Δυναμική παρουσία του ΙΚύ στο πρώτο Κυπριακό Συνέδριο Τεχνολογίας


Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο κυπριακό Συνέδριο Τεχνολογίας, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Κύπρου. Το Συνέδριο, το οποίο είχε ως βασικό στόχο την ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, διοργάνωσε η BOUSSIAS Cyprus.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητής Σταύρος Μαλάς ανέφερε ότι τα τεχνολογικά επιτεύγματα και η πρόοδος, χρειάζονται και απαιτούν την επιστήμη και ειδικότερα την αριστεία στην επιστήμη, κάτι που όπως είπε, συμβαδίζει με το ρόλο και την αποστολή του Ινστιτούτου Κύπρου.

«Όταν μιλάμε για τεχνολογικά επιτεύγματα, μιλάμε για την ανάπτυξη, την πρόοδο, αλλά και τον αντίκτυπο της προόδου. Ωστόσο, τα τεχνολογικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα έχουν ορισμένα αρνητικά αποτελέσματα, όπως η κλιματική αλλαγή, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ζούμε σε μια εποχή, όπου οι επιστήμονες πρέπει να επανεξετάσουν τις ραγδαίες και αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό και πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα στην πράσινη οικονομία, αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ Μαλάς.

Η Καθηγήτρια του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ. Δέσποινα Σεργίδη, η οποία συμμετείχε ως ομιλήτρια με θέμα «Αναπτύσσοντας Έξυπνες, Βιώσιμες Πόλεις», τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η αναμόρφωση της κινητικότητας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των υψηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την επίτευξη βιώσιμων μεταφορών σε αστικό επίπεδο (μείωση εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα σε ποσοστό πέραν του 25%) Παράλληλα, υπέδειξε με ποιους τρόπους η κατασκευή ενός μικρού συστήματος δικτύου με ηλιακή ενέργεια μπορεί να είναι 100% αυτάρκης για τα κτίρια, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των Βιώσιμων Πόλεων και στον μετριασμό των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής. Μάλιστα, η Καθηγήτρια Σεργίδη χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τη μελέτη του Ινστιτούτου Κύπρου για την μεταμόρφωση της Λεμεσού, σε έξυπνη πόλη.

Στόχος του συνεδρίου ήταν η ανάδειξη των σημαντικότερων τάσεων της νέας εποχής στο θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου και η εφαρμογή τους στο εγγύς μέλλον, με απώτερο  σκοπό την ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, τα σχέδια δράσης που έχουν τεθεί, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων που εξακολουθούν να υφίστανται. Παράλληλα, έγινε σαφής αναφορά στη  δυνατότητα της Κύπρου να αναδειχθεί σε κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας στη Μεσόγειο. Οι βασικές θεματικές του Συνεδρίου ήταν ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η χρήση τεχνητής νοημοσύνης, η κυβερνοασφάλεια, το eBanking και η ανάπτυξη Έξυπνων Πόλεων.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










416