KESJULY18

2019-06-23 15:18:00
«Ο πιο κακός ο μαθητής ήμουνα εγώ στην τάξη»

«Ο πιο κακός ο μαθητής ήμουνα εγώ στην τάξη»


ΤΗΣ ΑΣΤΕΡΩΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ*

Είμαστε σε περίοδο ανεξετάσεων. Οι μαθητές μας επαναλαμβάνουν την εξέταση, μια που δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη βαθμολογία κατά την πρώτη εξεταστική.

Η γράφουσα ( ή η όποια συνάδελφος) στέκει απέναντι σε αυτά τα παιδιά από διαφορετικούς ρόλους: Αυτόν του επιτηρητή, του εισηγητή, της μητέρας, της καθηγήτριας.

Η ενσυναίσθηση αυξημένη από όπου κι αν το πάρεις το θέμα.

 Μέσα από μια μη λεκτική επικοινωνία την ώρα της επιτήρησης τα παιδιά επικοινωνούν με την επιτηρήτριά τους και της ΦΩΝΑΖΟΥΝ:

Ο πιο κακός ο μαθητής ήμουνα εγώ στην τάξη... επειδή:

Α’ παιδί ’’Είμαι οικονομικός μετανάστης και δεν ξέρω καθόλου καλά ελληνικά».

Β’ παιδί «Είμαι παιδί πολυμελούς οικογένειας με αδελφάκι σοβαρά άρρωστο».

Γ’ παιδί «Είμαι παιδί που δεν έχω σταθερή διαμονή, πληγωμένο, λόγω του κακού διαζυγίου των γονέων μου».

Δ’ παιδί «Είμαι παιδί που η μητέρα μου περνάει καρκίνο».

Ε΄ παιδί «Είμαι παιδί υπερκινητικό, αδιάφορο για το σχολείο και τη μάθηση».

Στ ’ παιδί «Είμαι παιδί που με έχει εγκαταλείψει η μητέρα μου».

Ζ’ παιδί «Είμαι παιδί με έπαρση και που ποτέ στην τάξη δεν έδωσα την απαιτούμενη προσοχή».

Η κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις είναι ξεχωριστή. Φαντάζομαι οι ειδικοί, οι ψυχολόγοι, οι σχολικοί σύμβουλοι τη χειρίζονται με άλλο τρόπο, μόνο που ο χρόνος στη διάθεσή τους δεν αρκεί, έτσι ώστε να ΜΗΝ προλαβαίνουν συναντήσεις και συζητήσεις με ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ώστε εν τέλει,  να παρέχουν την απαιτούμενη βοήθεια στο καθένα ξεχωριστά για καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα και όχι μόνον.

Η γράφουσα τώρα ως εισηγήτρια (υποθετικά ομιλούντες) θα είχε την ΑΓΩΝΙΑ πριν το διόρθωμα των γραπτών, ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ της θέας ενός κενού γραπτού!!! Θέλει με όλη τη δύναμη της ψυχής της ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ, έστω τώρα στις ανεξετάσεις, αν και την ταλαιπωρούσαν με την απειθαρχία τους, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων! (Είδαμε στα μάτια των εισηγητών συναδέλφων, αυτό το ίδιο συναίσθημα)

Από τη μεριά τώρα της μητέρας, ωσάν να είναι η μητέρα τους, η γράφουσα  ( ή η όποια συνάδελφος) τα προτρέπει να μη βιαστούν να εγκαταλείψουν την αίθουσα. Πολλά παιδιά συνηθίζουν να τα παρατούν το πρώτο μισάωρο. Τα προτρέπουμε λοιπόν να σημειώσουν οτιδήποτε σχετικό με την ερώτηση, έστω κι αν δεν ακριβολογούν πάντοτε, να το ξανακοιτάξουν και μετά να παραδώσουν το γραπτό τους.

Τέλος από τη θέση του καθηγητή/ της καθηγήτριας τους εκείνη την ώρα της ανεξέτασης που τα βλέπει βουτηγμένα στα γραπτά τους, μαχόμενα να πιάσουν τον πολυπόθητο βαθμό για να περάσουν την τάξη, ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ, σκέφτεται :

Aν αυτά τα παιδιά δεν ήταν σε τόσο μεικτές τάξεις και πήγαιναν με άλλη ταχύτητα;

( Kάποιοι θα πουν μα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ. ΣΩΣΤΑ. Oμως , εκείνα που φωνάζουμε ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ κατά τη διάρκεια της χρονιάς δεν τα ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ; Όταν τα στέλνουμε στην ΑΝΕΞΕΤΑΣΗ πάλι δεν είναι ένα είδος διαχωρισμού για να νιώθουν άσχημα;)

Τα διλήμματα πολλά.

 Αν επαναλάβουν την τάξη έως έχουν τα πράγματα, δηλαδή τη μεικτή τάξη τα παιδιά αυτά θα είχαν όφελος;

Αν πάλι ‘’μαγειρεύαμε’’ τα αποτελέσματά τους και τα στείλουμε στην επόμενη τάξη, τη μεικτή και πάλι,  θα τα κατάφερναν ή τελικά θα αναπαράγαμε τη συνεχή αναποτελεσματικότητά τους και θα τα στέλναμε στην κοινωνία με μηδέν βασικές δεξιότητες;

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι αρμόδιοι ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να εξεύρουν τρόπους ώστε αυτά τα παιδιά να αποκτούν δεξιότητες για την ζωή κι όχι απλά να προάγονται . Ο Σεπτέμβριος είναι πολύ καθοριστικός και κάθε Σεπτέμβριο ΕΠΡΕΠΕ να ανιχνεύαμε τις ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ πχ ζωγραφική, μουσική, πληροφορική, γυμναστική κτλ και με την ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ να τα ΕΤΟΙΜΑΖΑΜΕ συναισθηματικά ή αλλιώτικα, έτσι ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν καλύτερα τα μαθήματα σε μια μεικτή τάξη, τη νέα χρονιά και με περισσότερη πειθαρχία.

ΥΓ:Τα παραδείγματα πιο πάνω από το Α΄ ΕΩΣ ΤΟ Ζ΄ παιδί είναι πραγματικά, από διάφορα σχολεία της Κύπρου.

*Καθηγήτρια Γαλλικών

Master στη Διοίκηση


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016