KESJULY18

2019-08-14 10:39:28
ΟΑΠ: Οι εξαγγελίες του ΥΠΠ, τελικά, κατέρρευσαν! Σε αβεβαιότητα το τι μέλλει γενέσθαι στα σχολεία

ΟΑΠ: Οι εξαγγελίες του ΥΠΠ, τελικά, κατέρρευσαν! Σε αβεβαιότητα το τι μέλλει γενέσθαι στα σχολεία


 ΤΟΥ ΦΙΛΙΟΥ ΦΥΛΑΚΤΟΥ*

Η συνάντηση των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΠΟΕΔ-ΟΕΛΜΕΚ-ΟΛΤΕΚ με τον Υπουργό Παιδείας για τα θέματα της πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης της παραβατικότητας/αποκλίνουσας συμπεριφοράς και ιδιαίτερα για την αναστάτωση που προκλήθηκε τους τελευταίους μήνες με όσα διαδραματίστηκαν στην Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ) δεν είχε οποιοδήποτε θετικό ή έστω ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

 Αποδείχθηκε, για ακόμη μια φορά, ότι η άρνηση του Υπουργείου Παιδείας να διαβουλευτεί, να συζητήσει, να αφουγκραστεί την άλλη άποψη και συνακόλουθα οι μονομερείς αποφάσεις που ετσιθελικά επιβάλλει, δημιούργησαν, πλέον, μια σειρά αρνητικών δεδομένων στο εν λόγω ζήτημα. Δεδομένα που δεν τεκμηριώνουν και δεν επαληθεύουν όσα ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας έχει εξαγγείλει περί, δήθεν, αναδόμησης και βελτίωσης των υπηρεσιών του ΥΠΠ για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Ως Εκπαιδευτικές Οργανώσεις θέσαμε ενώπιον του Υπουργού Παιδείας εύλογους προβληματισμούς και ουσιαστικά ερωτήματα. Οι απαντήσεις που επιχειρήθηκε να δοθούν, δυστυχώς, δεν καθησυχάζουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας. Αντίθετα, σε κάποιες περιπτώσεις τους επιβεβαιώνουν και σε κάποιες άλλες τους εντείνουν. Την ίδια ώρα με ειλικρίνεια τονίζουμε ότι όλα όσα εξαγγέλθηκαν ότι θα επιτευχθούν με τις αλλαγές που έγιναν, καταρρέουν, δεν επιβεβαιώνονται και δεν τεκμηριώνονται από τα δεδομένα που παρουσίασε ενώπιον μας ο Υπουργός.

Στο συγκεκριμένο άρθρο, επιχειρείται η παράθεση, μερικών μόνο, ζητημάτων που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση. Έτσι, θα γίνει κατορθωτό να κριθούν με αντικειμενικότητα τα δεδομένα και να εξαχθούν τα ανάλογα συμπεράσματα.

Ερωτήματα / Προβληματισμοί βάσει των δηλώσεων και εξαγγελιών του ΥΠΠ

Δεδομένα σχολικής χρονιάς 2018-2019

Δεδομένα σχολικής χρονιάς 2019-2020

(όπως τα παρουσίασε επίσημα στη συνάντηση το ΥΠΠ)

  1.   Αυξήθηκαν τα μέλη της ΟΑΠ και πόσο;
  2.  Συνολικά απασχολούνταν στην ΟΑΠ άτομα που αθροιστικά ο χρόνος τους αντιστοιχούσε με 13 εκπαιδευτικούς.

(Επιπλέον, 8 μόνιμοι εκπαιδευτικοί Ξένων Γλωσσών, Ιταλικών, Ισπανικών κ.ά. που δεν απασχολήθηκαν σε σχολεία αποσπάστηκαν/παραχωρήθηκαν στην ΟΑΠ).   

  1.  Το ΥΠΠ ανέφερε ότι κατά την περσινή σχολική χρονιά στην ΟΑΠ απασχολούνταν άτομα που αθροιστικά ο χρόνος τους αντιστοιχούσε με 6,6 εκπαιδευτικούς και τη νέα σχολική χρονιά ο αριθμός αυτός αυξάνεται στους 7,4 εκπαιδευτικούς.

