KESJULY18

2019-07-01 21:21:29
Κυπριανός Λούης: Τα τετράμηνα αποτελούν το όχημα που θα μας οδηγήσει στην αλλαγή

Κυπριανός Λούης: Τα τετράμηνα αποτελούν το όχημα που θα μας οδηγήσει στην αλλαγή


*Η εξέταση τετραμήνου δεν θα είναι παρά ένα απλό διαγώνισμα, το οποίο θα αφορά σε μέρος του βαθμού (40%)

«Την ανάγκη εισαγωγής των τετραμήνων υπαγορεύει μια ουσιαστική διαφοροποίηση στη φιλοσοφία της αξιολόγησης του μαθητή που επιχειρούμε, εδώ και μερικά χρόνια, μέσα από συντεταγμένες προσπάθειες».

Αυτό αναφέρει στο Β΄ Μέρος της συνέντευξης του στο Paideia-News ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Κυπριανός Λούης. ο οποίος σημειώνει τα ακόλουθα:  

«Στην ουσία αναφερόμαστε στη μετάβαση από τη φιλοσοφία της συγκριτικής αξιολόγησης στη διαμορφωτική αξιολόγηση. Η πρώτη είναι καλά ριζωμένη στην αντίληψη της ευρύτερης κοινωνίας, τόσο που όταν ακούμε για αξιολόγηση αμέσως το μυαλό μας πάει σε βαθμολογίες, κατάταξη σε πίνακες από τον καλύτερο στον χειρότερο, συγκριτικό διαχωρισμό των μαθητών ή όποιων άλλων υπόκεινται σε αξιολόγηση. Η συγκριτική όμως αξιολόγηση αδυνατεί να μας δώσει ποιοτικές πληροφορίες σε σχέση με την πραγματική πρόοδο του μαθητή, τις ενδεχόμενες αδυναμίες ή παρανοήσεις του. Αδυνατεί ακόμη να πληροφορήσει τον εκπαιδευτικό για τον σχεδιασμό διορθωτικών μέτρων που θα βοηθήσουν τους μαθητές να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες τους. Επιπλέον, η συγκριτική αξιολόγηση αδυνατεί να πληροφορήσει το εκπαιδευτικό σύστημα σε σχέση με ενδεχόμενες αδυναμίες των σχολικών εγχειριδίων ή των αναλυτικών προγραμμάτων.

Τα τετράμηνα, από μόνα τους βέβαια, δεν μπορούν να φέρουν την αλλαγή που επιδιώκουμε στην αξιολόγηση του μαθητή. Αποτελούν όμως, το όχημα που θα μας οδηγήσει στην αλλαγή αυτή. Συγκεκριμένα, τα τετράμηνα θεσμοθετούν την εισαγωγή της διαμορφωτικής αξιολόγησης, αλλά και της παροχής ενισχυτικής διδασκαλίας που έπεται της αξιολόγησης και στην οποία ο σχεδιασμός της θα βασίζεται. Ιδιαίτερα, η έγκαιρη γνωστοποίηση των αδυναμιών των μαθητών, για παράδειγμα πριν τα Χριστούγεννα, θα πληροφορήσει για τις αδυναμίες των μαθητών το εκπαιδευτικό σύστημα σε όλα του τα επίπεδα, μαθητή, εκπαιδευτικό, σχολείο, επαρχιακό και κεντρικό διοικητικό επίπεδο, όπως επίσης και τους γονείς.

Η αξιολόγηση του μαθητή στο πλαίσιο του θεσμού των τετραμήνων στόχο έχει να διαπιστωθούν εγκαίρως, στο μέσο της χρονιάς, οι όποιες αδυναμίες του μαθητή/ μαθήτριας, ώστε οι εκπαιδευτικοί να προβαίνουν, στη βάση των αποτελεσμάτων που θα έχουν, σε διορθωτικές κινήσεις εκεί και όπου χρειάζεται. Η εξέταση τετραμήνου δεν θα είναι παρά ένα απλό διαγώνισμα, το οποίο θα αφορά σε μέρος του βαθμού (40%) και η εξεταστέα ύλη της χρονιάς θα μοιράζεται σε δυο τετράμηνα αποφορτίζοντας τους μαθητές από τον τεράστιο όγκο ύλης που είχαν να αντιμετωπίσουν σε μια εξέταση στο τέλος του χρόνου. Τέλος το άλλο 60% της βαθμολογίας των μαθητών/τριων θα απορρέει από την προφορική επίδοση του μαθητή, στην οποία θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, εργασίες ατομικές ή και συνεργατικές, δραστηριότητες αυτοαξιολόγησης και ετεροαξιολόγησης, δραστηριότητες εκτός αίθουσας διδασκαλίας, όπως ενδοσχολικοί και εξωσχολικοί διαγωνισμοί και εκδηλώσεις, ατομικές δημιουργικές εργασίες και γενικότερα η όλη συμπεριφορά και επίδοση του μαθητή/μαθήτριας στα εργαστηριακά μαθήματα και στις ειδικές αίθουσες, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε γνωστικού αντικειμένου. Με αυτό τον τρόπο βοηθούμε τους μαθητές και μαθήτριές μας να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στη μετέπειτα ζωή τους και που πόρρω απέχουν από τη μετάδοση και αποστήθιση στείρας γνώσης.

