπων ώστε να αναπτύξουν κουλτούρα γύρω από τη θάλασσα, τη ναυτιλία, τη γαλάζια οικονομία.

Η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία δίνοντας τα εύσημα σε όλους τους εμπλεκόμενους, μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εξέφρασαν με καλλιτεχνικό τρόπο την ευγνωμοσύνη τους στο θείο δώρο, το  ἄριστον ὕδωρ, τιμώντας το με γνώση και σύνεση!

Άραγε είμαστε σε θέση εμείς οι άνθρωποι, να το οικονομήσουμε και να το κληροδοτήσουμε άφθονο, αγνό, διαυγές και καθαρό στις επόμενες γενιές; Όπως διερωτήθηκε ο Γλάρος Ιωνάθαν «Τι έμαθα από τη σύντομη παραμονή μου στη γη; Έμαθα ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την άγνοια, μπορούμε ν’ αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας σαν όντα ξεχωριστά, έξυπνα και επιδέξια.

 «Άραγε κάθε μέρα πετούμε ψηλότερα;», «άραγε κάθε μας ενέργεια πηγάζει από την αγάπη για τον συνάνθρωπο και τον πλανήτη μας;» («Γλάρος Ιωνάθαν», Richard Bach




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










411