KESJULY18

2019-06-25 13:38:04
Απάντηση στο άρθρο του «Φ»: «Γιορτές δημοτικού υπερπαραγωγή και η αποθέωση των δασκάλων»

Απάντηση στο άρθρο του «Φ»: «Γιορτές δημοτικού υπερπαραγωγή και η αποθέωση των δασκάλων»


ΤΗΣ ΜΕΡΟΠΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ*
Ναι αγαπητοί μου! Το άρθρο εμάς φωτογραφίζει. Αλλά δεν είμαστε απλώς εμείς. Έχουμε όνομα, επίθετο και ιδιότητα και δεν θα κρυφτούμε πίσω από οποιαδήποτε ανωνυμία. Μερόπη Δημητρίου, διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Έγκωμης Α΄ (ΚΒ), από 2014-2019.

Προβληματιστήκαμε πολύ αν πρέπει ν’ απαντήσουμε. Φίλοι και συνεργάτες μας συμβούλευσαν να το αγνοήσουμε, δεν αξίζει να ασχοληθούμε, είναι ψυχοφθόρο ν’ αποδεικνύουμε τον εαυτό μας στον καθένα που μας αμφισβητεί…είπαν. Κατά τη γνώμη μας δεν νοείται πληροφόρηση χωρίς να ακούγονται όλες οι πλευρές. Δεν είναι θεμιτό να παρουσιάζονται οι προσωπικές πεποιθήσεις γονέων και δημοσιογράφων ως αδιάψευστα γεγονότα και να εξάγονται συμπεράσματα που ουδόλως έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Πιο κάτω θα παρουσιάσουμε αποσπάσματα από το άρθρο εντός εισαγωγικών και θα ακολουθήσουν τεκμηριωμένα στοιχεία όπως τα ζήσαμε εμείς. Εσείς θα βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Το άρθρο αναφέρεται σε γιορτή Δημοτικού και Προδημοτικής. Εμείς θα σχολιάσουμε αυτή του Δημοτικού που μας αφορά.

Πρώτιστα όμως, επιθυμώ να θίξω δύο καίρια σημεία:

  1. Εξασφαλίστηκε άδεια από τον γονέα του οποίου το παιδί παρουσιάζεται στο οπτικογραφημένο στιγμιότυπο που επισυνάπτεται, χωρίς να καλύπτεται το πρόσωπό του;
  2. Εξασφαλίστηκε άδεια από τους γονείς των παιδιών τα οποία ακούγονται στο ηχητικό ντοκουμέντο, χωρίς να έχει αλλοιωθεί η φωνή τους;

Μήπως η δημοσίευση τέτοιου υλικού εμπίπτει στις εξαιρέσεις που δικαιούνται οι δημοσιογράφοι; Θεωρούμε ότι ένας γονέας με τέτοιες ευαισθησίες δεν θα παρέδιδε το οπτικογραφημένο υλικό σε μια εφημερίδα χωρίς ενημέρωση των υπόλοιπων γονέων.

1.Τίτλος: «Γιορτές δημοτικού υπερπαραγωγή ...”

Αν η λέξη υπερπαραγωγή χρησιμοποιείται με τη σημασία που αποδίδεται στο λεξικό του «Μπαμπινιώτη», σημαίνει το έργο που διαθέτει πλούσια και επιβλητικά σκηνικά και απαιτεί υψηλότατο χρηματικό ποσό για την ολοκλήρωσή του. Σημειώνω ότι για την εκδήλωση αυτή δεν ξοδεύτηκε από το σχολείο και τους γονείς ούτε ένα σεντ για σκηνικά και κοστούμια αλλά και για οτιδήποτε άλλο. Αξιοποιήθηκε το υλικό που υπήρχε στο σχολείο ή έφεραν οι εκπαιδευτικοί από το σπίτι τους.