Παράλληλα, με τη συστηματική παρακολούθηση και αξιολόγηση της προόδου των μαθητών/μαθητριών και τη συχνότερη κοινοποίηση των αποτελεσμάτων σε μαθητές/μαθήτριες, γονείς, εκπαιδευτικούς, σχολείο και εκπαιδευτικό σύστημα θα οδηγηθούμε σε βελτίωση της μάθησης και διευκόλυνση της λήψης αποφάσεων και της διαμόρφωσης πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να βλέπουμε την εισαγωγή των τετραμήνων, που κάθε άλλο παρά προάγει τον εξετασοκεντρισμό.

 Παραβατικότητα

Απαντώντας σε παρατήρηση ότι τα κρούσματα παραβατικότητας αυξάνονται, παρά τα μέτρα που λαμβάνονται, τα οποία φαίνεται να μην αποδίδουν τα αναμενόμενα και αν γι’ αυτό  ευθύνεται και η φιλοσοφία του εκπαιδευτικού συστήματος ο κ. Λούης αναφέρει:

«Σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου για τη Βία στο σχολείο και άλλα στατιστικά δεδομένα της ΟΑΠ, η παραβατικότητα στα σχολεία είναι σχετικά περιορισμένη. Δυστυχώς, όμως, τα ΜΜΕ προβάλλοντας έντονα κάποια περιστατικά παραβατικότητας καλλιεργούν την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι η παραβατικότητα αυξάνεται.

Ένα βασικό και από άποψη πρόληψης εύρημα είναι πως το σχολικό κλίμα συσχετίζεται σε όλες τις περιπτώσεις με όλες τις μορφές βίας. Όσο πιο θετικό είναι το κλίμα στη σχολική μονάδα και η δίκαιη εφαρμογή των κανονισμών  τόσο λιγότερα είναι τα ποσοστά βίας.  Προς αυτό τον στόχο το ΥΠΠ προχώρησε με την εφαρμογή νέων  Κανονισμών λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης,  και σύντομα ελπίζουμε και στη Δημοτική Εκπαίδευση. Μέσα από τις διαδικασίες της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη της βίας και παραβατικότητας μεθοδεύουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε θέματα σχολικού κλίματος, διαμόρφωσης εσωτερικών κανονισμών, δυναμικής των ομάδων, διαχείρισης κρίσεων στην τάξη, εργασίας σε ομάδες, διαχείρισης της τάξης, ανάπτυξης συνεταιρικής εργασίας με τους γονείς και την κοινότητα και ανάπτυξης δεξιοτήτων επικοινωνίας και διαμεσολάβησης.

Η δόμηση των προγραμμάτων κατά την άποψη μας πρέπει να κινείται στο επίπεδο της σχολικής μονάδας, στο επίπεδο της τάξης και σε προσωπικό επίπεδο και να απευθύνεται στοχευμένα στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Άντρη Αντρέου
Tue July 02, 2019, 11:01:39
"Ιδιαίτερα, η έγκαιρη γνωστοποίηση των αδυναμιών των μαθητών, για παράδειγμα πριν τα Χριστούγεννα, θα πληροφορήσει για τις αδυναμίες των μαθητών"

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί πρέπει να περιμένω μέχρι τα Χριστούγεννα, για να εντοπίσω τις αδυναμίες των μαθητών μέσα από τις εξετάσεις τετραμήνων. Αφού τώρα μπορούμε να εντοπίσουμε πολύ γρηγορότερα τις αδυναμίες τους. Με το πρώτο διαγώνισμα που κάνουμε και που γίνεται πολύ πιο νωρίς (από τον Οκτώβριο), εντοπίζω αμέσως τις αδυναμίες. Αν περιμένω τις εξετάσεις τετραμήνων, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η μισή χρονιά έχει σχεδόν περάσει!

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016