KESJULY18

2012-08-02 08:08:47
Αλήθεια, πόσο ΦΠΑ πάει στην Παιδεία κ. Πήλικε;

Αλήθεια, πόσο ΦΠΑ πάει στην Παιδεία κ. Πήλικε;


Ο αγαπητός κύριος Πήλικος για ακόμη μια φορά εκστόμισε λόγια κατά του ωραρίου των εκπαιδευτικών. Βλέπετε δεν άντεξε ο άνθρωπος το πολύ σκάνδαλο και εκστόμισε αυτό που το βαραίνει τόσα χρόνια: είναι σκανδαλώδες το ωράριο των καθηγητών λέει…

Αλήθεια κ. Πήλικε γιατί κόπτεστε; Τι ενδιαφέρον έχετε εσείς για τα ωράρια των καθηγητών και πως αυτά επηρεάζουν τις βιομηχανίες σας; Μήπως είστε πρόεδρος της Δημοκρατίας, Υπουργός Παιδείας ή Υπουργός Οικονομικών; Αλήθεια τι βαθύτερο όφελος έχει ο κάθε κ. Πήλικος από τη μείωση του ωραρίου ή του μισθού των εκπαιδευτικών; Η απάντηση δεν είναι δύσκολή. Γνωρίζει ο κ. Πήλικος πως τα όποια μέτρα ληφθούν στη δημόσια υπηρεσία θα έχουν αντίκτυπο και στον ιδιωτικό τομέα.

Είχα αναφέρει πριν δέκα μήνες σε επιστολή μου στα μέσα τα εξής: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούν την πρώτη γραμμή όλων των εργαζομένων. Αν κατακρεουργηθεί η μεσαία αυτή τάξη τότε πολύ εύκολα θα βρουν πάτημα οι εργοδότες για να «κουρέψουν» και τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Αλήθεια πόσοι διευθυντές του ιδιωτικού τομέα νομίζετε ότι δεν σκέφτηκαν την αποκοπή του 25% του 13ου μισθού των υπαλλήλων τους όταν η αντίστοιχη αποκοπή συζητείτο για τη δημόσια υπηρεσία; Πόσους από εσάς δεν κινδυνεύει με μείωση ο μισθός σας όπως έγινε στο δημόσιο τομέα με το πρώτο πακέτο μέτρων;». Ο χρόνος που πέρασε επαλήθευσε δυστυχώς τα πιο πάνω.

Πόσοι από εσάς του ιδιωτικού τομέα δεν ακούσατε τον τελευταίο χρόνο από τους εργοδότες σας απειλές του τύπου: «Δυστυχώς δεν βγαίνω, είτε απολύεται κόσμος είτε μειώνω τους μισθούς σας κατά 10% όπως και στο δημόσιο» και «Είτε απολύω κόσμο είτε σας δίνω μέρος του μισθού σας σε κουπόνια για να ψωνίζεται από την εταιρία μας» κ.α. Γνωρίζει λοιπόν πολύ καλά ο αγαπητός κ. Πήλικος πως η όποια μείωση σε μισθούς του δημοσίου θα τους λύσει τα χέρια και θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων τους, οι οποίοι ανήμποροι να αντιδράσουν και υπό το φόβο της ανεργίας θα δεχτούν τις όποιες μειώσεις. Στην προσπάθεια του λοιπόν ο κ. Πήλικος έχει αρχίσει να βάλλει εναντίον της «βιτρίνας» του δημοσίου, τους καθηγητές και τους δασκάλους. Πόσοι από σας αλήθεια δεν έχετε σκεφτεί ότι οι καθηγητές «κάθονται τον μισό χρόνο» και «περιπαίζουν τα κοπελλούθκια μες τες τάξεις». Εμείς πάντως τα ακούμε συχνά αλλά η αλήθεια πόρρω απέχει από αυτή την εικόνα. Καταρχήν, η εργοδότηση ενός καθηγητή θα γίνει όταν αυτός ακουμπήσει για τα καλά στην ηλικία των 40 και αφού έχει περάσει από πολλές και διάφορες εργασίες στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι όταν σε καλέσει η υπηρεσία για να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου θα σου δίνει μισθό 1600 ευρώ «καθαρά». Μας κατηγορούν για προνομιακή μεταχείριση και χοντρούς μισθούς.

