KESJULY18

2019-08-16 09:07:04
Σημαντικές νέες τεχνολογίες στην παροχή λογοθεραπευτικής αγωγής

Σημαντικές νέες τεχνολογίες στην παροχή λογοθεραπευτικής αγωγής


ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ*

Από την εποχή του Βάττου, ο οποίος παρουσίαζε τραυλισμό, την εποχή του Ηροδότου όταν το μαντείο των Δελφών του έδωσε χρησμό να μεταναστεύσει στην Λιβύη για αποθεραπεία και του βασιλιά Κροίσου της Λυδίας, ο οποίος  δεν μίλησε παρά μόνο όταν ένας Πέρσης στρατιώτης όρμησε να τον σκοτώσει στη μάχη στις Σάρδεις, η λογοθεραπευτική αγωγή έχει κάνει μεγάλα άλματα και ιδιαίτερα με την χρήση της τεχνολογίας.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί η πρώτη ελληνική εφαρμογή λογοθεραπείας της φετινής χρονιάς με την ονομασία   «Speechland House», από την επιστημονική ομάδα της Ανάδρασης με τη συνεργασία διαφορετικών ειδικοτήτων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας με σύστημα Android, η οποία αποσκοπεί στην ανάπτυξη λεξιλογίου, τη δημιουργία προτάσεων, την ακουστική διάκριση, την ανάπτυξη λόγου και άρθρωσης φθόγγων μέσω της οποίας παρέχεται βοήθεια (ανάπτυξη ικανοτήτων) και στην κατάκτηση της αναγνωστικής δεξιότητας. Επίσης, είναι κατάλληλο για παιδιά με ΔΕΠ-Υ, αυτισμό και επικοινωνιακές διαταραχές με ηχητικό και οπτικό περιεχόμενο 110 ήχων και 120 φωτογραφιών για συσχέτιση και με ευκολία χρήσης.

Εφαρμογές υπάρχουν σε μεγάλη γκάμα στο εμπόριο σχετικά με το αντικείμενο της λογοπαθολογίας. Παρακάτω, γίνεται αναφορά  σε ορισμένες:

 Swallow Prompt- για ενήλικες με σιελόρροια που λειτουργεί ως υπενθύμιση κατάποσης του σάλιου, What's Different - Odd One Out- χρησιμοποιηθούν για τη γλωσσική και γνωστική ανάπτυξη νηπίων, Let's Name Things-παιχνίδι κατονομασίας και κατηγοριοποίησης για παιδιά, Baby Flashcards for Kids-αναγνώρισης εικόνων και ανάπτυξης λεξιλογίου για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Παρόμοια εφαρμογή η Genius Baby Flashcards 4 Kids του developer eFlashApps, LLC,DAF Professional-για καθυστερημένη ακουστική ανατροφοδότηση για ρύθμιση της ταχύτητας και του ρυθμού της ομιλίας, Metronome Beats-μετρονόμος για τις δραστηριότητες ρύθμισης της ταχύτητας και του ρυθμού ομιλίας, Vocal Slides – Autism- συσχέτιση φωτογραφιών με την ηχογραφημένη ονομασία τους, Talkin Pictures- εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας με χρήση εικόνων και ηχογραφημένων λέξεων και φράσεων, Staying Safe Social Story και Τοuch Autism-κοινωνικές ιστορίες κατάλληλες για αυτιστικούς.

Picture Naming 1 For SLP- ανάκληση λέξεων και κατονομασίας για ενήλικες, Name That-ανάκληση λέξεων και κατονομασίας σε μικρό βαθμό προσαρμόσιμη στα ελληνικά, Speech with Milo: Verbs- ανάπτυξη λεξιλογίου με στοχοθέτηση ρήματα και  ενέργειες με τη βοήθεια του Milo του ποντικού,Speech Therapy for Apraxia- λεκτικής απραξίας/ δυσπραξίας σε επίπεδο συλλαβών, My Play Home-γλωσσικό παιχνίδι με κουκλόσπιτι, Voice Analyst-για δυσφωνία με στόχο τον έλεγχο της συχνότητας και της έντασης της φωνής.

Διαγνωστικά: Bilingual Aphasia Test- Τεστ αφασίας για δίγλωσσους ασθενείς από το τμήμα Γλωσσολογίας του McGill University,Syllable & Disfluency Counter-μετρητής συλλαβών και δυσρυθμιών με δυνατότητα προσδιορισμού της δυσρυθμίας,Super Duper Age Calculator-υπολογιστής χρονολογικής ηλικίας με ακρίβεια.

