KESJULY18

2012-08-13 07:54:37
Απάντηση στα 5 ερωτήματα του κ. Δημήτρη Ταλιαδώρου

Απάντηση στα 5 ερωτήματα του κ. Δημήτρη Ταλιαδώρου


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΛΛΥΦΑ*

Ευχαριστώ το φίλο Δ. Ταλιαδώρο, πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, για τα 5 ερωτήματα που μου θέτει γιατί έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις αλλά και να λεχθούν και μερικές αλήθειες που αφορούν την πορεία της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης και τις σχέσεις μεταξύ των δυο εκπαιδευτικών οργανώσεων της Μέσης Εκπαίδευσης.

Ερώτημα 1ον: Γιατί η ΟΛΤΕΚ δεν δίνει στη δημοσιότητα την πεντασέλιδη απόφασή της για τα Νέα Ωρολόγια Προγράμματα;

Να μπουν δέκα θαυμαστικά είναι και λίγα. Η απόφαση της ΟΛΤΕΚ για τα Νέα Ωρολόγια Προγράμματα έχει δημοσιευτεί και μεταδοθεί από τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ από τις 23 Φεβρουαρίου 2012. Είναι μάλιστα αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΟΛΤΕΚ από την 1η Μαρτίου 2012. Η ΟΛΤΕΚ πάντα ενεργεί με πλήρη διαφάνεια. Η μυστικοπάθεια και οι κρυφές ατζέντες δεν είναι χαρακτηριστικά της δικής μας οργάνωσης.

Ερώτημα 2ον: Συμφωνεί η ΟΛΤΕΚ με την πρόταση του Υπουργού Παιδείας για τα Νέα Ωρολόγια Προγράμματα της Μέσης Εκπαίδευσης;

Η ΟΛΤΕΚ ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι συμφωνεί πλήρως με την πρόταση του Υπουργού για τα Ν.Ω.Π. Από την ίδια την απόφαση της ΟΛΤΕΚ φαίνεται ξεκάθαρα ότι συμφωνεί με κάποιες βασικές πρόνοιες της πρότασης, με κάποιες άλλες διαφωνεί και επιπρόσθετα καταθέσαμε και μερικές δικές μας εισηγήσεις. Ευελπιστούσαμε ότι μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους (φυσιολογικά και με την ΟΕΛΜΕΚ) θα καταλήγαμε σε ένα πλαίσιο αποδεκτό από όλους. Άλλωστε αυτό δεν είναι και η ουσία του διαλόγου και της διαβούλευσης;

Από την άλλη, η ΟΕΛΜΕΚ στην αρχή ζήτησε επιστημονική τεκμηρίωση για διάφορες πρόνοιες της πρότασης. Στη συνέχεια ζήτησε την εκ των προτέρων δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας για την οικονομική πτυχή της πρότασης. Τελικά, και μετά από τρία χρόνια συζητήσεων για το θέμα, η ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε τη σύσταση Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για να τους βοηθήσει να διαμορφώσουν άποψη. Και αφού ο χρόνος ροκανίστηκε κανονικά και με επιστημονικότητα, τώρα που φθάσαμε στα πρόθυρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς η ΟΕΛΜΕΚ αποφαίνεται ότι δεν υπάρχει χρόνος για συζητήσεις και διαβουλεύσεις.

Πώς θα μπορούσε λοιπόν κάποιος να χαρακτηρίσει την προσπάθεια του φίλου Δ. Ταλιαδώρου να εξομοιώσει τις επιφυλάξεις, ακόμη και τις αντιρρήσεις της ΟΛΤΕΚ, με την τακτική κωλυσιεργίας, ροκανίσματος του χρόνου και αποφυγή του διαλόγου που ακολουθεί η ΟΕΛΜΕΚ; Πιθανόν «πονηρή και κακοπροαίρετη προσπάθεια» να είναι ο πιο εύστοχος χαρακτηρισμός.

Ερώτημα 3ον: Πόσες συναντήσεις, και πότε, έκανε η ΟΛΤΕΚ με τον Υπουργό Παιδείας μετά την 23η Φεβρουαρίου 2012;

Η γραμματεία της ΟΛΤΕΚ συναντήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας στις 30 Απριλίου 2012 και στις 21 Μαΐου 2012. Στις συναντήσεις παρευρίσκονταν η Γενική Διευθύντρια, ο Διευθυντής ΜΤΕΕ και άλλοι λειτουργοί του Υπουργείου. Κυρίαρχο θέμα συζήτησης σε αυτές τις συναντήσεις ήταν η πρόταση για τα Ν.Ω.Π. Στις συναντήσεις έγινε εις βάθος συζήτηση πολλών πτυχών του θέματος αλλά από τη στιγμή που η ΟΕΛΜΕΚ δεν συμμετείχε στο διάλογο δεν μπορούσε να υπάρξει ούτε πρόοδος ούτε και καταληκτικές αποφάσεις. Όπως εύστοχα παρατήρησε ένας παρευρισκόμενος «από τη στιγμή που η ΟΕΛΜΕΚ κλωτσά τη μάππαν έξω η συζήτηση δεν μπορεί να προχωρήσει».

