KESJULY18

2019-07-07 14:13:59
Ολοκληρώθηκε στo Ισραήλ το Σεμινάριο για τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος για Κύπριους εκπαιδευτικούς

Ολοκληρώθηκε στo Ισραήλ το Σεμινάριο για τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος για Κύπριους εκπαιδευτικούς


Ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουνίου 2019, το 3ο Σεμινάριο με θέμα τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος για Κύπριους εκπαιδευτικούς, που διοργανώνεται από το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο για τη Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος Yad vashem: World Holocaust Center, Jerusalem και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Την αποστολή αποτελούσαν 24 καθηγητές/τριες καθώς και η Επιθεωρήτρια φιλολογικών μαθημάτων κυρία Αντωνία Λοΐζου ως Υπεύθυνη του προγράμματος.

Οι συμμετέχοντες στο Σεμινάριο είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την παιδαγωγική αντίληψη της Διεθνούς Σχολής για τη Μελέτη του Ολοκαυτώματος και με υλικό για μαθητές /τριες διαφόρων ηλικιών. Το πρόγραμμα περιλάμβανε διαλέξεις από ακαδημαικούς, παιδαγωγικά εργαστήρια, μαρτυρίες επιζώντων και ξεναγήσεις στους χώρους του Κέντρου και στην Ιερουσαλήμ.

Το Yad Vashem, που ιδρύθηκε το 1953, βρίσκεται στη δυτική πλαγιά του βουνού Herzl , γνωστό και ως Mount of Remembrance, ύψος στη δυτική Ιερουσαλήμ, 804 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και δίπλα στο δάσος της Ιερουσαλήμ. Περιλαμβάνει δύο τύπους εγκαταστάσεων:αφιερωμένο στην επιστημονική μελέτη του Ολοκαυτώματος και γενικότερα στη γενοκτονία, καθώς και σε μνημεία και μουσεία που εξυπηρετούν τις ανάγκες του ευρύτερου κοινού. Μεταξύ των πρώτων υπάρχουν ερευνητικά ινστιτούτα με αρχεία, βιβλιοθήκη, εκδοτικό οίκο και εκπαιδευτικό κέντρο και το Διεθνές Σχολείο / Ινστιτούτο Μελετών για το Ολοκαύτωμα. μεταξύ των τελευταίων, το Μουσείο Ιστορίας του Ολοκαυτώματος, μνημεία όπως το Μνημείο των Παιδιών και την Αίθουσα Μνήμης, το Μουσείο Τέχνης του Ολοκαυτώματος, γλυπτά, υπαίθριες αναμνηστικές τοποθεσίες όπως η κοιλάδα των Κοινοτήτων και μια συναγωγή.

Βασικός στόχος των ιδρυτών του Yad Vashem ήταν να αναγνωρίσουν τους μη Εβραίους οι οποίοι, με προσωπικό κίνδυνο και χωρίς οικονομικό ή ευαγγελιστικό κίνητρο, επέλεξαν να σώσουν τους Εβραίους από τη συνεχιζομενη γενοκτονία κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Εκείνοι που αναγνωρίζονται από το Ισραήλ ως δίκαιοι μεταξύ των εθνών τιμούνται σε ένα τμήμα του Yad Vashem που είναι γνωστό ως ο Κήπος των Δικαιωμάτων μεταξύ των Εθνών .

Η ιδέα της καθιέρωσης μνημείου στην ιστορική εβραϊκή πατρίδα για εβραϊκά θύματα του ναζιστικού ολοκαυτώματος σχεδιάστηκε κατα τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου , ως απάντηση σε αναφορές για τη μαζική δολοφονία Εβραίων στις κατεχόμενες από τους Ναζί χώρες. 

Στις 19 Αυγούστου 1953, η  Knesset , το Κοινοβούλιο του Ισραήλ, ψήφισε ομόφωνα τον Νόμο Yad Vashem, εγκαθιδρύνοντας την Αρχή Μνήμης των Μάρτυρων και των Ηρώων, σκοπός του οποίου ήταν «η μνήμη στην Πατρίδα όλων εκείνων των μελών του Εβραϊκού λαού που έδωσαν ή ανήλθαν και πολέμησαν τον ναζιστικό εχθρό και τους συνεργάτες του και να δημιουργήσουν ένα μνημείο σε αυτούς και στις κοινότητες, οργανώσεις και ιδρύματα που καταστράφηκαν επειδή ανήκαν στον εβραϊκό λαό». 

