Χαμπιαούρης: Εχουν τοποθετηθεί περιφράξεις σε ένα μεγάλο ποσοστό των σχολικών μονάδων


ΚΥΠΕ - Σε ένα μεγάλο ποσοστό των σχολικών μονάδων παγκύπρια έχουν ήδη τοποθετηθεί περιφράξεις και απομένει ένα ποσοστό γύρω στο 3-5% για το οποίο γίνονται όλες οι διαδικασίες για ολοκλήρωση των έργων ως τον Σεπτέμβρη, και «αυτό είναι το στοίχημα», δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης.

Ο Υπουργός επισκέφθηκε το πρωί το Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα, το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Βασιλείου και το Γυμνάσιο Αγίου Στυλιανού στο Στρόβολο και ενημερώθηκε για την διαδικασία εγκατάστασης περιφράξεων.
Σε δηλώσεις στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα, το οποίο φιλοξενεί γύρω στα 550 παιδιά, ο Υπουργός ανέφερε πως αποτελεί προτεραιότητα η ασφάλεια και υγεία μαθητών και όπως ήταν και η υπόσχεση, ως τέλος Αυγούστου πρέπει να έχουμε τελειώσει με τις περιφράξεις.
« Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και ξεκινά περιοδεία σε παγκύπρια βάση για να δούμε που βρισκόμαστε, οφείλω να συγχαρώ τον πρόεδρο και μέλη της σχολικής εφορείας Στροβόλου γιατί έχουν 44 σχολεία, δημοτικά, νηπιαγωγεία, γυμνάσια και λύκεια και έχουν σχεδόν ολοκληρώσει το έργο με πανέμορφες περιφράξεις που δίνουν το αίσθημα της ασφάλειας χωρίς να περνάνε μηνύματα ότι τα σχολεία είναι φυλακές», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι σε παγκύπρια βάση όπως τον έχει ενημερώσει νωρίτερα ο Ντίνος Έλληνας, πρόεδρος της συντονιστικής των σχολικών εφορειών, «έχει ολοκληρωθεί γύρω στο 65-70% των σχολείων και ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες το άλλο 20-25% και μένει ένα 4-5% που είναι σε διαδικασία προκήρυξης προσφορών έχουμε κάποια προβλήματα εκεί και μιλάμε για σχολικές εφορείες σε απομακρυσμένες κοινότητες που  θα τύχουν στήριξης από τις τεχνικές υπηρεσίες, το γραφείο ασφάλειας και υγείας του Υπουργείου αλλά και από την ίδια την συντονιστική επιτροπή σχολικών εφορειών».
Σε ερώτηση αν σε αυτές τις περιοχές θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και θα ολοκληρωθούν τα έργα ως την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο Υπουργός είπε ότι το στοίχημα είναι να προλάβουμε.
«Ευελπιστούμε αν όμως δεν προλάβουμε , ίσως να χρειαστεί να πάρουμε και κάποιο χρόνο από τον Σεπτέμβρη, αλλά σίγουρα ευελπιστώ ότι θα έχουν ολοκληρωθούν οι περιφράξεις γύρω στο 95-97% ως το τέλος Αυγούστου μετά την πληροφόρηση από τον κ. Έλληνα» είπε ο κ. Χαμπιαούρης.
Σε παρατήρηση ότι κάποια σχολεία επικαλούνται πρόβλημα με το κονδύλι που έχουν στην διάθεσή τους, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που το κονδύλι δεν είναι αρκετό, το Υπουργείο θα καλύψει τη διαφορά.

