KESJULY18

2019-07-20 08:31:11
ΑΚΙΔΑ: H ΠΟΕΔ επιβάλλεται να αναλάβει καταλυτικό ρόλο στα τακταινόμενα σε σχέση με την ΟΑΠ

ΑΚΙΔΑ: H ΠΟΕΔ επιβάλλεται να αναλάβει καταλυτικό ρόλο στα τακταινόμενα σε σχέση με την ΟΑΠ


Με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων-Νηπιαγωγών Α.Κί.ΔΑ αναφέρει: 

"Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων-Νηπιαγωγών Α.Κί.ΔΑ παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τα τεκταινόμενα στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας σε σχέση με την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης.

Το όλο ζήτημα προκαλεί έντονο προβληματισμό, αφού τα φαινόμενα αποκλίνουσας συμπεριφοράς, σχολικής βίας και παιδικής παραβατικότητας συνιστούν ένα αυξανόμενο σε αριθμό, εντεινόμενο σε βαθμό εκδήλωσης και με ολοένα καινοφανείς εκφάνσεις πολυφασματικό φαινόμενο. Ως εκ τούτου αποτελεί ένα από τους πιο σοβαρούς και κρίσιμους παράγοντες δυσχέρειας της σχολικής καθημερινότητας και μαθησιακής δραστηριότητας.

Λαμβανομένων υπόψη των πιο πάνω, η Α.Κί.ΔΑ σημειώνει τα εξής:

  1. Εκφράζει την εκτίμηση της προς τις λειτουργούς της ΟΑΠ για τις καταλυτικές παρεμβάσεις και υποστήριξη τους προς τα σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς της Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης. Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που η υποστελέχωση σε σχέση με την αύξηση των αναγκών δημιουργούσε, καταγράφουμε με θετικό πρόσημο την όλη και συνεχή προσπάθειά τους να συμβάλουν με την αδιαμφισβήτητη επιστημοσύνη τους αλλά και υπευθυνότητα που τις χαρακτηρίζει στην επίλυση προβλημάτων και βελτίωση της σχολικής ζωής αλλά και στήριξης παιδιών και εκπαιδευτικών.
  2. Η ανάγκη για ενίσχυση των υποστηρικτικών υπηρεσιών για διαχείριση των φαινομένων αποκλίνουσας συμπεριφοράς είναι κοινός τόπος για όλους τους εμπλεκόμενους. Υπενθυμίζεται και η ανακοίνωση της Α.Κί.ΔΑ ημερομηνίας 4/3/2019.
  3. Η ταυτόχρονη αποχώρηση του συνόλου των λειτουργών της ΟΑΠ προκαλεί αγωνία για τη δυνατότητα ουσιαστικής ενδυνάμωσης της ομάδας που είναι το κύριο ζητούμενο. Το ότι δε αυτή αποτελεί ενέργεια διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στον Τύπο, συνιστά ακόμα μια παράμετρο ανησυχίας για την αναγκαία  εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της ΟΑΠ.
  4. Καταλυτικό ρόλο στα πράγματα επιβάλλεται να αναλάβει η ΠΟΕΔ, μέσα από ενημέρωση από τα μέλη της, διάλογο με το ΥΠΠΑΝ και με ορίζοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2019.
  5. Είναι σαφές πως οι όποιες θετικές προθέσεις του ΥΠΠΑΝ για βελτίωση των μηχανισμών λειτουργίας της ΟΑΠ, θα πρέπει να λάβουν πρακτικό περιεχόμενο με τρόπο που να περιλαμβάνει αξιοποίηση της μέχρι σήμερα θετικής εμπειρίας, επίλυση των ζητημάτων υποστελέχωσης, πλήρη ετοιμότητα της Ομάδας για παρέμβαση με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Καταληκτική, η Α.Κί.ΔΑ σημειώνει πως κάθε περίπτωση παιδιού με αποκλίνουσα συμπεριφορά είναι ένας ολόκληρος κόσμος που αναζητά αρμονία και χαρά. Ισχύει το ίδιο για όσους συνυπάρχουν μαζί του στο σχολικό γίγνεσθαι. Ταυτόχρονα αναζητούνται από τους εκπαιδευτικούς τα εργαλεία για να τα προσφέρουν.

  • Συνεπώς επιβάλλεται η άμεση διευθέτηση του ζητήματος που προέκυψε στα εσωτερικά του ΥΠΠΑΝ με γνώμονα το καλό των παιδιών, του σχολείου και των εκπαιδευτικών, με στόχο την πλήρη ετοιμότητα της ΟΑΠ για συνέχιση του έργου της απ' εκεί που έμεινε στις 21 Ιουνίου 2019, στη βάση των πιο πάνω επισημάνσεων".

Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICK-EXAPOSASEOS
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
FORUMMARCH
OLYMPION2017
CYIMASTER
Middlesex2016