Σας φαντάζει αυτός ο μισθός προνομιακός για ένα οικογενειάρχη ετών 40 και βάλε; Ακολούθως θα πρέπει να διδάξεις θέματα τα οποία έχεις να δεις για 20 και πλέον χρόνια. Αυτό συνεπάγεται να φεύγεις από το σχολείο και να αρχίζεις διάβασμα, προετοιμασία, διορθώσεις γραπτών και άλλου τέτοιου τύπου απλέρωτες υπερωρίες στο σπίτι. Τα πρωινά στα σχολεία κάθε άλλο παρά ξεκούραστα και ρουτίνα μπορεί να χαρακτηριστούν. Για να αντιληφθεί κάποιος την ένταση ενός καθηγητή ας κάνει την ακόλουθη σκέψη: σκεφτείτε για μια στιγμή το παιδί το δικό σας και μετά πολλαπλασιάστε το επί 26. Βάλτε τα 26 παιδιά σας σε μια τάξη για 5 ώρες. Τώρα κρατήστε τους ήσυχους, μάθετε τους γράμματα, πλάστε τους χαρακτήρες τους και ασχοληθείτε με τα προσωπικά προβλήματα του καθενός ξεχωριστά. Μετά πηγαίνετε στο σπίτι με πονοκέφαλο, αποβάλετε την ένταση της μέρας και ακούστε τον κάθε κ. Πήλικο να σας λέει πως είναι σκανδαλώδες το ωράριο που εργάζεστε. Όλα αυτά δεν ανήκουν στην σφαίρα της δικής μου φαντασίας και υπερβολής. Όσοι από εσάς πιστεύεται ότι υπερβάλλω, μπορείτε να διαβάσετε τα πιο κάτω αποτελέσματα κάποιων πρόσφατων Ευρωπαϊκών Ερευνών και να κρίνεται αναλόγως.

  • Σύμφωνα με το «OSH», το 35% των καθηγητών/δασκάλων θα υποφέρουν από μερική ή ολική κώφωση μέχρι να βγουν στην σύνταξη, λόγω της έκθεσης στους σε συνεχή θόρυβο.
  • Το τρίτο πιο αγχωτικό επάγγελμα σύμφωνα με το «CIPD» είναι αυτό του δασκάλου/καθηγητή.
  • Ο μισθός του καθηγητή/δασκάλου στην Κύπρο βρίσκεται στο μέσο όρο των αντίστοιχων μισθών στην ΕΕ και μετά τις πρόσφατες περικοπές αυτός βρίσκεται οριακά στο αντίστοιχο μέσο όρο. (ETUI-REHS).

 

Αν εμείς οι εκπαιδευτικοί συνήθως σιωπούμε στις όποιες κατηγορίες μας εκστομίζουν το κάνουμε μόνο και μόνο επειδή πραγματικά θεωρούμε το επάγγελμα μας ιερό. Σιωπούμε επειδή γνωρίζουμε πως δύσκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί την πραγματική κούραση και ένταση ενός εκπαιδευτικού και το κατανοούμε. Είναι βλέπετε πολύ δύσκολο να αντιληφθεί ο μέσος εργαζόμενος ότι δεν έχουν όλα τα επαγγέλματα την ίδια μορφή κούρασης. Σιωπούμε από σεβασμό και αγάπη προς τα παιδιά. Σιωπούμε κ. Πήλικε επειδή γνωρίζουμε πως στην Παιδεία δεν μπορείς να βάλεις τιμή ούτε ΦΠΑ όπως είστε συνηθισμένος να κάνετε. Και εάν αγαπητέ κ. Πήλικε βρίσκεται σκανδαλώδες το ωράριο μας τότε σας παραπέμπω στα λόγια του Χριστού: «αν σε σκανδαλίζει το δεξί σου μάτι βγάλτο και αν σε σκανδαλίζει το δεξί σου χέρι κόψτο». Εμείς, δε σας παροτρύνουμε να κάνετε αυτά που λέει ο Χριστός. Εμείς σας απαγορεύουμε στο μέτρο που μπορούμε να χρησιμοποιείτε τους καθηγητές σαν μέσο για να πετύχετε τους δικούς σας σκανδαλώδεις σχεδιασμούς.

 

*Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Συμβασιούχων Μέσης Εκπαίδευσης.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016