2. Τίτλος: «...και η αποθέωση των δασκάλων»

Σύμφωνα με το άρθρο, το κείμενο του καλλιτεχνικού μέρους «αναλωνόταν στο να περιγράφει το πόσο σπουδαίες ήταν οι ίδιες οι δασκάλες και η διευθύντρια...». Αναφέρω εδώ ότι ολόκληρο το κείμενο γράφτηκε σε συνεργασία με τα παιδιά. Ήταν δικές τους ιδέες που οργανώθηκαν σε κείμενο σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς. Η γενική θεματολογία του καλλιτεχνικού μέρους ήταν οι αναμνήσεις από τη σχολική ζωή (flasfback) σε μια συνάντηση μετά από αρκετά χρόνια (reunion). Ο πεζός λόγος είχε ύφος ανάλαφρο, με χιούμορ, αρκετά στοιχεία σάτιρας και αυτοσαρκασμού σε κόσμιο βέβαια ύφος που δεν πρόσβαλλε κανέναν.

Επιπλέον, έγινε αναφορά και από τη δ/ντρια στο έργο των δασκάλων. Εξήρε το ήθος κα την επαγγελματική τους επάρκεια και τους ευχαρίστησε καθηκόντως, τον καθένα ονομαστικά, γιατί το αξίζουν. Μάλιστα, στο άκουσμα των ονομάτων των εκπαιδευτικών, τα παιδιά καταχειροκροτούσαν. Αυτό κρίνεται ως αποθέωση; Μήπως θα σας ευχαριστούσε το γιουχάισμα;

3.      «Γονιός που παρακολούθησε από κοντά τη σχολική γιορτή δημοτικού σχολείου της Λευκωσίας, έστειλε την πιο κάτω επιστολή στο Philenews, την οποία και δημοσιεύουμε αφού όπως διαπιστώσαμε και οι ίδιοι πράγματι τα όσα περιγράφει ισχύουν απολύτως»

Αναρωτιέμαι πως έχετε οι ίδιοι διαπιστώσει ότι όλα όσα σας έγραψε ο ανώνυμος γονέας ισχύουν απόλυτα; Ακούσατε τις δικές μας θέσεις; Ερευνήσατε το όλο θέμα διεξοδικά ή απλά υιοθετήσατε τις θέσεις του γονέα, για άγνωστους προς εμάς λόγους, γεγονός που δεν συνάδει με την δημοσιογραφική δεοντολογία.

4.      «Σε γενικές γραμμές οι εκπαιδευτικοί συνηθίζουν να αντιδρούν στα «φιρμάνια» του Υπουργείου Παιδείας αλλά υπάρχει μία συγκεκριμένη εγκύκλιος που αποστέλλεται σε τακτά χρονικά διαστήματα την τελευταία δεκαετία και επιλέγουν να την αγνοούν επιδεικτικά. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος έχει ως τίτλο «Σχολικές γιορτές και εκδηλώσεις».

Το κείμενο παραπέμπει σε εμπάθεια εναντίων των εκπαιδευτικών. Ο γράφων προβαίνει σε γενίκευση κάτι που φανερώνει δυσπιστία και προκατάληψη. Όσον αφορά την αντίδραση, αυτή μάλλον εκφράζεται από μερικούς γονείς που αγνοούν κανονισμούς προσέλευσης, στολής, τήρησης ιεραρχίας, απαγόρευσης πανηγυρισμών με αφρούς κατά τη λήξη των μαθημάτων κ.α.

5.      «Η συγκεκριμένη εγκύκλιος περιλαμβάνει συγκεκριμένες και αρκετά κατανοητές οδηγίες για το πώς οι εκπαιδευτικοί των δημοτικών θα πρέπει να διοργανώνουν τις σχολικές γιορτές. Θα πρέπει να είναι λιτές, να απαιτούν ελάχιστα έξοδα από τους γονείς και το σχολείο, η προετοιμασία να μην γίνεται εις βάρος των μαθημάτων, να είναι συμβατές με όσα περιλαμβάνει το Αναλυτικό Πρόγραμμα, να έχουν ποιοτικό περιεχόμενο και η διάρκειά τους «να μην ξεπερνά, σε καμία περίπτωση, τη μία ώρα».

