Απολογισμός 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας: Ο ποιητικός λόγος εκφραστής της ειρήνης και της διαφορετικότητας


Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, το οποίο φιλοξένησε σαράντα εννέα  ποιητές και ποιήτριες από την Κύπρο, την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού.

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας αποτέλεσε μια λαμπρή εκδήλωση που αγκάλιασε τον πολιτισμό, την τέχνη και τη λογοτεχνία. Με τη συμμετοχή κορυφαίων ποιητών και ποιητριών από διάφορες χώρες, το φεστιβάλ  εξελίχθηκε σε  μια πολυδιάστατη εμπειρία για τους λάτρεις της ποίησης.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, πλούσιο και ποικίλο, περιελάμβανε τιμητικό αφιέρωμα στους ποιητές Νάσο Βαγενά και Νίκο Ορφανίδη, απαγγελίες από τους ποιητές και τις ποιήτριες, χορογραφημένη ποίηση από τη σχολή χορού Κατερίνας Πουπάζη Κοσμά και μελοποιημένη ποίηση από το Φωνητικό Σύνολο του Δήμου Λάρνακας.  

Το Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας προσέφερε   στο κοινό μία ιδιαίτερη, πολύ αξιόλογη  μουσικοποιητική βραδιά.

Στο πρώτο μέρος, η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου παρουσίασε το ελεγείο «Γη Μήτηρ», μια σύγχρονη ποιητική γραφή σε συνδυασμό με  κλασική  μουσική. Στο πιάνο ήταν η Μαρία Παπαπετροπούλου.

Στο δεύτερο μέρος η χορογράφος Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl πρότεινε  το πρωτότυπο έργο «Μνήμη Σώματος», βασισμένο σε ποιήματα των τιμώμενων ποιητών του Φεστιβάλ, Νάσου Βαγενά και Νίκου Ορφανίδη. Η παραγωγή ανήκει στις  «Ασώματες Δυνάμεις» με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού, Τμήμα  Σύγχρονου Πολιτισμού.

Την παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στο Δημοτικό Θέατρο «Γ. Λυκούργος» ανέλαβαν οι ηθοποιοί Μόνικα Μελέκη και Νεοκλής Νεοκλέους.                                            

Στο πλαίσιο των δράσεων  του Φεστιβάλ οι ποιητές και ποιήτριες επισκέφθηκαν το Λύκειο Λιβαδιών,  όπου τα παιδιά, η Διεύθυνση του σχολείου και το εκπαιδευτικό προσωπικό είχαν την ευκαιρία να  απαγγείλουν ποιήματα και να αλληλεπιδράσουν με τους ποιητές και τις ποιήτριες. Το Λύκειο Αγίου Γεωργίου φιλοξένησε τον τιμώμενο ποιητή Νίκο Ορφανίδη, ο οποίος μίλησε στα παιδιά για την ποιητική τέχνη και απάντησε στις ερωτήσεις τους.

Η κοινότητα Καλαβασού υποδέχτηκε  στις 20 Απριλίου τους ποιητές και τις ποιήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μετά την ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και στα αξιοθέατα του χωριού, οι ποιητές και οι ποιήτριες, καθώς και οι  εκλεκτοί προσκεκλημένοι, άνθρωποι της λογοτεχνίας και της κριτικής, συμμετείχαν σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβασού με θέμα: «Ο ρόλος των Φεστιβάλ Ποίησης στη διάδοση της Ποίησης και της Λογοτεχνίας γενικότερα».

Με την επιτυχή διοργάνωση του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης στη Λάρνακα, η ποίηση ανέδειξε τη δύναμή της να ενώνει ανθρώπους από διαφορετικές πολιτιστικές προελεύσεις και να δημιουργεί γέφυρες κατανόησης και συνεργασίας. Η Λάρνακα αποδεικνύεται  το ιδανικό  μέρος για τη γιορτή αυτή  της λογοτεχνίας και του πολιτισμού.

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, το οποίο διεξήχθη  υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο,  είναι  μία συνδιοργάνωση του Υφυπουργείου Πολιτισμού, Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού, και της δομής πολιτισμού Culture And Art EleTrion LTD. Το Φεστιβάλ  στηρίζουν ο Δήμος Λάρνακας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1021