Η τοποθεσία του Yad Vashem στη δυτική πλευρά του όρους Herzl , μια περιοχή που στερείται βαρέων ιστορικών συνδέσμων, επιλέχθηκε να μεταφέρει ένα συμβολικό μήνυμα «αναγέννησης» μετά από καταστροφή, διαφορετικό από το Επιμελητήριο του Ολοκαυτώματος, που ιδρύθηκε το 1948 στο όρος Σιών. Έτσι, το τελευταίο μουσείο, των οποίων τα τείχη είναι επενδεδυμένα με πλάκες που θυμούνται πάνω από 2.000 εβραϊκές κοινότητες που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, απεικονίζει το Ολοκαύτωμα ως συνέχεια του «θανάτου και καταστροφής» που μαστίζει τους Εβραίους κοινότητες σε ολόκληρη την εβραϊκή ιστορία. 

Στις 15 Μαρτίου 2005, ένα νέο μουσείο συγκρότημα τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το παλιό άνοιξε στο Yad Vashem. Περιλάμβανε το Μουσείο Ιστορίας του Ολοκαυτώματος με ένα νέο Αίθουσα Ονομάτων, ένα Μουσείο Τέχνης του Ολοκαυτώματος, ένα Εκθεσιακό Περίπτερο, ένα Κέντρο Εκμάθησης και ένα Visual Centre.

Οι στόχοι του Yad Vashem είναι η εκπαίδευση, η έρευνα και η τεκμηρίωση, και η ανάμνησης. Το Yad Vashem διοργανώνει μαθήματα επαγγελματικής ανάπτυξης για εκπαιδευτικούς τόσο στο Ισραήλ όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. αναπτύσσει προγράμματα σπουδών κατάλληλα για την ηλικία, προγράμματα σπουδών και εκπαιδευτικό υλικό για ισραηλινά και ξένα σχολεία, προκειμένου να διδάξουν στους μαθητές όλων των ηλικιών το Ολοκαύτωμα. Διοργανώνει εκθέσεις για το Ολοκαύτωμα, συλλέγει τα ονόματα των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, φωτογραφίες, έγγραφα και προσωπικά αντικείμενα καθώς και  σελίδες μαρτυρίας που θυμούνται τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Το Yad Vashem επιδιώκει να διατηρήσει τη μνήμη και τα ονόματα των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και τις πολυάριθμες εβραϊκές κοινότητες που καταστράφηκαν εκείνη την εποχή. Διεξάγει τελετές μνήμης και εορτασμού. Υποστηρίζει ερευνητικά προγράμματα για το Ολοκαύτωμα, αναπτύσσει και συντονίζει συμπόσια, εργαστήρια και διεθνή συνέδρια και δημοσιεύει έρευνες, μνήμες, έγγραφα, άλμπουμ και ημερολόγια σχετικά με το Ολοκαύτωμα. 

 Το Διεθνές Σχολείο / Ινστιτούτο Μελετών Ολοκαυτώματος στο Yad Vashem, που ιδρύθηκε το 1993, προσφέρει οδηγούς και σεμινάρια για φοιτητές, εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικούς και αναπτύσσει παιδαγωγικά εργαλεία για χρήση στην τάξη. Το Yad Vashem εκπαιδεύει 10.000 καθηγητές εσωτερικού και εξωτερικού κάθε χρόνο.  Ο οργανισμός διαθέτει έναν ιστότοπο σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων η γερμανική, η εβραϊκή, η φάρσα και η αραβική. 

Μέσω της ουσιαστικής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της Πρεσβείας του Ισραήλ πέραν των 75 καθηγητών/τριών έχουν παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια για το Ολοκαύτωμα στο Ισραήλ.

Ευχαριστούμε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και την Πρεσβεία του Ισραήλ για την εμπειρία ζωής που μας χάρισε. Επίσης, θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω για πολλοστή φορά την Επιθεωρήτρια κα Αντωνία Λοΐζου για την άψογη συνεργασία που είχαμε όλες αυτές τις μέρες.

Το σεμινάριο αυτό ήταν από τα πιο ενδιαφέροντα που μπορούσαμε να κάνουμε. Ήταν ένα σεμινάριο που θα παραμείνει για πάντα ανεξίτηλο στη μνήμη των καθηγητών όχι μόνο γιατί γνώρισαν την πόλη της Ιερουσαλήμ αλλά και για το  γεγονός ότι συνάντησαν αρκετές αντιθέσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΒΒΑ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

 

Ολοκληρώθηκε στo Ισραήλ το Σεμινάριο για τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος για Κύπριους εκπαιδευτικούς


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICK-EXAPOSASEOS
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
FORUMMARCH
OLYMPION2017
CYIMASTER
Middlesex2016