KESJULY18

2019-07-16 12:55:05
Αρχές μάρκετιγκ για μια επιτυχημένη διδασκαλία

Αρχές μάρκετιγκ για μια επιτυχημένη διδασκαλία


ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*

Το Μάρκετινγκ αποτελεί μια βασική λειτουργία της επιχείρησης που αποσκοπεί στη δημιουργία, επικοινωνία και παράδοση υπέρτερης αξίας προς τους πελάτες. Στηρίζεται στην αρχή της πλήρους ικανοποίησης των αναγκών του πελάτη, μέσα από προϊόντα ή υπηρεσίες αλλά και τη σωστή εξυπηρέτηση που του προσφέρεται κι όχι απλώς στην πώληση προϊόντων και υπηρεσιών που εστιάζεται μονομερώς στην βραχυχρόνια υλοποίηση των στόχων μιας επιχείρησης. Το Μάρκετινγκ λαμβάνει, επίσης, υπόψη τη μακροχρόνια ευημερία του κοινωνικού συνόλου, την προστασία του περιβάλλοντος και τη λειτουργία της επιχείρησης μέσα σε ένα ηθικό πλαίσιο.

Η διδασκαλία στις μέρες μας έχει μετατραπεί σε ένα κεφάλαιο μάρκετιγκ. Η προσφερόμενη γνώση σε πληθώρα παιδιών, με ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ανάγκες το καθένα, καθιστά τον εκπαιδευτικό ως το άτομο που θα ικανοποιήσει τις μαθησιακές ανάγκες ΚΑΘΕ παιδιού στον υπέρτατο βαθμό. Ως το άτομο το οποίο πρέπει να δημιουργήσει στην τάξη και στο μάθημά του ένα περιβάλλον ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, διερεύνησης και αναγνώρισης των αναγκών τους, προσφορά διδασκαλίας η οποία να ανταποκρίνεται σε όλους τους τύπους παιδιών (ακουστικών, οπτικών, πρακτικών) με απώτερο πάντα σκοπό την ικανοποίηση των μαθησιακών αναγκών κάθε παιδιού. 

Δραστηριότητες οι οποίες είναι συγχρονισμένες με τις ανάγκες των καιρών και της κοινωνίας (βλ. ψηφιοποίηση) και στοχευμένα δομημένες με βάση ηθικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, τεχνολογικές  ικανότητες και δεξιότητες μπορούν να αποδώσουν στο μέγιστο. 

Στο Δημόσιο Σχολείο, ο εκπαιδευτικός καθημερινά έχει να «πλασάρει» στα παιδιά τη νέα γνώση μέσα από έντυπα σχολικά εγχειρίδια, τα οποία  πιθανότατα να είναι τα μόνα έντυπα αντικείμενα που βλέπουν στη ζωή τους. Πρέπει να χειριστεί ΚΑΘΕ μάθημα με τρόπο που να ελκύσει το ενδιαφέρον των μαθητών του ώστε να επιτύχει σε ένα ακροατήριο συνήθως παθητικών μαθητών οι οποίοι είτε νυστάζουν είτε έχουν «μπλοκάρει» επειδή πριν ξεκινήσουν για το σχολείο παρακολουθούσαν τηλεόραση ή έπαιζαν ηλεκτρονικό ή απλά δεν έχουν ενδιαφέρον για το μάθημα/σχολείο λόγω άλλων λόγων. Απαιτείται λοιπόν μεγάλη μαεστρία εκ μέρους του εκπαιδευτικού να επιτύχει τους στόχους του. Τρείς βασικές αρχές του μάρκετιγκ μπορούν να του φανούν πολύ βοηθητικές.

Αναλυτικότερα, πιο κάτω δίνεται ένα παράδειγμα μεταφοράς αρχών του μάρκετιγκ στη διδασκαλία με απώτερο πάντα σκοπό την επιτυχία της διδασκαλία και την επίτευξη των μαθησιακών στόχων:

Αρχή Μάρκετιγκ πρώτη: Αποκτήστε περισσότερους πελάτες

Αντίστοιχη Αρχή στη Διδασκαλία: Αποκτήστε περισσότερους ενεργούς μαθητές στο μάθημα σας

Μάρκετιγκ: Για να κερδίσετε νέους πελάτες θα πρέπει να αυξήσετε καταρχήν το ενδιαφέρον τους για την επιχείρηση σας, και στη συνέχεια να τους «πείσετε» για το πόσο αποτελεσματικά είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες σας.  Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει και απαιτείται μεγάλη προσπάθεια, καθώς θα πρέπει να εντοπίσετε με ακρίβεια την αγορά που απευθύνεστε, να δημιουργήσετε τα σωστά μηνύματα που θα τους τραβήξουν την προσοχή και το ενδιαφέρον, να βρείτε τι πραγματικά αναζητούν μέσα από τα προϊόντα και υπηρεσίες σας και στην συνέχεια να επιλέξετε το σωστό “μέσο” (τακτικές) για να μεταφέρετε το μήνυμα σας.

Διδασκαλία: Για να κερδίσετε το ενδιαφέρον των μαθητών σας για το μάθημα πρέπει κατ αρχήν το μάθημα να τους ενδιαφέρει και να τους πείσετε για τη χρησιμότητά του στο μέλλον τους. Αυτό δεν είναι βέβαια μια εύκολη διαδικασία καθώς πρέπει να προηγηθεί διερεύνηση των αδυναμιών  των μαθητών, των ενδιαφερόντων τους αλλά και των «προσωπικών» αναγκών τους.  Πρέπει κάθε φορά να οργανώνεται η διδασκαλία  με τρόπο που να δίδονται τα σωστά μηνύματα με τρόπους και τεχνικές  που  θα τους τραβήξουν την προσοχή.

