KESJULY18

2019-06-24 10:37:04
«Καταπολεμώντας τον ομοφοβικό και τρανσφοβικό εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον»

«Καταπολεμώντας τον ομοφοβικό και τρανσφοβικό εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον»


Εκπαίδευση καθηγητών/ τριών Οικιακής Οικονομίας             

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου 2019 στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Εκπαιδευτικό Εργαστήρι όλων των Καθηγητριών/ών Οικιακής Οικονομίας με θέμα «Καταπολεμώντας τον ομοφοβικό και τρανσφοβικό εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον».

Το εκπαιδευτικό εργαστήρι υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος  ΗΟΜΒΑΤ το οποίο επιδιώκει την ολιστική πρόληψη και καταπολέμηση του ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού στα σχολεία και απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς, σχολικούς συμβούλους, μαθητές/τριες και στους γονείς τους, εκπαιδευτικές αρχές, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και άλλους επαγγελματίες από τον τομέα της εκπαίδευσης. Το Δίκτυο HOMBAT απαρτίζεται από 9 φορείς: Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού, Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Επίτροπος Προστασίας και Δικαιωμάτων του Παιδιού, Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, ACCEPT ΛΟΑΤΙ, Πανεπιστήμιο Frederick, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού και CARDET. Το Σύμφωνο Συνεργασίας και Διακήρυξης Αρχών του Ευρωπαϊκού Προγράμματος  ΗΟΜΒΑΤ. Το Δίκτυο στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην κινητοποίηση συντονισμένων δράσεων για την πρόληψη και καταπολέμηση του ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού στην εκπαίδευση, στη βάση ενός κοινού οράματος και μιας κοινής στρατηγικής.

Ο κλάδος της Οικιακής Οικονομίας υποστηρίζοντας το δικαίωμα του ατόμου στην εκπαίδευση και στη διαφορετικότητα, μέσα από την καλλιέργεια γνώσεων, συμπεριφορών και σεβασμού, επιδίωξε την υλοποίηση αυτού του εκπαιδευτικού σεμιναρίου, ώστε να ενισχύσουν οι εκπαιδευτικοί τις γνώσεις και να καλλιεργήσουν δεξιότητες που άπτονται των θεμάτων της ταυτότητας του φύλου, και του σεξουαλικού προσανατολισμού καθώς, επίσης, και της διαχείρισης  εκφοβιστικών περιστατικών στο χώρο του σχολείου συμπεριλαμβανομένου και του ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού.

Την έναρξη του Εκπαιδευτικού Εργαστηρίου κήρυξε η Επιθεωρήτρια της Οικιακής Οικονομίας, κα Εύα Νεοφύτου, η οποία επισήμανε ότι ο «ομοφοβικός και τρανσφοβικός εκφοβισμός αναγνωρίζονται ως μορφές βίας και καταπίεσης οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από την καλλιέργεια κουλτούρας, αποδοχής, σεβασμού και ενσωμάτωσης της διαφορετικότητας. Το σχολείο, που είναι ο χώρος στον οποίο εμείς δραστηριοποιούμαστε και μπορούμε να παρέμβουμε, πρέπει να γίνει ασφαλής χώρος για τις ομάδες των ευάλωτων μαθητών/τριών, μακριά από επηρεασμούς από την ύπαρξη κάποιας ιδιαιτερότητας. Το κράτος έχει την υποχρέωση να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των παιδιών, να φροντίζει ώστε να τα γνωρίζουν αλλά και να τα απολαμβάνουν όσο γίνεται καλύτερα».

Η κα Νεοφύτου απευθυνόμενη στους/στις εκπαιδευτικούς Οικιακής Οικονομίας τόνισε ότι το εκπαιδευτικό εργαστήρι στοχεύει κυρίως στο «δικαίωμα στη μη διάκριση». Κατ’ αρχή στην δική τους ενημέρωση και κατάρτιση για την ομοφοβία, τρανσφοβία, εκφοβισμό και μετά στη συμβολή τους στις σχολικές μονάδες για καταπολέμηση των φαινομένων αυτών. Θεωρεί, όπως, ανάφερε, στην εισαγωγική της ομιλία «ότι ως κλάδος είμαστε προνομιούχοι γιατί έχουμε συχνά ευκαιρίες επιμόρφωσης για θέματα που αφορούν τους Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας του Αναλυτικού μας Προγράμματος. Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι αυτό γίνεται σε εργάσιμο χρόνο».  

Ακολούθως, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον συνοδοιπόρο και υποστηρικτή στο έργο που επιτελεί ο κλάδος στα σχολεία, τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκού Προσωπικού και Έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κύριο Κωνσταντίνο Φελλά τόσο για την άψογη συνεργασία όσο και για την φιλοξενία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ευχαρίστησε, επίσης, τους/τις εκπαιδευτές/τριες των βιωματικών εργαστηρίων και ευχήθηκε καλές επιτυχίες.

Στη συνέχεια, η Επικεφαλής του Προγράμματος, κα Στάλω Λέστα, παρουσίασε το Πρόγραμμα HOMBAT και τους στόχους του και ξεκίνησαν τα βιωματικά εργαστήρια σε έξι διαφορετικές ομάδες. Οι εκπαιδευτικοί Οικιακής Οικονομίας δήλωσαν ικανοποιημένοι με το περιεχόμενο του εργαστηρίου καθώς ενισχύθηκαν οι γνώσεις και οι δεξιότητές τους, έτσι ώστε να μπορούν να συμβάλουν μέσα από τη διδασκαλία των σχετικών θεματικών ενοτήτων του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, στην καταπολέμηση των στερεοτύπων και μύθων που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Σύλια Λουκαΐδου

Καθηγήτρια/Σύμβουλος Οικιακής Οικονομίας 

Εκπαιδεύτρια Ευρωπαϊκού Προγράμματος  HOMBAT

«Καταπολεμώντας τον ομοφοβικό και τρανσφοβικό εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον»


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICK-EXAPOSASEOS
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
KENITHESITEPAK
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
PROGNOSIS9
FORUMMARCH
OLYMPION2017
CYIMASTER
Middlesex2016