«Και το έχουμε κάνει, σε πάρα πολλές περιπτώσεις πήραμε αρκετές επιστολές, μας είπαν ότι βγήκαν προσφορές αλλά δεν είναι αρκετό το κονδύλι το αρχικό και έχουμε αυξήσει τα κονδύλια και έχουμε καλύψει όλο το κόστος», ανέφερε.
Άρα συνέχισε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και το θέμα είναι αρμοδιότητα των σχολικών εφορειών
Σε άλλη ερώτηση για το πως ξεκινά η σχολική χρονιά και αν υπάρχουν άλλα προβλήματα ή ελλείψεις, πέραν των έργων για τις περιφράξεις, ο Υπουργός είπε ότι έχει γίνει μελέτη και έχουν καταγραφεί οι εκκρεμότητες για να ξεκινήσει με τον πιο ομαλό τρόπο η σχολική χρονιά.
«Αύριο θα επισκεφτώ και την αποθήκη του Υπουργείου Παιδείας για να δω τι γίνεται και με τα βιβλία, η ώρα 11 θα είμαστε εκεί με τους συνεργάτες διότι όλα αυτά που έχουμε καταγράψει, τα παίρνουμε ένα-ένα και πάμε επιτόπου για να δούμε που βρισκόμαστε, δεν πάμε μόνο με τα λόγια, μπορεί κάποιος να πει ότι είμαστε καλά με τα βιβλία, δεν το αμφισβητούμε, αύριο θα πάω να τα δω, είμαστε καλά με τι ς περιφράξεις, σήμερα είμαστε εδώ, θα τα δούμε, τρέχουμε το κάθε τι για να είμαστε όσο πιο έτοιμοι γίνεται», ανέφερε.
Σίγουρα, συνέχισε, πάντοτε μπορεί να υπάρξουν την τελευταία στιγμή κάποια προβλήματα, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό και ανθρώπινο και σε κάθε περίπτωση θα δίνονται άμεσες λύσεις σε όλα τα προβλήματα.
Ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε και το θέμα της στελέχωσης συμπεριλαμβανομένων των συνοδών για παιδιά με αναπηρία. Ανέφερε ότι πέρσι το θέμα είχε αχθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο σε τρεις διαφορετικές φάσεις, έως και Οκτώβρη-Νοέμβρη, για έγκριση 132 συνοδών.
«Αυτή τη στιγμή δώσαμε όλες τις θέσεις από τώρα , ζητήσαμε από τις επαρχιακές επιτροπές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης να μας δώσουν τις ανάγκες τους, τις έχουμε καταγράψει, βγήκαν στις 128 (θέσεις) , πήραμε στο Υπουργικό την απόφαση εδώ και 15 μέρες και έχουν βγει σε προκήρυξη για να προσλάβουν το προσωπικό, είμαστε πάρα πολύ καλά», είπε.

Για τα σχολεία εργοτάξια, είπε ότι αυτά πάντοτε θα υπάρχουν με την έννοια ότι γίνονται έργα και αυτό δεν θα πρέπει να συνδέεται με την ασφάλεια των παιδιών. «Λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας και θεωρώ ότι πρέπει να γίνονται έργα γιατί πρέπει να βελτιωνόμαστε αλλά να μην έχετε έγνοια όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας των παιδιών»
 
Ερωτηθείς εξάλλου για το θέμα που προέκυψε με την ομάδα άμεσης παρέμβασης, ο Υπουργός υπενθύμισε ότι έχουν υποβάλει κάποιοι εκπαιδευτικοί τις παραιτήσεις τους και τόνισε πως το Υπουργείο εκτιμά το έργο του καθενός.

«Έχει γίνει σπουδαίο έργο από την ομάδα άμεσης παρέμβασης, οι εκθέσεις όμως που έχουν γίνει τελευταία από την επιτροπή δείχνουν ότι πρέπει να υπάρξει βελτίωση σε κάποια συγκεκριμένα σημεία, σε κάποιους συγκεκριμένους τομείς, έχουμε προκηρύξει ξανά τις θέσεις, υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον, έχουν στελεχωθεί οι ομάδες σε επαρχιακό επίπεδο και σήμερα γύρω στο μεσημέρι θα είναι όλοι στο Υπουργείο σε παγκύπρια βάση για να τύχουν ενημέρωσης και ξεκινά η επιμόρφωσή τους ώστε τον προσεχή Σεπτέμβρη να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και σε αυτό το τομέα», ανέφερε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










5697