Η γιορτή μας ήταν απλή λιτή, τελείως ανέξοδη και απολύτως συμβατή με το Αναλυτικό Πρόγραμμα (ΑΠ). Οι δοκιμές διήρκησαν δύο βδομάδες. Και αφού τολμάτε να θίξετε το θέμα της ποιότητας, μήπως θεωρείτε μη ποιοτικό τον Σαββόπουλο ή τον Κηλαηδόνη, τραγούδια των οποίων παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση; Τονίζω ότι όλα όσα παρουσιάστηκαν αποτελούσαν μέρος του ΑΠ και αποτέλεσμα της καθημερινής δουλειάς του σχολείου.

Όσον αφορά στη διάρκεια του προγράμματος, αναγνωρίζουμε πως υπερβήκαμε το χρονικό όριο. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη ως δ/νση και είμαστε στη διάθεση της προϊστάμενης αρχής. Εσείς όμως αναφέρατε:

«Πρόσφατη γιορτή δημοτικού σχολείου στη Λευκωσία είχε διάρκεια πέραν των δύο ωρών αφού επί μία ώρα εκφωνούσαν ομιλίες για να εκθειάσουν το έργο της διευθύντριας που αφυπηρετούσε και κρατούσαν «υπό ομηρία» γονείς και παιδιά...»

Ουδέν αναληθέστερον! Η εκδήλωση διήρκεσε ακριβώς μία ώρα και σαρανταπέντε λεπτά. Το αφιέρωμα στη δ/ντρια διήρκεσε ούτε 15’. ( 30 δεύτερα αναφέρθηκε η ίδια στην αφυπηρέτησή της, 3 λεπτά η Ε.Δ.Ε., 30 δεύτερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων, 3 λεπτά ο αποχαιρετισμός των συναδέλφων από τη Β.Δ. , 4 λεπτά το ΚΜΣ και 2 λεπτά οπτική παρουσίαση (PP), με σκηνές από τη σχολική χρονιά  με τη διευθύντρια και τα παιδιά.) Αναλυτικά λοιπόν:

  • 50 λ. Καλλιτεχνικό πρόγραμμα τελειόφοιτων - 3 τμήματα
  • 5λ Φωτογραφικό αφιέρωμα στους τελειόφοιτους
  • 10 λ Καθιερωμένες ομιλίες
  • 15 λ. Αφιέρωμα στη διευθύντρια
  • 15 λ. Απονομές πλακετών στα παιδιά της Στ’
  • 10λ Απονομές βραβείων από τον ΣΓ σε παιδιά του σχολείου που διακρίθηκαν σε παγκύπριους και παγκόσμιους διαγωνισμούς.

Τονίζω, επίσης, ότι η χρονική κατανομή της εκδήλωσης δεν ήταν μια αυθαίρετη απόφαση της διεύθυνσης αλλά όλων των συνεργαζόμενων φορέων, οι οποίοι μάλιστα επέμεναν ότι άξιζε να γίνει μια εξαίρεση απέναντι στα 37 χρόνια υπηρεσίας της αφυπηρετούσας.

6.      «Το ίδιο ακριβώς περιστατικό είχε καταγραφεί στο συγκεκριμένο σχολείο και προ διετίας στην παρουσία του τότε Υπουργού Παιδείας, Κώστα Καδή, ο οποίος έσπευσε τις επόμενες μέρες να στείλει την εγκύκλιο όπου αναφερόταν πως στη μία ώρα της σχολικής γιορτής πρέπει να περιλαμβάνονται και οι τιμητικές βραβεύσεις».