 

  1. 2. Η ΟΑΠ θα μπορεί να επισκέπτεται τα σχολεία, χωρίς να το ζητήσει το σχολείο/η Διεύθυνση του σχολείου

 2.  Η ΟΑΠ βάσει πρωτοκόλλου και όρων εντολής που εφαρμόζονται και τηρούνται, επισκέπτεται τα σχολεία προκειμένου να τα στηρίξει και να τα υποστηρίξει με δράσεις, προγράμματα, εισηγήσεις για διαχείριση σοβαρών περιστατικών βίας και παραβατικότητας ΜΟΝΟ μετά που το σχολείο θα υποβάλει σχετικό αίτημα στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας. Η αγαστή συνεργασία ΟΑΠ – Σχολείου είναι απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχή υποστηρικτική παρέμβαση. Η επιβολή της ΟΑΠ στα σχολεία δεν υιοθετήθηκε στην όλη φιλοσοφία της δράσης της.

  1. 2. Το ΥΠΠ άφησε να νοηθεί ότι η ΟΑΠ θα μπορεί να παρεμβαίνει και αυτεπάγγελτα στα σχολεία για να διαχειριστεί ακραία περιστατικά με οδηγίες των ΠΛΕ. Από τη συζήτηση που έγινε επιβεβαιώθηκε, τελικά, ότι κάτι τέτοιο ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να γίνει, παρά μόνο όταν το σχολείο απευθύνει αίτημα/πρόσκληση για βοήθεια.

 

 

 

 

  1. 3.  Με ποιο τρόπο η ΟΑΠ θα παρεμβαίνει πιο γρήγορα (χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση) στα σχολεία και τι ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτή η παρέμβαση;

3. Η ΟΑΠ λαμβάνοντας ένα αίτημα από ένα σχολείο αναλάμβανε να επικοινωνήσει με το σχολείο αρμόδιος λειτουργός ο οποίος βάσει του πρωτοκόλλου λάμβανε  την απαραίτητη ενημέρωση και στη συνέχεια γινόταν η συγκέντρωση όλων των δεδομένων της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.  Αλληλοενημερώνονταν και αντάλλαζαν σκέψεις και απόψεις οι ειδικοί και προετοιμαζόταν με τον τρόπο αυτό η πολυθεματική συνάντηση για να ληφθούν οι καταλληλότερες αποφάσεις για ένα ολιστικό και πολυεπίπεδο σχέδιο δράσης. Ασφαλώς, πριν την λήψη των σοβαρών και επιστημονικά τεκμηριωμένων αποφάσεων από την πολυθεματική επιτροπή, η ΟΑΠ παρείχε ανακουφιστικές «πρώτες βοήθειες» στήριξης στα σχολεία.

3. Το ΥΠΠ σημείωσε με έμφαση ότι η τοποθέτηση των μελών της ΟΑΠ με αυξημένο χρόνο στα διάφορα Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας, θα συμβάλει τα μέγιστα στην ταχύτερη παρέμβαση της ΟΑΠ στα σχολεία και στην καταστολή της ακραίας παραβατικής συμπεριφοράς. Όταν ζητήθηκε να επεξηγηθεί ο τρόπος της παρέμβασης, λέχθηκε ότι το μέλος της ΟΑΠ και ο ψυχολόγος, μόλις πάρουν την κλήση από το σχολείο θα επισκεφθούν το σχολείο την ίδια ώρα. Ως άνθρωποι εξειδεικευμένοι θα προσπαθήσουν να καταστείλουν την παραβατική συμπεριφορά εκείνη τη στιγμή, π.χ. να βγάλουν ένα παιδί που πετά καρέκλες από την τάξη, να το νουθετήσουν και να το ηρεμήσουν και σε 24 ώρες το σχολείο θα έχει την επιπλέον στήριξη που χρειάζεται. Επισημάνθηκε τότε εκ μέρους των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ότι η μετάβαση του λειτουργού της ΟΑΠ στο σχολείο και του ψυχολόγου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ να έχει αυτή τη μορφή γιατί η ισχύουσα νομοθεσία ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ κάτι τέτοιο. Την ευθύνη και τη δικαιοδοσία έχει μόνο το σχολείο και για οτιδήποτε άλλο χρειάζεται η ενημέρωση και γραπτή συναίνεση των γονέων. Το ΥΠΠ συμφώνησε, τελικά, με την παρέμβαση και αναφέρθηκε σε ανακουφιστική στήριξη των εκπαιδευτικών, οι οποίοι μπορεί να έχουν την ανάγκη να μιλήσουν με τους ειδικούς, να δεχθούν κάποιες εισηγήσεις κ.λπ.

