KESJULY18

2019-07-22 11:56:00
Επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας, Επιστήμης και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Σερβίας στο Πανεπ. Κύπρου

Επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας, Επιστήμης και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Σερβίας στο Πανεπ. Κύπρου


Πρύτανης: «Έντονο το ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου Κύπρου για συνεργασία με τη Σερβία»

Ο Υπουργός Παιδείας, Επιστήμης και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Σερβίας κ. Mladen Sarčević, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία αξιωματούχων του Υπουργείου του, αλλά και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Κύπρου την Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019. Μετά από συνάντηση με τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου ξεναγήθηκε στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης αφού καλωσόρισε τον κ. Sarčević και την αντιπροσωπεία που τον συνόδευε, προέβη σε σύντομη αναφορά στο έργο του Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο της συζήτησης ανέφερε ότι επιθυμεί να ξεκινήσει μια επίσημη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κύπρου με πανεπιστήμια της Σερβίας. Στο παρόν στάδιο υπάρχουν φοιτητές από τη Σερβία που παρακολουθούν προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα πλήρους φοίτησης και φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS +, είπε ο κ. Χριστοφίδης.  Επιπλέον, προσφέρονται  υποτροφίες σε φοιτητές της Σερβίας για εξειδικευμένα προγράμματα. Ωστόσο, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι στοχεύει να τεθεί σε πιο επίσημη βάση η σχέση αυτή μέσα από την υπογραφή πρωτοκόλλου/μνημονίου για περαιτέρω συνεργασία και ανταλλαγή προσωπικού και φοιτητών. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχει στην προσπάθεια για ίδρυση ενός ενοποιημένου ευρωπαϊκού πανεπιστημίου, του YUFE, και με επίσημη συνεργασία με τη Σερβία, ενδεχομένως, να υπάρξει μελλοντικά η δυνατότητα συνέργειας σερβικών πανεπιστημίων με την κοινοπραξία.

Από την πλευρά του, ο Σέρβος Υπουργός, δήλωσε ότι είναι με μεγάλη χαρά που επισκέπτεται την Κύπρο, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία που συνδέουν τις δυο χώρες, κυρίως σε θέματα βυζαντινού πολιτισμού. Από το 2019, η Σερβία είναι πλήρες μέλος του Erasmus+, γεγονός που ο Σέρβος Υπουργός πιστεύει ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασιών με γειτονικές χώρες και ειδικότερα με την Κύπρο. Ο κ. Sarčević προέβη επίσης σε σύντομη αναφορά στα επτά κρατικά πανεπιστήμια της χώρας του. Το έβδομο είναι αυτό της Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Σερβίας διαθέτει 31 Σχολές και 11 Ινστιτούτα με 103 χιλιάδες φοιτητές. Φέτος, όπως σημείωσε ο Υπουργός, γιορτάζει 210 χρόνια από την ίδρυσή του και σύμφωνα με ψήφισμα του Κοινοβουλίου της Σερβίας κηρύχθηκε πανεπιστήμιο εθνικού συμφέροντος. Άρα, η Σερβία, πρόσθεσε, διαθέτει πολλούς άξονες συνεργασίας, όχι μόνο στον τομέα της παιδείας, αλλά και της επιστήμης καθώς, υπάρχουν πολλά τεχνολογικά πάρκα, τα οποία ενισχύονται, όπως υπογράμμισε, συνεχώς με καινούριες προσβάσιμες υποδομές. Τέλος, ο κ. Sarčević προσκάλεσε τις Πρυτανικές Αρχές στη Σερβία για να διερευνηθούν περαιτέρω οι δυνατότητες συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγήτρια Ειρήνη-Άννα Διακίδου ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντική η διεθνοποίηση του Πανεπιστήμιου Κύπρου, χωρίς διακρίσεις. Προσπαθούμε, είπε, να βρούμε τρόπους με τους οποίους να προσαρμόσουμε τις διαδικασίες έτσι ώστε να ευνοείται η δημιουργία κοινών προγραμμάτων σπουδών πέραν από τις ερευνητικές συνεργασίες, όπως πτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου. Θα μας ευχαριστούσε ιδιαίτερα, πρόσθεσε, να έχουμε φοιτητές από τη Σερβία και αντίστοιχα. Επίσης ωφέλιμες, είπε, θεωρούνται και οι ανταλλαγές διδασκόντων και ερευνητών στο πλαίσιο του Erasmus+ ή άλλων προγραμμάτων.

Η Διευθύντρια Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, κυρία Τέρψα Κωνσταντινίδου, ανέφερε ότι η βούληση για συνεργασία είναι δεδομένη, συνεπώς όπως είπε, στο πλαίσιο της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ των δυο χωρών, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στη σύναψη και υπογραφή ενός μνημονίου, ειδικά στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Αναπληρώτρια Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, κυρία Έλενα Αυγουστίδου, αναφέρθηκε στις ήδη υπάρχουσες σχέσεις μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου με αρκετά πανεπιστήμια της Σερβίας, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θα μπορούσε να διερευνηθεί η επέκταση κι άλλων συνεργασιών σε θέματα εκπαίδευσης και έρευνας.

Μετά το πέρας της εποικοδομητικής συζήτησης, ο Υπουργός και η αντιπροσωπεία του Υπουργείου Παιδείας, Επιστήμης και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Σερβίας ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου». Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, κυρία Ελένη Διομήδη – Παρπούνα, ανέφερε ότι οι Ενώσεις Βιβλιοθηκονόμων των δυο χωρών έχουν στενές σχέσεις και ανταλλάζουν ήδη εμπειρίες και τεχνογνωσία σε συνέδρια, κάτι το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Υπουργός Παιδείας της Σερβίας επισφράγισαν την επικείμενη επίσημη συνεργασία τους με την ανταλλαγή συμβολικών παραδοσιακών δώρων από την Κύπρο και τη Σερβία αντίστοιχα.

Επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας, Επιστήμης και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Σερβίας στο Πανεπ. Κύπρου


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICK-EXAPOSASEOS
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
KENITHESITEPAK
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
FORUMMARCH
OLYMPION2017
CYIMASTER
Middlesex2016