Προφανώς, αναφέρεστε στην εκδήλωση  για τα 100χρονα του σχολείου, που αναμφίβολα αποτελεί εξαίρεση γιατί επρόκειτο για ένα ιστορικό χρονικό της ζωής του σχολείου μας που ταυτιζόταν απόλυτα με την ιστορία της Κύπρου μας (Αγγλοκρατία, Ανεξαρτησία, Τουρκική εισβολή και κατοχή). Η παρουσία και μόνον του Προέδρου της Βουλής, Υπουργών και άλλων αξιωματούχων επέβαλλε κάποια εξαίρεση. Πάντως, το ΥΠΠ εξέφρασε με επιστολή την ευαρέσκειά του για την εκδήλωση, την δημιουργία Μουσείου και την έκδοση Λευκώματος 100χρονων.

7.      «Ένα ακόμη σημείο της εγκυκλίου που αφορούσε στο περιεχόμενο της γιορτής φαίνεται ότι δεν έγινε κατανοητό. Σύμφωνα με την εγκύκλιο θα πρέπει «να έχουν ποιοτικό περιεχόμενο και να είναι ανάλογες με την ηλικία των παιδιών». Στην προκειμένη περίπτωση ... το θεατρικό αναλωνόταν στο να περιγράφει το πόσο σπουδαίες ήταν οι ίδιες οι δασκάλες και η διευθύντρια ... Στη συνέχεια υπήρξε και μία έκπληξη αφού γινόταν αναφορά σε αριστούχο μαθητή που πέτυχε, αφού πήγαινε ιδιαίτερα, να περάσει σε ιδιωτικό γυμνάσιο. Μία αναφορά που ξένισε αρκετούς γονείς που παρακολουθούσαν τη γιορτή.»

Επισημαίνουμε και εδώ μια σειρά από ανακρίβειες. Το θεατρικό γράφτηκε με τα παιδιά και αναφέρεται, μέσα από χιούμορ, σάτιρα και αυτοσαρκασμό, στις δικές τους εμπειρίες και βιώματα στο Δημοτικό (διδασκαλία, ευτράπελα στιγμιότυπα με τους δασκάλους, εκδρομές και εκπαιδευτικές επισκέψεις, αθλητικές ημερίδες, εκπαιδευτικές ημερίδες, χρήση της τεχνολογίας, διήμερη εκδρομή κ.α.). Δεν προσβάλλει ούτε και μειώνει κανέναν. Όσον αφορά στην αναφορά στον αριστούχο μαθητή, ο/η συγγραφέας του άρθρου απομονώνει σκόπιμα μία φράση και κρίνει το κείμενο αποσπασματικά.

8.      «... Κι αν το να οικειοποιούνται κάποιοι εκπαιδευτικοί τις σχολικές γιορτές για να ικανοποιούν καταπιεσμένα καλλιτεχνικά απωθημένα και τη ματαιοδοξία τους δεν είναι πρόβλημα, είναι πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό το γεγονός ότι επί ένα μήνα πραγματοποιούνται καθημερινές πρόβες εις βάρος των μαθημάτων».

Οι δοκιμές διήρκεσαν δύο εβδομάδες. Δεν επηρεάστηκε καθόλου η μαθησιακή διαδικασία. Αν το παιδί του συγκεκριμένου γονέα αδικήθηκε μαθησιακά, καθηκόντως έπρεπε να το καταγγείλει. Παρακαλούμε έστω και τώρα να προβεί σε καταγγελία  στην αρμόδια αρχή για να διαπιστωθεί, αν κατά παράβαση, δεν εκπονήθηκαν οι δείκτες του Αναλυτικού Προγράμματος. Όσον αφορά στον ισχυρισμό για τα καλλιτεχνικά απωθημένα και την ματαιοδοξία μας, αν είναι ματαιοδοξία και απωθημένο ο Χατζηδάκις, οι ενορχηστρώσεις, το χασάπικο, το ζεϊμπέκικο, η ρυθμική εκτέλεση με κρουστά και η σούστα, τότε ας μας αποδώσετε τον τίτλο του ματαιόδοξου.

