KESJULY18

2019-07-04 10:41:17
Η συμβουλή του Νίκου Κ. Σιακόλα στους τελειοφοίτους…

Η συμβουλή του Νίκου Κ. Σιακόλα στους τελειοφοίτους…


«Να ΄κλουθάς, γιε μου, το νερόν»

Ότι ο κ. Νίκος Σιακόλας είναι ο μεγαλύτερος επιχειρηματίας του τόπου μας είναι γνωστό. Γνωστή είναι και η αγάπη του για την πατρίδα του, τον Καραβά, όπου γεννήθηκε, την Κύπρο και την Ελλάδα. Γνωστή επίσης και η αγάπη του για τον άνθρωπο, η στήριξή του στις τέχνες και τον πολιτισμό. Μα κυρίως γνωστή είναι η πίστη του στην παιδεία και στους νέους ανθρώπους. Ρηξικέλευθος επιχειρηματίας, με τεράστια πείρα και γνώση, με γενναιοδωρία ασύγκριτη, τουλάχιστον για τα κυπριακά δεδομένα.  

Πρόσφατα βρέθηκε στην τελετή αποφοίτησης του Λυκείου Λατσιών, του οποίου είναι μεγάλος φίλος και ευεργέτης. Είναι γνωστό βέβαια ότι είναι και γείτονας του σχολείου, αφού είναι κτισμένο σε γη που ο ίδιος δώρισε στο κράτος. Η παρουσία του στην εκδήλωση εξέπληξε ευχάριστα μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Η συγκίνηση όλων κορυφώθηκε, όταν ο κ. Σιακόλας, αφού επέδωσε το αξιόλογο βραβείο του στον πρωτεύσαντα μαθητή εις μνήμην της μητέρας του Ελένης,  θέλησε να πει δυο λόγια στους τελειοφοίτους. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά έδωσε στα παιδιά με τον μοναδικό και παραστατικό του τρόπο ένα μεγάλο δίδαγμα ζωής.

 «Όταν ήμουν μικρός, στον Καραβά, ο πατέρας μου με έστελλε συχνά να ποτίσω το περβόλι μας. Μικρός εγώ και αδύναμος έπαιρνα την τσάπα και πήγαινα να γυρίσω το νερό, να το κατευθύνω προς το περβόλι μας. Πάντα ο πατέρας καθώς απομακρυνόμουν μου φώναζε επιτακτικά και συμβουλευτικά:

-  ΄Κλούθα το νερόν, ώσπου να το βάλεις στο δικό μας χωράφι, γιατί μπορεί να πάει αλλού.

Αυτό -κι όταν αργότερα ακολούθησα τον δικό μου δρόμο- το κρατούσα ως πολύτιμη παρακαταθήκη και με βοήθησε πολύ. Έβαζα στόχους προσεκτικά και μετά έμενα σταθερός στην υλοποίησή τους.

Κι εσείς, αγαπητοί τελειόφοιτοι, στη ζωή σας να βάζετε στόχους και μετά να τους κυνηγάτε με πάθος να μην σας ξεφύγουν, μέχρι να τους καταχτήσετε. Μην σας παρασύρουν οι λογής λογής σειρήνες της εποχής. Ακολουθάτε το νερό λοιπόν!»

Αφοσίωση στον στόχο, υπομονή και επιμονή, θα έλεγαν οι ψυχολόγοι και οι φιλόσοφοι.

«Πάντα στο νου σου να ΄χεις την Ιθάκη.

Το φθάσιμον εκεί είν΄ο προορισμός σου», μας επισημαίνει ποιητικά ο Καβάφης.

«Να ΄κλουθάτε, παιδιά μου, το νερόν» συμβουλεύει με σοφία μοναδική ο ακμαιότατος στην ψυχή και το πνεύμα Νίκος Σιακόλας.

Μακάρι ως λαός να επιλέγαμε σοφά τους στόχους μας και να τους κυνηγούσαμε σταθερά δίχως πισωγυρίσματα κι αναθεωρήσεις. Δεν το πράξαμε και τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Ίσως εδώ να βρίσκεται η πηγή της κακοδαιμονίας μας. Δεν ακολουθήσαμε το νερό μας και μας ξέφυγε. Όσοι ξέρουν από περβόλια και παραδοσιακή άρδευση ξέρουν πόσο δύσκολο είναι και πόσο τρέξιμο θέλει να κόψεις το νερό πιο πριν και να το οδηγήσεις σωστά στο δικό σου περβόλι. Το αίμα κι ο πόνος όμως μένουν, όπως το νερό που πότισε άσκοπα τα χερσοχώραφα… Ας ευχηθούμε λοιπόν η νέα γενιά να στοχοθετεί πιο συνετά και να μένει πιστή «΄κλουθώντας το νερό», για να κτίσει ένα καλύτερο μέλλον.

Φώτης Φωτίου – Φιλόλογος


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

costaslconstantinou@gmail.com
Thu July 04, 2019, 14:43:08
Ωραίο!!!

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016