KESJULY18

2019-07-23 20:36:54
Προοδευτική Δασκάλων Καθηγητών:  Στηρίζουμε τους συναδέλφους της ΟΑΠ…

Προοδευτική Δασκάλων Καθηγητών: Στηρίζουμε τους συναδέλφους της ΟΑΠ…


Απέναντι στις απειλές και τους εκφοβισμούς του Υπουργείου Παιδείας 

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών και η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών με κοινή ανακοίνωση τους «εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, σχετικά με τους «νέους» σχεδιασμούς του ΥΠΠΑΝ για αντιμετώπιση της βίας και παραβατικότητας στις σχολικές μας μονάδες, οι οποίοι και προκάλεσαν τις αντιδράσεις και τις παραιτήσεις των μελών της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ) και του Παρατηρητηρίου για τη Βία στο Σχολείο (ΠΑΒΙΣ).

Για ακόμη μια φορά διαφαίνεται ότι η ηγεσία του ΥΠΠΑΝ προχωρεί μονομερώς σε αποφάσεις, αγνοώντας επιδεικτικά και προκλητικά τις εισηγήσεις και απόψεις των άμεσα εμπλεκομένων και ενδιαφερόμενων, ακόμα και για τόσο σοβαρά και ευαίσθητα θέματα, όπως είναι η Σχολική Παραβατικότητα, η αντιμετώπιση της οποίας απαιτεί την συνεργασία και συμβολή όλων μας.

Το ΥΠΠΑΝ όφειλε να θέσει στο τραπέζι του διαλόγου τα συμπεράσματα, τις διαπιστώσεις και τις εισηγήσεις της όποιας Ειδικής Επιτροπής έχει συσταθεί στο ΥΠΠΑΝ και να προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων με τη σύμφωνη γνώμη όλων, άμεσα εμπλεκομένων και εταίρων, και όχι μονομερώς να προχωρεί στην επιβολή αποφάσεων, οι οποίες φαίνεται να είναι βιαστικές, πρόχειρες και να αδυνατίζουν αντί να ενισχύουν τις υφιστάμενες δομές στο ΥΠΠΑΝ, οι οποίες ασχολούνται με την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών.

Μας προβληματίζει ιδιαίτερα ο επιφανειακός, πρόχειρος και βεβιασμένος τρόπος που το ΥΠΠΑΝ αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά θέματα, την στιγμή μάλιστα που από τα μέσα του προηγούμενου Μάρτη, Εκπαιδευτικές Οργανώσεις και Οργανωμένοι Γονείς, έχουμε υποβάλει στο ΥΠΠΑΝ συγκεκριμένο πλάνο για αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος  των συμπεριφορών βίας εντός των σχολικών μονάδων. Το πλάνο συμπεριλάμβανε δέκα εισηγήσεις, ενισχυτικές και υποστηρικτικές στα όσα εφαρμόζονται μέχρι σήμερα για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά ουδέποτε είχαμε φανταστεί και διανοηθεί ότι το ΥΠΠΑΝ θα «ενοχλούσε» και θα αποδυνάμωνε ακόμα και τις επιτυχημένες υφιστάμενες δομές αντί να τις ενισχύσει, υιοθετώντας τις εισηγήσεις των Εκπαιδευτικών και Γονιών.

Καταληκτικά, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή μας στους  συναδέλφους και συναδέλφισσες, οι οποίοι έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους από μέλη της ΟΑΠ και του ΠΑΒΙΣ. Το ΥΠΠΑΝ θα έπρεπε να νοιώθει περήφανο για το χαρακτήρα και των επαγγελματισμό των συναδέλφων της ΟΑΠ και του ΠΑΒΙΣ αντί να τους προσβάλει και να τους σπιλώνει δημόσια, με το γνωστό πλέον ύφος Χαμπιαούρη. Γιατί απλά είχαν άποψη για τον τομέα τον οποίο υπηρετούν με ζήλο και για τον οποίο έχουν εργαστεί άοκνα τα τελευταία χρόνια.

Είναι εκπληκτικό πραγματικά και θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους εμπλεκόμενους, γιατί όλα τα μέλη της ΟΑΠ και του ΠΑΒΙΣ, δηλαδή δύο ολόκληρων ομάδων επαγγελματιών, αποφάσισαν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους και να επιστρέψουν στο σχολείο, τη στιγμή που κατά γενική ομολογία το έργο των δύο αυτών ομάδων είχε επιτυχία και βοήθησε πολύ να γίνουν βήματα προς τα μπρος σε ένα τομέα που χρόνια τώρα προσπαθούσαμε να βρούμε λύσεις.

Τέλος, σημειώνουμε ότι στηρίζουμε τις άμεσες προσπάθειες των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων για επίλυση του όλου ζητήματος και αναμένουμε από το ΥΠΠΑΝ να ενισχύσει και όχι να διαλύσει ουσιαστικά την ΟΑΠ και το ΠΑΒΙΣ, καθώς και να προχωρήσει άμεσα στην υιοθέτηση και υλοποίηση των δέκα σημείων για την αντιμετώπιση των συμπεριφορών βίας στους σχολικούς χώρους, τα οποία Εκπαιδευτικές Οργανώσεις και Οργανωμένοι Γονείς έχουν παραδώσει από τα μέσα Μαρτίου, με στόχο την εφαρμογή τους από 1η Σεπτεμβρίου 2019».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICK-EXAPOSASEOS
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
FORUMMARCH
OLYMPION2017
CYIMASTER
Middlesex2016