Αρχή δεύτερη: Αυξήστε τη μέση συναλλαγή με κάθε πελάτη σας.

Διδασκαλία: Αυξήστε τις διδασκαλίες που είναι οργανωμένες  με βάση τα ενδιαφέροντα των παιδιών.  

Μάρκετιγκ:  Η δεύτερη αρχή  αναφέρεται στην αύξηση της μέσης συναλλαγής με κάθε πελάτη. Αύξηση της μέσης συναλλαγής σημαίνει, ο κάθε πελάτης που μπαίνει στο μαγαζί ή το γραφείο σας, να σας αφήνει περισσότερα χρήματα από την κάθε αγορά του.

Είναι η ερώτηση που σας κάνουν στα Goody’s ή τα MacDonald’s “θέλετε αναψυκτικό (ή πατάτες) με την παραγγελία σας;”. 

Διδασκαλία: Η αρχή αυτή στη διδασκαλία  αντικατοπτρίζεται με ερωτήσεις του τύπου «θέλετε να μάθουμε περισσότερα γι αυτό το θέμα; Σας  ενδιαφέρει; Τι σας ενδιαφέρει να μάθουμε / ερευνήσουμε από αυτή την ενότητα που δεν το ξέρετε;», «Τι γνώσεις νομίζετε πως χρειάζεται να προσθέσετε στο γνωσιολογικό σας δέντρο;»

Αρχή τρίτη: Αυξήστε τον αριθμό των συναλλαγών που έχετε με κάθε πελάτη σας.

Διδασκαλία: Αυξήστε την προσωπική επαφή με τα παιδιά, κερδίστε  την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους.
Ο τρίτος τρόπος αναφέρεται στην αύξηση των επαναλαμβανομένων πωλήσεων από τους πελάτες σας.  Να επισκέπτονται δηλαδή συχνότερα την επιχείρηση σας, που σημαίνει ότι θα αγοράζουν περισσότερες φορές. Εδώ το κλειδί είναι το συνεχές follow-up που πρέπει να κάνετε. Μην περιμένετε τους πελάτες σας πότε θα έχουν την διάθεση να σας επισκεφθούν για να αγοράσουν τα προϊόντα και υπηρεσίες σας. Εάν δεν έχετε μια θέση στο μυαλό τους, το πιθανότερο είναι να επιλέξουν το επόμενο κατάστημα που θα βρουν μπροστά τους.

Επίσης στο σημείο αυτό θέλετε οι πελάτες σας να πουν και μια καλή κουβέντα στους φίλους και γνωστούς τους όταν έρθει η συζήτηση σε προϊόντα και υπηρεσίες όπως η δική σας.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια εξαιρετική εμπειρία αγοράς ενώ σε πολλές περιπτώσεις και τα κίνητρα δουλεύουν (πχ. μια έκπτωση για κάθε νέα σύσταση).

Εδώ για να πετύχετε το follow-up χρησιμοποιήστε τακτικές όπως Email marketing, Re-targeting Ads, SMS marketing, κάρτες, επιστολές και τηλέφωνο.

Διδασκαλία:  Αυξήστε την προσωπική επαφή με τα παιδιά, κερδίστε την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους. Αφήστε τα να σας προσεγγίσουν το διάλειμμα, σε ένα κενό σας  και δώστε σημασία σε ότι έχουν να σας πουν. Το πιο ασήμαντο για εσάς είναι ΠΟΛΥ σημαντικό για εκείνα. Το follow-up κλειδί σας είναι το δικό σας ενδιαφέρον την επόμενη μέρα, την επόμενη ώρα.

Για να επιτευχθεί το σωστό follow-up δείξτε το ενδιαφέρον σας με χαμόγελο και έγνοια γι αυτά και το κέρδος θα είναι μεγάλο. Θα κερδίσετε μια θέση στο μυαλό, την καρδιά  τόσο των ίδιων αλλά και των γονέων τους που τίποτε άλλο παρά να τα’ αγαπάτε και να τα αποδέχεστε δε ζητούν. Έτσι, διασφαλίζετε ένα καλό όνομα, μια επιτυχημένη πορεία εργασίας και πολλά χαμόγελα και αγκαλιές.

Δοκιμάστε το!  Δουλεύει!

*Εκπαιδευτικός

ΜΒΑ- Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού / Εργασιακές Σχέσεις


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μιχάλης Α. Πόλης
Tue July 16, 2019, 14:24:35
Στο μάρκετιγκ η επιχείρηση χρησιμοποιεί όλες αυτές τις μεθόδους για να αυξήσει το μερίδιο της στην αγορά. Το κίνητρο της δηλαδή είναι η αύξηση του κέρδους.
Δεν υπάρχει όμως αντίστοιχο κέρδος για τον εκπαιδευτικό. Ούτε η παραγωγικότητα του είναι εύκολα μετρήσιμη.
Αν εργαστεί περεταίρω ο μισθός του δεν διαφοροποιείται σε αντίθεση με την επιχείρηση που αυξάνει τα κέρδη της. Μόνο αν είναι κάτω το μετρίου κινδυνεύει, γιατί πιθανόν να χάσει τη δουλειά του. Οπότε αν είναι από το μέτριο και πάνω δεν έχει καμιά συνέπεια και κίνητρο για να αυξήσει την παραγωγικότητα του.
Έτσι κι' αλλιώς υπάρχουν και οι εγκύκλιοι του Υπουργείου που και να θέλεις δεν σε αφήνουν να πάρεις ανάσα....

FREDERICK-EXAPOSASEOS
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
KENITHESITEPAK
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
FORUMMARCH
OLYMPION2017
CYIMASTER
Middlesex2016