KESJULY18

2019-06-25 21:12:49
Αδιαφορία για την σχολική αποτυχία

Αδιαφορία για την σχολική αποτυχία


ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ*

Τελευταίως με ενοχλεί η αδιαφορία που υπάρχει για το επίπεδο των δημόσιων σχολείων. Διερωτήθηκα με το φτωχό μου μυαλό. Πως γίνεται να έχουμε τόσο χαμηλά αποτελέσματα στις Παγκύριες εξετάσεις αλλά σχεδόν ΟΛΟΙ οι μαθητές να προάγονται από τάξη σε τάξη. Γιατί δεν αγγίζουμε το θέμα της σχεδόν "υποχρεωτικής" προαγωγής;

ΠΡΟΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ

Μήπως οι κυβερνώντες  τρίβουν τα χέρια τους όταν οι μαθητές αδίστακτα προάγονται αφού το κόστος της παιδείας αυτόματα μειώνεται; Σκεφτείτε αν δεν προαχθεί για παράδειγμα το 10% θα έχουμε αυτόματα 10% περισσότερους μαθητές στα σχολεία, 10% περισσότερους καθηγητές, 10% περισσότερα κτήρια που αυτό θα φέρει 10% περισσότερα έξοδα.. (αυτό χαροποιεί σίγουρα τον Υπουργό Οικονομικών, αλλά δεν είμαι σίγουρος για τον Υπουργό Παιδείας..)

ΠΡΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Είστε ευχαριστημένοι αφού τα παιδιά σας δεν διατρέχουν το κίνδυνο να μείνουν στάσιμοι.. Άσε που η αύξηση στο βαθμό των μαθητών υψηλού κινδύνου θα φέρει αλυσιδωτά την αύξηση του βαθμού των υπολοίπων. Έτσι έχετε εσείς οι γονείς κέρδος: τα παιδιά σας έχουν το ψηλό βαθμό που χρειάζονται για τα πανεπιστήμια.

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Όσο για του μαθητές ο βαθμός τους είναι πολύ ψηλότερος από την προσπάθεια τους.. λόγω της αλυσιδωτής αντίδρασης που ανάφερα πιο πάνω. (Το 3 γίνεται 10, το 8 γίνεται 12, το 12 γίνεται  14, το 14 γίνεται 16, το 16 γίνεται 18.. και τα υπόλοιπα 19 και 20..) - γιατί λοιπόν να περάσει το μάθημα αφού περνά έτσι και αλλιώς; γιατί να προσπαθήσει να είναι άριστος αφού και ο μέτριος μαθητής παίρνει άριστο βαθμό;  Ρωτήστε τα παιδιά σας να σας το επιβεβαιώσουν. Όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν διαβάζουν για 16 αλλά στο έλεγχο φαίνεται το 19, δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι γνώσεις του είναι του 16. Και αυτό θα φανεί πολύ γρήγορα, στις Παγκύπριες, στο πανεπιστήμιο και τελικά στη ΖΩΗ.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Ακολουθούμε τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας... Πως το είπαμε όταν βγάζαμε τα αποτελέσματα στο σχολείο  μου; Αν Ναι!"Να δείξουμε λελογισμένη επιείκεια"...

Καλά δεν διερωτήθηκε  κανείς πως γίνεται μετά από ένα χρόνο δουλειάς να παραπέμπεται μόνο μια φούχτα μαθητές για ανεξέταση και ως δια μαγείας να περνούν σχεδόν όλοι μετά από πάροδο 2 βδομάδων και 10 εντατικών μαθημάτων;

Αλλά ναι, το ξεκαθαρίσαμε. Λιγότερα έξοδα για την εκπαίδευση ... υπερήφανοι γονείς με παιδιά που πέρασαν την τάξη και με άριστους βαθμούς.. ξεκούραστοι μαθητές!

Για τα αποτελέσματα ΔΕΝ ενδιαφέρεται κανείς.

Αφήστε εμάς του καθηγητές να κάνουμε την δουλεία μας. Να διδάσκουμε, να βαθμολογούμε σωστά, να μην προάγουμε όπου χρειάζεται χωρίς να δεχόμαστε  πιέσεις  από τους κυβερνώντες και τους γονείς. Αλλά κάτι μου λέει ότι αυτό δεν θα γίνει ποτέ.