Ερώτημα 4ον: Γιατί ο Γ. Κολλύφας επιτίθεται κατά της ΟΕΛΜΕΚ για τέταρτη φορά;

Θεωρώ τελείως λανθασμένη την θέση του φίλου Δ. Ταλιαδώρου πως η όποια παρέμβαση του προέδρου ή κάποιου άλλου μέλους της ΟΛΤΕΚ για θέματα που αφορούν τη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση να εκλαμβάνονται ως επιθέσεις εναντίον της ΟΕΛΜΕΚ.

Πάντως η πραγματικότητα δείχνει ότι σε όποια σοβαρά θέματα της ΜΤΕΕ εμπλέκεται η Μέση Γενική Εκπαίδευση και η ΟΕΛΜΕΚ δημιουργούνται προβλήματα εις βάρος μας. Ενδεικτικά αναφέρω τα ακόλουθα θέματα: α) Στελέχωση Τεχνικών Σχολών με Β. Διευθυντές και καθηγητές γενικών μαθημάτων β) Διδασκαλία τεχνολογικών μαθημάτων στα Λύκεια (Τεχνολογία, Γραφικές Τέχνες και Αρχιτεκτονικό Σχέδιο) γ) Tο καθεστώς και ο τρόπος λειτουργίας της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ). Η αιτία για τη δημιουργία των προβλημάτων αυτών είναι πάντοτε η ηγεμονίστικη και αλαζονική αντίληψη της ΟΕΛΜΕΚ για τη Μέση Εκπαίδευση. Δεν θα ασχοληθώ τώρα με τα πιο πάνω θέματα τα οποία χρονολογούνται και δεν εμφανίστηκαν τα τελευταία 1-2 χρόνια. Θα ασχοληθώ μόνο με δυο θέματα τα οποία αναφέρει ο φίλος Δ. Ταλιαδώρος και τα οποία προέκυψαν κατά τη περασμένη σχολική χρονιά.

  1. 1)Σε συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής ανάφερα ότι η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή της ΟΕΛΜΕΚ για τα ΝΩΠ δεν ασχολήθηκε καθόλου με την ΜΤΕΕ ως και να μην αποτελεί μέρος της Μέσης Εκπαίδευσης. Η πρόεδρος της ΕΣΕ κα Μ. Κουτσελίνη, που παρευρίσκετο στη συνεδρία, πολύ ορθά ανέφερε πως αυτό δεν περιλαμβανόταν στους όρους εντολής που πήραν από την ΟΕΛΜΕΚ. Η δική μου επισήμανση μπορεί να καταδεικνύει κάποιες συγκεκριμένες νοοτροπίες της ΟΕΛΜΕΚ αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί «επίθεση».
  2. 2)Στελέχωση Εσπερινής Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας με καθηγητές γενικών μαθημάτων: Για 13 τώρα χρόνια, από τότε που ιδρύθηκε, η ΕΤΣΛ στελεχώνεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο χωρίς ποτέ να προκύψει κάποιο πρόβλημα. Πέρσι και για να ικανοποιήσει η ΟΕΛΜΕΚ τα τερτίπια και τις ιδιοτροπίες ενός εκπαιδευτικού της ανακάλυψε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος στελέχωσης. Παρά το γεγονός ότι η ΟΕΛΜΕΚ γνωρίζει τις σφοδρές αντιρρήσεις της ΟΛΤΕΚ και της ίδιας της Σχολής προχώρησε και επέβαλε τις απόψεις της στη Διεύθυνση ΜΓΕ δημιουργώντας έτσι περισσότερα προβλήματα και ένταση στις σχέσεις των δυο Εκπαιδευτικών Οργανώσεων. Με αυτές τις προκλητικές συμπεριφορές και τις μονομερείς ενέργειες πιστεύει η ΟΕΛΜΕΚ ότι δείχνει το σεβασμό της προς την ΜΤΕΕ και την ΟΛΤΕΚ;

Ερώτημα 5ον: Εκ μέρους ποιού μιλά ο Γ. Κολλύφας;

Πάντα μιλούσα και θα εξακολουθήσω να μιλώ υπό την ιδιότητα του εκπαιδευτικού της ΜΤΕΕ αλλά και ως νυν μέλος του ΚΔΣ και ως πρώην πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ και πάντα με γνώμονα τα συμφέροντα και τα δίκαια της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

*Μέλος ΚΔΣ ΟΛΤΕΚ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016