Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Επιστημονική Ημερίδα του OΛΚ «Στράτης Μυριβήλης και Κύπρος»


Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Στράτης Μυριβήλης και Κύπρος». Η ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023, στο Αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, άρχισε με χαιρετισμούς από την Πρόεδρο του Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας κ. Μαρίνα Ροδοσθένους-Μπαλάφα, τον Πρόεδρο του Ο.Λ.Κ. κ. Λεωνίδα Γαλάζη και την Αν. Διευθύντρια του Τμήματος Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού κ. Νάντια Στυλιανού.

Ομιλητές/-τριες στην ημερίδα ήταν: Αγγελοπούλου Χριστίνα, εγγονή του Στράτη Μυριβήλη, Βασιλειάδης Βασίλης, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, Γαλάζης Λεωνίδας, Ποιητής, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, ΕΜΕ ΥΠΑΝ, Γεωργής Γιώργος, Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, πρ. Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντινίδης Στέφανος, Πανεπιστημιακός, ποιητής, συγγραφέας, Λυκούργου Νίκη, Πρ. Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ., Νικολοπούλου Μαρία, Ε.ΔΙ.Π., Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παπαπολυβίου Πέτρος, Αναπλ. Καθηγητής Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστήμιο Κύπρου, Περικλέους Άννα, Φιλόλογος,  Σελιώτη Βασιλική, Διδάκτωρ Παιδαγωγικής, Χρυσομάλλη-Henrich Κυριακή, Εντεταλμένη με τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Christian-Albrecht του Κιέλου.

Στις ανακοινώσεις παρουσιάστηκαν άγνωστες ή ελάχιστα διερευνημένες πτυχές της εργοβιογραφίας του Στρ. Μυριβήλη και της θέσης του στον σχολικό λογοτεχνικό κανόνα, ενώ παρουσιάστηκε εκτεταμένα η σχέση του συγγραφέα με την Κύπρο, στην οποία πραγματοποίησε τρεις επισκέψεις.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε διά ζώσης. Προσφέρθηκε επιπλέον η δυνατότητα για παρακολούθησή της εξ αποστάσεως σε άμεση διαδικτυακή μετάδοση σε όσους/-ες επιθυμούσαν.

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής της ημερίδας ήταν: Στέλλα Αλεξίου, Λεωνίδας Γαλάζης και Έλενα Ματσάγγου. Στη Γραμματεία της ημερίδας προσέφεραν τις υπηρεσίες τους τα μέλη του Δ.Σ. του Ο.Λ.Κ. Σάββας Βαρναβίδης και Μαριλένα Πόρακου.

Προγραμματίζεται η έκδοση των πρακτικών της ημερίδας.

Χορηγός της Επιστημονικής Ημερίδας «Στρ. Μυριβήλης και Κύπρος» ήταν το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Υποστηρικτής ήταν το Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Χορηγός επικοινωνίας το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










961