KESJULY18

2019-07-02 11:40:21
Σταυριάνα Ευθυμιάδη: Πέτυχε 20άρι για τη Νομική Π.Κ. χωρίς φροντιστήρια. Περιμένει για Αθήνα

Σταυριάνα Ευθυμιάδη: Πέτυχε 20άρι για τη Νομική Π.Κ. χωρίς φροντιστήρια. Περιμένει για Αθήνα


Χωρίς να παρακολουθεί ιδιαίτερα μαθήματα η Σταυριάνα Ευθυμιάδη του Ανδρέα και της Βερόνικας εξασφάλισε θέση στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και μάλιστα με βαθμό 20! Μια επιτυχία που την βρίσκει ενθουσιασμένη αλλά και αιφνιδιασμένη, ταυτόχρονα όπως μας ανέφερε μιλώντας στο Paideia–Νews. Δεν θα κρατήσει τη θέση, όπως είπε, καθώς στόχος είναι η Νομική Σχολή Αθηνών.

«Μάλλον δεν θα κρατήσω τη θέση, γιατί σκοπεύω να φοιτήσω στη Νομική Σχολή Αθηνών», μας είπε για να προσθέσει: «Έτσι θα περιμένω τα αποτελέσματα στην Ελλάδα και προς το παρόν δεν είναι σίγουρο ακόμη».

Όσο για το πώς τη βρήκε αυτό το ευχάριστο νέο πρωί-πρωί ανέφερε: «Είμαι βέβαια πολύ ενθουσιασμένη, αλλά συνάμα και αιφνιδιασμένη γιατί δεν το περίμενα. Ξέρω ότι οι συμμαθητές μου δούλεψαν πολύ σκληρά καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και δεν περίμενα να είμαι  στους πρώτους με 20».

Η Σταυριάνα  αποφοίτησε από το Λανίτειο  Λύκειο με βαθμό απολυτηρίου σχεδόν 20. Εξασφάλισε 19, 8/10 και όπως μας είπε έχασε τα 2/10 στα μαθήματα των Αρχαίων και των Νέων Ελληνικών. Στην περίπτωση της Σταυριάνας για την επιτυχία της σε ένα κλάδο θεωρητικής κατεύθυνσης, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το γεγονός ότι η μητέρα της είναι καθηγήτρια φιλόλογος στο Λύκειο Αποστόλου Πέτρου και Παύλου, ενώ ο πατέρας της Πολιτικός Μηχανικός.

Αυτό όμως που εκπλήσσει είναι το γεγονός ότι δεν έχει παρακολουθήσει ιδιαίτερα μαθήματα και κατάφερε να έχει βαθμό 20 τόσο στο απολυτήριο (σχεδόν) όσο και στις Παγκύπριες εξετάσεις. Και γι΄ αυτό έχει ισχυρή άποψη: «Δεν θεωρώ ότι χρειάζονται τα φροντιστήρια. Το ατομικό διάβασμα πιστεύω μπορεί να ωφελήσει περισσότερο από τα φροντιστήρια. Τα οποία λειτουργούν σαν μαζική παραγωγή χωρίς ο μαθητής να κατανοεί τη διδακτέα ύλη».

Χωρίς ιδιαίτερα μαθήματα όμως, πόσο χρόνο αφιέρωνε στο διάβασμα η Σταυριάνα; Μας είπε σχετικά: «Καθημερινά αφιέρωνα 3-4 ώρες, ενώ τα Σαββατοκύριακα κάτι περισσότερο, δηλαδή 5 με 6 ώρες».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Μαρία Ιωάννου
Tue July 02, 2019, 15:49:45
Μα φυσικά χωρίς ιδιαίτερα μαθήματα αφού η μητέρα της είναι φιλόλογος. Είχε κάθε είδους βοήθεια στο σπίτι και λογικά η μαμά της δεν θα επέτρεπε στο σχολείο να "πέσει" σε καθηγητές που δεν κάνουν σώστα το μάθημα.
Μπράβο της που έγραψε 20. Αλλά μην γίνεσται άδικοι με τους μαθητές που πάνε φροντιστήρια. Κάποιοι δεν έχουν την ευχέρεια να βοηθηθούν από τους γονείς τους είτε γιατί οι γονείς τους έχουν διαφορετικό μορφωτικό τομέα ή επίπεδο, είτε γιατί δεν έχουν χρόνο, είτε γιατί είναι αλλόγλωσσοι ΚΤΛ... Άλλοι μαθητές μπορεί να έχουν διαφορετικές μαθησιακές ανάγκες και να χρειάζονται πραγματικά ενισχυτική διδασκαλία. Άλλοι πάλι μπορεί να τύχουν σε καθηγητές που δεν ασχολούνται και δεν παραδίδουν σωστά το μάθημα (Πόσοι και πόσοι λένε στην τάξη "Αυτό δεν θα το κάνουμε γιατί τα κάνετε και στα φροντιστήρια"... Και άλλες τόσες δικαιολογίες σκοτώνοντας τον χρόνο των μαθητών;)

Μην γίνεσται άδικοι με τους άλλους μαθητές. Η μαθήτρια αυτή εννοείται πως είναι αξιέπαινη γιατί ήρθε πρώτη αλλά όχι επειδή δεν πήγαινε φροντιστήρια. Αν δεν πήγαινε φροντιστήρια και το οικογενειακό της περιβάλλον ήταν αμόρφωτο, χαμηλού κοινωνικού στρώματος ΚΤΛ, τότε θα ήταν αξιέπαινη και για αυτό.

Στην ουσία αυτό που θέλω να πω είναι ότι το σχολικό σύστημα νοσεί και δύσκολα επιβιώνουν από αυτό μαθητές που στερούνται στηρίγματα από την οικογένεια.
Η επιτυχία κάποιοι παιδιού πηγάζει από την οικογενειακή του κατάσταση και όχι από την "επιτυχία" του σχολικού εγχειρήματος - πέραν των εξαιρέσεων, για να μην είμαι και απόλυτη.

FREDERICK-EXAPOSASEOS
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
FORUMMARCH
OLYMPION2017
CYIMASTER
Middlesex2016