 

4. Τι θα αλλάξει, τελικά, ως προς τον τρόπο που δρούσε η ΟΑΠ; Ποιες είναι οι αλλαγές που βελτιώνουν την παρέμβασή της και την αναδομούν;

4. Η ΟΑΠ λειτουργούσε σεβόμενη τον ρόλο που έχουν
να επιτελέσουν τα σχολεία και
οι εκπαιδευτικοί. Ακολουθούσε πιστά και κατά γράμμα τις εγκυκλίους του ΥΠΠ για τις Διαδικασίες Διαχείρισης
 
Κρίσεων στα Σχολεία και ασφαλώς τις υφιστάμενες νομοθεσίες για όλα τα συναφή θέματα (ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική κακοποίηση, σχολικός εκφοβισμός κ.ά.).

4. Το ΥΠΠ ισχυρίστηκε ότι δεν θα αλλάξει οτιδήποτε στην ΟΑΠ, η ΟΑΠ θα συνεχίσει να κάνει ακριβώς ό,τι έκανε και πριν. Εκείνο που αλλάζει είναι η διοικητική δομή της ΟΑΠ η οποία υπάγεται πλέον στα Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας και στους οικείους ΠΛΕ που προϊστανται των Επαρχιακών Γραφείων. Δηλαδή, η ΟΑΠ που κατηγορήθηκε και αποδομήθηκε θα συνεχίσει να κάνει αυτό που θεωρήθηκε αναποτελεσματικό από το ΥΠΠ;

 

5. Ο αριθμός των ψυχολόγων που υπάγονται στην ΟΑΠ, αυξάνεται και πόσο;

5. Παγκύπρια η ΟΑΠ είχε στη διάθεσή της 2 κλινικούς ψυχολόγους για τη διαχείριση των διαφόρων περιστατικών.

5. Παραμένουν οι 2 ψυχολόγοι και μέχρι να προκηρυχθούν οι θέσεις για νέες προσλήψεις θα αξιοποιηθούν και οι επαρχιακοί ψυχολόγοι οι οποίοι εάν χρειάζεται θα επισκέπτονται και αυτοί τα σχολεία και θα παρέχουν υπηρεσίες στην ΟΑΠ. Σε επισήμανσή μας εάν η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας που είναι ήδη υποστελεχωμένη, θα μπορέσει να ανταποκριθεί και σε αυτό, το ΥΠΠ ανέφερε ότι μέσα στο 2019 αναμένεται να προσληφθούν και άλλοι ψυχολόγοι οπότε ό.τι ισχύσει θα είναι σε προσωρινή βάση.

6. Αυξήθηκε το κονδύλι που διατίθεται στην ΟΑΠ και πόσο;

6. Η ΟΑΠ όταν ξεκίνησε το 2010 είχε στη διάθεσή της 25 000 ευρώ. Διαχρονικό αίτημα της ΟΑΠ ήταν η αύξηση αυτού του κονδυλίου για να μπορεί να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες. Το 2018 η ΟΑΠ αξιοποίησε κονδύλι ύψους 350 000 ευρώ.

 

6. Το κονδύλι της ΟΑΠ αυξήθηκε από εξοικονομήσεις του ΥΠΠ σε 500 000 ευρώ.

7. Το γεγονός ότι παραιτήθηκαν οι πλείστοι και πολύ έμπειροι λειτουργοί της ΟΑΠ οι οποίοι επέλεξαν για τους δικούς τους λόγους να επιστρέψουν στα σχολεία και να μην συνεχίσουν να υπηρετούν στην ΟΑΠ, ιδιαίτερα 20 μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, δεν ανησυχεί το ΥΠΠ;

7. Η πλειοψηφία των μελών της ΟΑΠ (λειτουργών, κλινικών ψυχολόγων κ.ά.) που υπηρέτησαν με μεγάλη επιτυχία την ΟΑΠ, που οργάνωσαν τη νέα αυτή υποστηρικτική δομή προς τα σχολεία, επέλεξαν να μην συνεχίσουν να απασχολούνται στην ΟΑΠ, κυρίως, για την αντιμετώπιση που έτυχαν κατά τις υπηρεσιακές συσκέψεις που έγιναν. Κλήθηκαν να αποσύρουν επιστολή που απέστειλαν στον Υπουργό Παιδείας ζητώντας το δικαίωμα να εκφράσουν τις απόψεις και εισηγήσεις τους για τις αλλαγές που προωθούνταν στην υπηρεσία που εργάζονταν. Απειλήθηκαν ότι εάν δεν αποσύρουν την επιστολή θα παραπεμφθούν στον Γενικό Εισαγγελέα για ποινικό αδίκημα.

