KESJULY18

2019-07-16 22:27:18
Περί παγκυπρίων εξετάσεων ο λόγος… και πάλιν

Περί παγκυπρίων εξετάσεων ο λόγος… και πάλιν


ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΟΥΜΑ*

Για πολλοστή φορά ακούστηκαν και γράφτηκαν περίπου τα ίδια σχόλια και οι ίδιες αρνητικές κριτικές τοποθετήσεις για τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών/τριών μας στις παγκύπριες εξετάσεις, βάσει των μέσων όρων οι οποίοι ανακοινώθηκαν από την Υπηρεσία Εξετάσεων. Για πολλοστή φορά ειδήμονες και μη, καυτηρίασαν και χλεύασαν το εκπαιδευτικό μας σύστημα, τους εκπαιδευτικούς μας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ελαφρά τη καρδία, επιφανειακά και άκριτα. Και μετά έρχονται άλλα συμβάντα να σκεπάσουν τα των παγκυπρίων αποτελεσμάτων, έως τον επόμενο Μάιο - Ιούνιο, για να ξετυλιχθεί εκ νέου, σχεδόν πανομοιότυπα, η ίδια ιστορία…

Έτσι, όντως, είναι η πραγματικότητα; Φυσικά, όχι! Όσα παιδιά κοπίασαν, στοχευμένα αγωνίστηκαν, έταξαν σκοπό τους τον καλύτερο δυνατό βαθμό στο απολυτήριό τους, τη θέση που ονειρεύονταν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα εντός ή και εκτός Κύπρου, τα κατάφεραν ή αναμένεται ότι θα τα καταφέρουν. Τίποτα δεν κατακτιέται αβρόχοις ποσίν. Τα αγαθά κόποις κτώνται. Τα θερμά μας συγχαρητήρια και ένα μεγάλο «εύγε» σε αυτά τα παιδιά, στους καθηγητές τους, στους γονείς τους. Τους οφείλουμε τον δίκαιο έπαινο!

Παράλληλα, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και όσα παιδιά προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν στον βαθμό που τα ίδια θα ήθελαν και ονειρεύονταν. Όμως, οι δρόμοι είναι πολλοί προς την επιτυχία και την ευτυχία. Μετά από την πρώτη απογοήτευση και στεναχώρια, ας αναστοχασθούν και ας ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους. Με ευελιξία και στηριζόμενοι από το οικογενειακό τους περιβάλλον και από τους καθηγητές και συμβούλους τους, μπορούν να επανακαθορίσουν τους στόχους τους και να προτάξουν άλλες επιλογές. Με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση μπορούν να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν σε άλλες βουνοκορφές!

Θεωρώ πως ο τρόπος με τον οποίο δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα των παγκυπρίων εξετάσεων – φαινόμενο πολυπαραγοντικό – είναι παραπλανητικός και άδικος για τις συνεχείς προσπάθειες του ΥΠΠ για εκσυγχρονισμό, παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης και βελτίωσης των αποτελεσμάτων σε όλους τους τομείς (γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις). Ήδη από το 2010 το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προβαίνει σε εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος: νέα αναλυτικά προγράμματα, νέα ωρολόγια προγράμματα, νέος τύπος λυκείου, αθλητικά και μουσικά σχολεία, επαγγελματική μάθηση, νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών, εκσυγχρονισμός των εσπερινών σχολείων και σχολών, εξετάσεις τετραμήνων, κατάθεση προς συζήτηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων νέου σχεδίου αξιολόγησης μαθητή, νέου σχεδίου αξιολόγησης εκπαιδευτικού και εκπαιδευτικού έργου, εξετάσεις στα τετράμηνα, ετοιμασία νέας νομοθεσίας περί ενιαίας εκπαίδευσης, διαχωρισμός των απολυτηρίων από τις παγκύπριες εξετάσεις και πολλά άλλα. Οι εκπαιδευτικοί καταρτίζονται και επιμορφώνονται ποικιλόμορφα. Προφανώς, χρειάζεται χρόνος για ανατροφοδότηση και συνεχή βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης, ώστε  να εμπεδωθούν οι νέες μεθοδολογικές προσεγγίσεις και να γίνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεσματικότεροι.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να παροτρύνω τη μαθητιώσα νεολαία μας, στην οποία επενδύουμε ως κοινωνία τόσα πολλά, να μελετά πιο επισταμένα, πιο προγραμματισμένα, αναπτύσσοντας αντιστάσεις έναντι της άνετης και χαλαρής ζωής. Οι μαθητές/τριες να επενδύουν τον απογευματινό και βραδινό τους χρόνο στο στοχευμένο και προγραμματισμένο διάβασμα, στη μελέτη επί καθημερινής βάσεως, στην κατανόηση και αφομοίωση της διδασκόμενης ύλης όλων των μαθημάτων (εξεταζόμενων και μη), στην κριτική θεώρηση και αναστοχασμό των όσων διδάσκονται και μαθαίνουν, στην έρευνα και στη διεύρυνση των γνώσεών τους (πολύτιμο εργαλείο η σύγχρονη τεχνολογία), στη διεκπεραίωση των κατ΄ οίκον εργασιών, στη δημιουργική «μεταποίηση» των όσων μαθαίνουν. Η ορθή διαχείριση του χρόνου τους, από τα πρώτα μαθητικά τους χρόνια, θα συμβάλει στην ομαλή ανάπτυξή τους ως προσωπικοτήτων, αφήνοντας συνάμα ελεύθερο χρόνο για χαλάρωση και ψυχαγωγία.  Εννοείται πως αυτό το ταξίδι στη μάθηση πρέπει να αρχίζει από την προδημοτική, με ανιούσα πορεία… Αρωγοί και εμπνευστές τους, σε αυτόν τον δύσκολο πνευματικό αγώνα, στην εποχή της ηθικοπνευματικής πτώσης και των πολλών παραπλανητικών σειρήνων και του τυχοδιωκτισμού,  στέκονται και θα στέκονται, πέραν των γονέων τους και του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος, οι καθηγητές – καθοδηγητές τους.

*Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης

Μέση Εκπαίδευση


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICK-EXAPOSASEOS
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
KENITHESITEPAK
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
PROGNOSIS9
FORUMMARCH
OLYMPION2017
CYIMASTER
Middlesex2016