KESJULY18

2011-09-10 20:23:17
Και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου  Κύπρου θεωρούν ότι ο Χριστόφιας έπρεπε να είχε παραιτηθεί

Και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου θεωρούν ότι ο Χριστόφιας έπρεπε να είχε παραιτηθεί


Μετά την Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) ήλθε σήμερα η Φοιτητική Ένωση του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΦΕΠΑΝ) με ανακοίνωσή της να τονίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χριστόφιας έπρεπε να είχε παραιτηθεί μετά την έκρηξη στο Μαρί.

Η ανακοίνωση της ΦΕΠΑΝ έχει ως εξής:

Χρέος να τοποθετηθεί

«Με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, η Φ.Ε.ΠΑΝ θεωρεί χρέος της όπως τοποθετηθεί στα σοβαρά θέματα που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία μετά την φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011, στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.

Καταρχάς, επιθυμούμε να εκφράσουμε την βαρύτατή μας θλίψη για τον άδικο χαμό 13 συμπολιτών μας, αξιωματικών της Ε.Φ., εθνοφρουρών, μελών της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, που έχασαν την ζωή τους στην ηρωϊκή τους προσπάθεια να αποτρέψουν την φονική έκρηξη. Γνωρίζουμε ότι καμία συγνώμη, κανένας λόγος παρηγοριάς και καμία δικαιολογία δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο των συγγενών των αδικοχαμένων θυμάτων της τραγωδίας αυτής, που όπως φαίνεται μπορούσε να είχε αποφευχθεί με στοιχειώδεις ενέργειες. Εκτός από τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια, καλούμε τις υπηρεσίες του κράτους και ολόκληρο τον κυπριακό λαό, όπως σταθούν αρωγοί και προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια, ψυχολογική ή υλική, στις οικογένειες των θυμάτων. Ελπίζουμε πραγματικά, όλα τα λόγια συμπαράστασης και οι υποσχέσεις προς τις οικογένειες των θυμάτων, να μην σβήσουν και αυτή την φορά μόλις πέσουν οι κουρτίνες της δημοσιότητας.

Σοβαρές ποινικές και πολιτικές ευθύνες

Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται ενώπιον της χειρότερης καταστροφής μετά την εισβολή του 1974, αφού η φονική έκρηξη στο Μαρί εκτός από 13 νεκρούς συμπολίτες μας και πέραν των 61 τραυματιών, άφησε και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές στην ηλεκτροπαραγωγική υποδομή της χώρας μας, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη κλονισμένη κυπριακή οικονομία. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, πληθώρα στοιχείων και μαρτυριών καταδεικνύουν ότι σωρεία λαθών και εγκληματικών παραλείψεων, τόσο σε τεχνοκρατικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, οδήγησαν στο τραγικό συμβάν της 11ης Ιουλίου. Είναι ξεκάθαρο πλέον, τόσο από τις πολλές μαρτυρίες των ατόμων που εμπλέκονταν στην διπλωματική διαχείρηση της όλης υπόθεσης από την στιγμή της κατάσχεσης του φονικού φορτίου μέχρι και την ημέρα της έκρηξης, όσο και από την πληθώρα των εγγράφων που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι υπάρχουν σοβαρές ποινικές και πολιτικές ευθύνες τόσο σε επίπεδο τεχνοκρατών όσο και σε επίπεδο πολιτικών αξιωματούχων του κράτους, προεξάρχοντος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεν επιθυμούμε να υπεισέλθουμε στις λεπτομέρειες των εγγράφων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και που αφορούν, είτε την άρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμορφωθεί σε υποδείξεις και αιτήματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για επιθεώρηση του φονικού φορτίου, είτε την εγκληματική έκθεση εκρηκτικών υψηλής ισχύος σε θερμοκρασίες καύσωνα για πέραν των δύο ετών, παρά τις επανελειμμένες προειδοποιήσεις στρατιωτικών παραγόντων, είτε ακόμη, για την αδιανόητη αδράνεια της κυβέρνησης ακόμη και μετά τις πρώτες εκρήξεις μια εβδομάδα πριν από τη μεγάλη έκρηξη της 11ης Ιουλίου, σεβόμενοι την εν εξελίξει ερευνητική διαδικασία, τόσο από την αστυνομία όσο και από την μονομελή Διερευνητική Επιτροπή, υπό τον Πόλυ Πολυβίου.

Θέμα πολιτικής ευθιξίας

Πιστεύουμε ακράδαντα όμως, ότι οι αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν σε κυβερνητικό επίπεδο, δεν είναι θέμα καμίας διερευνητικής επιτροπής αλλά είναι θέμα πολιτικής ευθιξίας και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος. Θεωρούμε ότι ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, θα έπρεπε να παραιτηθεί από την πρώτη στιγμή, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την ανικανότητα και τους εγκληματικούς χειρισμούς της Κυβέρνησής του, είτε οι χειρισμοί αυτοί ήσαν εις γνώσιν του, είτε όχι. Είναι αδιανόητο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τίποτα για όλες τις σημαντικές αποφάσεις που πάρθηκαν και που άπτονταν ενός τόσο σημαντικού θέματος εθνικής ασφάλειας.

Τη Δευτέρα έξω από το Προεδρικό

Τέλος, η Φ.Ε.ΠΑΝ. θέλοντας να εκφράσει την συμπαράστασή της στις οικογένειες των αδικοχαμένων θυμάτων της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου καθώς και στον αγώνα τους για πλήρη διερεύνηση και απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών στους υπαίτιους της τραγωδίας, αποφάσισε όπως απευθύνει κάλεσμα στους φοιτητές για μαζική συμμετοχή στη μεγάλη Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται από τους συγγενείς των θυμάτων έξω από το Προεδρικό την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 μ.μ".

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICK-EXAPOSASEOS
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
FORUMMARCH
OLYMPION2017
CYIMASTER
Middlesex2016