7. Το ΥΠΠ σημείωσε ότι έχει προχωρήσει στην στελέχωση της ΟΑΠ και των άλλων συναφών υπηρεσιών με νέα άτομα τα οποία άρχισε να επιμορφώνει, ώστε να είναι έτοιμα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα σχολεία με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Υποστήριξε, επίσης, ότι δεν απειλήθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο τα άτομα που επέλεξαν να φύγουν.

Είκοσι μόνο μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μια από τις σημαντικότερες δομές υποστήριξης των σχολείων, που αποτελούσε, αποδεδειγμένα, πραγματική όαση στα θέματα διαχείρισης και αντιμετώπισης της παραβατικής συμπεριφοράς έχει εσκεμμένα και μεθοδευμένα κατηγορηθεί (βλ. σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο που επικαλούνταν πηγές του ΥΠΠ), αποδομηθεί  και εν τέλει ξηλωθεί.

Ως Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, μπροστά σε ένα τετελεσμένο πλέον γεγονός, ζητήσαμε να μας παραδοθεί η Έρευνα του ΚΕΕΑ για την ΟΑΠ που ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουλίου 2019 (μετά που λήφθηκαν οι αποφάσεις!) και η Έκθεση της Επιτροπής που έγινε το 2017. Έτσι, θα είμαστε σε θέση να δούμε τι περιλαμβάνουν αυτές και κατά πόσο δικαιολογούνται και τεκμηριώνονται οι αποφάσεις που λήφθηκαν. Η τακτική του ΥΠΠ να αποκρύβει αυτές τις Έρευνες και επιλεκτικά να ανασύρει και να παρουσιάζει όπως θέλει κάποια πράγματα από αυτές είναι απαράδεκτη. Κάτι ανάλογο γινόταν και με την Έκθεση της ERNST & YOUNG η οποία, όταν την εξασφαλίσαμε διά μέσου της Βουλής που την απαίτησε, αποτέλεσε την πηγή των επιχειρημάτων μας που ανέτρεψαν και διέψευσαν όσα ο Υπουργός Παιδείας επιχείρησε να επιβάλει το περασμένο καλοκαίρι!

Μετά την κρίση του περασμένου καλοκαιριού και τις παρενέργειες της που είχαν ταλαιπωρήσει τα σχολεία ολόκληρη την περσινή σχολική χρονιά, θέλαμε και εξακολουθούμε να θέλουμε να έχουμε μια ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Τα δεδομένα όμως, δυστυχώς, με την αποκλειστική ευθύνη να βαραίνει μόνο το ίδιο το ΥΠΠ, διαφοροποιούνται. Μας υποχρεώνουν να ενημερώσουμε τόσο τα μέλη μας όσο και την κοινωνία για τις ενστάσεις, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας για όλα όσα έχουν διαμειφθεί στο συγκεκριμένο θέμα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα δημοσιογραφική διάσκεψη στην οποία θα παραθέσουμε όλα τα γεγονότα και τις λεπτομέρειες της αντίδρασής μας, θέτοντας ταυτόχρονα το Υπουργείο Παιδείας και τον ίδιο τον Υπουργό ενώπιον των ευθυνών τους.

Μήπως, τελικά, ο τρόπος που έγιναν όλα να αποσκοπούσε στο να υποχρεωθούν οι  λειτουργοί που στελέχωναν μέχρι πρόσφατα την ΟΑΠ να παραιτηθούν για να αντικατασταθούν από λεγόμενους «ημέτερους»; Από ένα στενό κύκλο που κατακλύζει τον πέμπτο όροφο του ΥΠΠ και ο οποίος διευρύνεται με συνοπτικές διαδικασίες, έξω από θέσμια και τυπικότητες;  Δεν μπορεί τίποτα να αποκλειστεί αφού δεν υπήρξε οποιαδήποτε λογική και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία από την επίσημη πλευρά!

Οι μόνοι που «πείσθηκαν» και «κατανόησαν» τις αλλαγές είναι και πάλι, οι Οργανωμένοι Γονείς! Ο χρόνος και πάλι, κάποιους θα διαψεύσει και κάποιους θα επιβεβαιώσει!      

*Πρόεδρος ΠΟΕΔ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICK-EXAPOSASEOS
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
KENITHESITEPAK
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
FORUMMARCH
OLYMPION2017
CYIMASTER
Middlesex2016