Μεγάλο αριθμό σε εφαρμογές για ipad έχουν καταγράψει φοιτητές του τμήματος λογοθεραπείας του ΤΕΙ Ηπείρου στην πτυχιακή τους εργασία με τίτλο «iPad: Παρουσίαση εφαρμογών Λογοθεραπείας σε παιδιατρικές διαταραχές λόγου, επικοινωνίας και μάθησης».

Αξίζει να αναφερθούν καινοτόμες λύσεις με την χρήση εργαλείων (tools) στην λογοπαθολογία στο εξωτερικό:

Η τηλεπαρακολούθηση (Telepractice) αποτελεί κορυφαία εναλλακτική λύση για την προσωπική θεραπεία όπως η θεραπεία σε ομογενείς μέσω τηλεθεραπειών με τη βοήθεια του skype. Νέες τεχνολογίες είναι διαθέσιμες για τον κλινικό επαγγελματία για την αντιμετώπιση διαφόρων τομέων της βιομηχανίας, από εφαρμογές ιστού έως λύσεις θεραπείας.

 -Καθηγητής στο WCU έχει εφεύρει εφαρμογή τηλεφώνου για γρήγορη πρόσβαση στις  μεταβολές των φωνητικών μετρήσεων μεταξύ των εκπαιδευτικών.

-Στο Carnegie Mellon University στις ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει μια δωρεάν εφαρμογή  για κινητά με την χρήση οπτικών ερεθισμάτων για σχηματισμό προτάσεων εννοιολογικά και γραμματικά ορθές. Ονομάζεται  Sentence Mosaics και χρησιμοποιείται φωτογραφικό υλικό καθώς και έγχρωμα κομμάτια του λόγου ώστε να προτρέψουν τους χρήστες στον σχηματισμό των προτάσεων.

Νέες εφαρμογές  σχετικές με το αντικείμενο της  λογοπαθολογίας:

- Η Lisa Schoenbrodt, καθηγήτρια λογοπαθολογίας στο πανεπιστήμιο Loyola του Maryland, σχεδίασε ένα πρόγραμμα κατάρτισης "improv" για την επιβολή του νόμου, για να εκπαιδεύσει τους αστυνομικούς για το πώς να χειριστούν τις αλληλεπιδράσεις με τα άτομα με αναπηρίες. Αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε στο Μέριλαντ και αναμένεται η ανάπτυξη του.

- Ένα από τα πιο καθοριστικά χαρακτηριστικά του φύλου, η φωνή, συχνά παραβλέπεται στην τεχνολογία και στην ιατρική, αλλά οι νέες εξελίξεις στη φωνητική θεραπεία μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους των διεμφυλικών ατόμων να αισθάνονται περισσότερο σαν το πραγματικό φύλο τους. Παρόλο που οι ορμόνες ενδεχομένως να παρέχουν βοήθεια σε μερικούς ανθρώπους να αλλάξουν τη φωνή τους, δεν δουλεύουν για όλους. Εντούτοις, η νέα έρευνα δείχνει πολλά υποσχόμενες επιλογές στην προγύμναση και τη λογοθεραπεία  των οποίων οι φωνές δεν αλλάζουν μετά από ορμόνες. Χρησιμοποιήθηκε βιοανάδραση (biofeedback) ώστε για να βοηθηθούν οι συμμετέχοντες να διαμορφώσουν τις φωνές τους.

- Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μεγάλος αριθμός  θεραπειών  που χρησιμοποιούνται από τους λογοθεραπευτές για τη διάγνωση και τη θεραπεία ατόμων που πάσχουν από φωνητικές και γνωστικές διαταραχές επικοινωνίας, που συχνά προκαλούνται από εγκεφαλικούς τραυματισμούς ή μαθησιακές δυσκολίες, είναι αποτελεσματική θεραπεία των ανθρώπων που ζουν με άνοια.

-Καινοτόμα τεχνολογία της τελευταίας δεκαετίας αποτελεί η χρήση του υπερηχογραφήματος (ultrasound) για αποτελεσματικότερη θεραπευτική προσέγγιση αρθρωτικών διαταρχών με ιδιαίτερη έμφαση της αποκατάστασης του ρωτακισμού όπως στην έρευνα στο Syracuse University και στο University of Cincinatti Academic Health Center   (WSJ's Sumathi Reddy και NYU's Tara McAllister Byun, Ph.D.). Ακολουθεί αναφορά σε πανεπιστημιακά προγράμματα της τελευταίας δεκαετίας:

-Πρόγραμμα Ultrax. Τα έτη 2011-2014 διερευνήθηκε η αποτελεσματικότητα του υπερηχογραφήματος ως εργαλείου σχετικά με τη διάγνωση και θεραπεία των διαταραχών του λόγου. Η έρευνα  χρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο Έρευνας Μηχανικών και Φυσικών Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου σε συνεργασία  από την Articulate Instruments Ltd  με το CSTR, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το CASL, το Πανεπιστήμιο Queen Margaret.