Ναι το απολυτήριο έχασε την αξία του.. διότι "ψεύτισε". Το 17 του καιρού μου (του 1979) είναι σήμερα 20. Δέχεστε να ξαναγίνει 17; Συμμαθητής μου έμεινε στάσιμος επειδή έγραψε 8. Σήμερα μαθητής μένει στάσιμος κατά κανόνα μόνο λόγω πολλών απουσιών. Δέχεστε να μείνει στάσιμος επειδή δεν ξέρει αρκετά για να παρακολουθήσει τη επόμενη τάξη;

Και κάτι τελευταίο... Θέλουμε οι μαθητές να είναι στα σχολεία για να μη βρίσκονται στους δρόμους με κακές παρέες και ναρκωτικά. Με αυτό τον φόβο η κοινωνία απαιτεί από τους καθηγητές να καλοκρατούν τους μαθητές με ατιμωρησία και "υποχρεωτική" προαγωγή ώστε να μην τους μπαίνουν ιδέες και βγουν από το σχολείο... Όλα ωραία αλλά με ποιο κόστος; Το κόστος δυστυχώς είναι το επίπεδο των δημοσίων σχολείων.. Έτσι κύριοι γονείς και κυβερνώντες προτού αρχίσετε να κατηγορείτε δεξιά και αριστερά και μας βομβαρδίσετε για την μεταρρύθμιση.. ας διερωτηθείτε: θέλετε πράγματι να ταρακουνήσουμε τα νερά; Θα δυσαρεστηθούν γονείς, μαθητές, κυβερνώντες, αλλά το επίπεδο θα ανέβει. Αν ναι, εδώ είναι οι καθηγητές και περιμένουν οδηγίες.

Εννοείται ότι όλα αυτά είναι δικές μου απόψεις ως μάχιμος εκπαιδευτικός και δεν αντιπροσωπεύω κανένα οργανωμένο σύνολο.

*ΒΔΑ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Παναγιώτα Κωνσταντίνου
Sat June 29, 2019, 07:34:11
Ευχαριστούμε για το άρθρο συνάδελφε. Συμφωνώ απόλυτα. Μήπως μια λύση θα ήταν η κατάργηση της στασιμότητας στο λύκειο? Δηλαδή οι μαθητές να παίρνουν το απολυτήριο τους αλλά με τον βαθμό που πραγματικά τους αξίζει. Το 3 να παραμένει 3 και να μην γίνεται 10 κτλ. Αυτό δεν θα λύσει τα σοβαρά προβλήματα της παιδείας μας σίγουρα. Αλλά τουλάχιστον θα είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας και με τους μαθητές μας.

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΠΠΕΛΛΟΣ
Wed June 26, 2019, 21:09:00
Συγχαρητήρια συνάδελφε!!! Άγγιξες την ουσία του προβλήματος.Μακάρι να εισακουστούν τα γραφόμενά σου.

Μιχάλης Α. Πόλης
Wed June 26, 2019, 06:58:08
Η προαγωγή όλων των μαθητών δεν επιφέρει μόνο εξοικονόμηση χρημάτων. Φανταστήκατε τι θα γινόταν στα σχολεία αν το 10% των πλέον παραβατικών μαθητών, που είναι αυτοί που συνήθως μένουν στάσιμοι, έμεναν ακόμα ένα χρόνο στο σχολείο; Τα προβλήματα λόγω παραβατικότητας θα επεκτείνονταν για ένα χρόνο, όπως και τα βάσανα των διδασκόντων που θα έπρεπε να ζήσουν μαζί με αυτούς τους μαθητές για ένα χρόνο ακόμα. Άσε που λόγω της στασιμότητας θα έβρισκαν χίλιους τρόπους να κάνουν τη ζωή των καθηγητών τους ακόμα πιο μαύρη και άραχλη..Επιπλέον καταγγελίες των γονιών για τους καθηγητές, παρεμβάσεις της επιτρόπου για τα δικαιώματα των παιδιών κλπ κλπ. Λόγω της υποχρεωτικής εκπαίδευσης ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείς από κάποιους που δεν προσπαθούν, κάνουν τη ζωή των πάντων δύσκολη και είναι πάντα παραπονούμενοι με τους άλλους αλλά ποτέ με τον εαυτό τους είναι να τους περάσεις δίνοντας τους απολυτηρίο.
Το τι αξίζουν τα πιστοποιητικά σπουδών είναι φανερό από το γεγονός ότι οι προσλήψεις δεν γίνονται με βάση τα πτυχία αλλά με εξετάσεις πρόσληψης. (όπως και στην εκπαίδευση με το ΝΣΔΕ )

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016