Τέλος, επισημαίνω πως ποτέ δεν αγνοούμε επιδεικτικά τις εγκυκλίους. Ίσως, κάποτε κάνουμε κάποιες εξαιρέσεις και αυτές, όμως, όχι αυθαίρετα, αλλά πάντοτε σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Παρόλα αυτά, επαναλαμβάνουμε ότι εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από ανωνυμίες. Αντίθετα, αναλαμβάνουμε ως διεύθυνση την ευθύνη της υπέρβασης του χρονικού ορίου της γιορτής και παραμένουμε στην διάθεση της προϊστάμενης αρχής.

*Διευθύντρια Δημοτικού Έγκωμης Α΄ (ΚΒ’)


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Ελενα Κουνέ
Wed June 26, 2019, 09:44:38
Αγαπητή κ Πόπη

Αρμόδιοι για να αποφασίσουν τι είναι καλό και τι όχι για μια εκδήλωση του σχολείου είναι οι εκπαιδευτικοί και μόνο. Οι γονείς καλό είναι να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί και να αφήσουν τους εκπαιδευτικούς να κάνουν τη δουλειά τους.

Λένα Μιχαήλ
Tue June 25, 2019, 20:20:28
Αγαπητή κυρία Πόπη,θα παραθέσω την άποψή μου αμερόληπτα κ αντικειμενικά αφού ήμουν παρούσα στη γιορτή σας ως θεατής.Όσα αναφέρατε στην απάντησή σας είναι απόλυτα αληθινά κ πλήρως τεκμηριωμένα. Τα παιδιά φαινόταν να το απολάμβαναν, όσο κ η πλειοψηφία των γονέων με το ζεστό του χειροκρότημα.Βέβαια,το κάθε αναρμόδιο άτομο που καμουφλάρεται πίσω από ανωνυμία είναι ελεύθερο να εκφράσει τη δική του αυστηρή κριτική. Κρίμα που τη λάβατε υπόψιν σας,επειδή τα 37 χρόνια υπηρεσίας σας σίγουρα θα σας έχουν διδάξει ότι το δύσκολο έργο σας κ η κατάθεση ψυχής σας δεν εκτιμείται από όλους!!Καλή συνέχεια στο καινούριο σας ξεκίνημα κ συγχαίρω την ποιότητα της δουλειάς σας. Η γιορτή σας ήταν ειλικρινά από τις καλύτερες που έχω παρακολουθήσει.

Μιχάλης Α. Πόλης
Tue June 25, 2019, 16:35:31
Επιπλέον αν κάποιοι γονείς θεωρούν τις τελικές γιορτές ως απώλεια διδακτικού χρόνου,και αν η άποψη αυτή είναι κυρίαρχη, προσωπικά δεν θα έβλεπα αρνητικά την μετατροπή της τελικής γιορτής των σχολείων σε τελετή αποφοίτησης..

Μιχάλης Α. Πόλης
Tue June 25, 2019, 16:30:54
Συνάδελφε, γιατί ασχολείσαι με τα πικρά ομολογουμένως σχόλια κάποιων ανθρώπων; Η καλύτερη απάντηση είναι η σιωπή. Αν ήμουν στη θέση σου θα συγκέντρωνα την προσόχη μου στη νέα μου ζωή που μόλις τώρα αρχίζει και δεν θα απαντούσα... Σίγουρα πρόσφερες πολλά στην εκπαίδευση μετά από 37 χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας...Άφησε πίσω τις μικρότητες των άλλων, και σχεδίασε τη νέα σου ζωή που θα είναι χαρούμενη και ευτυχισμένη. Και μην ξεχνάς.. ζωή δεν είναι μόνο το σχολείο και η άχαρη θέση του διευθυντή γεμάτη ευθύνες και κατακρίσεις που σίγουρα την έζησες στο πετσί σου για αρκετά χρόνια..

FREDERICK-EXAPOSASEOS
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
FORUMMARCH
OLYMPION2017
CYIMASTER
Middlesex2016