-British Columbia. Την τελευταία δεκαετία το υπερηχογράφημα έχει χρησιμοποιηθεί  ως εργαλείο οπτικής ανάδρασης για αξιολόγηση και θεραπεία σε σχολικές συνοικίες όπως στο UBC.

-Ultra Phonix. Στοχοθέτηση του προγράμματος Ultra Phonix 2015-2016 κατέστη η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας Ultrasonic Visual Biofeedback (U-VBF) στη θεραπεία των Διαταραχών Ήχου Ομιλίας (SSD) που δεν ανταποκρίνονται στις παραδοσιακές μεθόδους λογοθεραπείας. Η διεξαγωγή του έργου έγινε  από κοινού από το Πανεπιστήμιο Queen Margaret και το Πανεπιστήμιο Strathclyde.

-Υπερηχογραφική βιοανάδραση για ανθεκτικές στη θεραπεία διαταραχές  στα παιδιά. Το πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Syracuse 2013-2016 θα βελτιώσει τις διαδικασίες παρέμβασης με βάση τη βιοανάδραση με υπερήχους, θα καθορίσει εάν τα διαφορετικά προφίλ των παιδιών με διαταραχές ανταποκρίνονται στην παρέμβαση και θα συγκρίνουν τα αποτελέσματα αυτής της προσέγγισης με τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται με την παραδοσιακή λογοθεραπεία.

-Πολυκεντρικό έργο αποκατάστασης ομιλίας NIH. Το NIDCD multisite (CUNY, Πανεπιστήμιο του Cincinnati, Haskins, Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο Syracuse) παρέχει μεταφραστική επιχορήγηση 2014-2019 σε άμεσες εφαρμογές στην κλινική - χρήση υπερήχων για αξιολόγηση και οπτική βιοανάδραση για παιδιά που έχουν λανθασμένη συμπεριφορά.

-Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Σχεδιάστηκε για διερεύνηση και ανάπτυξη θεραπευτικών αγωγών για αναπτυξιακές διαταραχές ομιλίας, απραξία, κροταφία, καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, εξασθένιση της ακοής, κατάποση και δυσαρθρία χρησιμοποιώντας βιοανάδραση υπερήχων.

-Πανεπιστήμιο Strathclyde. Χρησιμοποιήθηκε Οπτική Βιοανάδραση Υπερηχογραφήματος για διάγνωση και θεραπεία διαταραχών ομιλίας σε παιδιά με σχιστίες.

-University of Cincinnati. To ερευνητικό πρόγραμμα είναι σε λειτουργία από το 2009 με επέκταση σε δύο καλοκαιρινές  κατασκηνώσεις Camps ερευνώντας την αποτελεσματικότητα του υπερηχογραφήματος βιοανάδρασης σε παιδιά και ενήλικες με SSD αποσκοπώντας στην δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Να μην αποκλείσουμε το γλυκύτατο robot Kaspar για τον αυτισμό προς ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων.

Εν κατακλείδι, η χρήση της τεχνολογίας αποτελεί το δεξί ή το αριστερό μας χέρι (όπως προτιμάτε) ώστε να επιτευχθεί η στοχοθέτηση του σύγχρονου κλινικού με μοντέρνο και διασκεδαστικό προφίλ τόσο για τον μαθητή/ασθενή όσο και για τον λογοπαθολόγο.

*Λογοθεραπεύτρια-Λογοπαθολόγος

Κλινική επόπτρια

Βιβλιογραφία:

https://medicalxpress.com/news/2016-08-technology-speech-therapy-heights.html 

https://jshd.pubs.asha.org/doi/abs/10.1044/1058-0360%282013/12-0139%29

https://travlismos.gr/blog/logotherapeia-diataraxes-logou/

http://www.toergastiritoulogou.gr

http://specialict.blogspot.com/2011/06/best-apps-for-speech-therapists.html

https://www.anadrassi.gr/

https://www.abingtonspeech.com/trends/top-trends-to-watch-in-speech-language-pathology-in-2019

http://apothetirio.teiep.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/475/lgt_2014001.pdf?sequence=1

http://www.articulateinstruments.com/ultrasound-imaging/

http://earthlab.uoi.gr/hyperdomi/downloads.php (Thinking Mind)

https://hsl.lib.unc.edu/speechandhearing/professionshistory

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/1460-6984.12259

https://www.asha.org/practice-portal/professional-issues/telepractice/

https://www.youtube.com/watch?v=5IiJoQHNpSU

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICK-EXAPOSASEOS
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
KENITHESITEPAK
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
PROGNOSIS9
FORUMMARCH
OLYMPION2017
CYIMASTER
Middlesex2016