KESJULY18

2019-06-21 18:27:22
Επαναφορά κρατικής σύνταξης και εφάπαξ, η αποκατάσταση μιας αδικίας

Επαναφορά κρατικής σύνταξης και εφάπαξ, η αποκατάσταση μιας αδικίας


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ*

Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ ψήφισε στις 20/06/2019 για επαναφορά και ένταξη στο ίδιο σχέδιο κρατικής σύνταξης και εφάπαξ όλων των εκπαιδευτικών. Η ανάγκη αυτή δημιουργήθηκε μετά από την αποτυχία της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών να ετοιμάσει Σχέδιο Ταμείου Προνοίας για όσους εκπαιδευτικούς άφησε ανασφάλιστους χωρίς κρατική σύνταξη και εφάπαξ μετά τον Αύγουστο του 2011. Η αναφορά για παράδοση πρότασης για Ταμείο Προνοίας μέχρι τις 14/06/2019 έπεσε στο κενό, καθώς μέχρι τις 20/06/2019 καμιά πρόταση δεν παρουσιάστηκε έστω κι αν η υπόσχεση για δίκαιο Ταμείο Προνοίας αναμένεται από το 2011.

Η πρώτη προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών για παράδοση σχεδίου Ταμείου Προνοίας το 2017 αποδείχτηκε αποτυχημένη καθώς τα ποσοστά εισφορών και οι απολαβές των μελών μιας τέτοιας πρότασης δεν πλησίαζαν πουθενά τα κριτήρια που θα δημιουργούσαν ένα αίσθημα ισότητας ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την αναλογιστική μελέτη του οίκου Cronje & Yiannas, στον οποίο ανατέθηκε από την ΟΕΛΜΕΚ και τις άλλες Εκπαιδευτικές Οργανώσεις η ανάλυση των δεδομένων της πρότασης και αποτέλεσε εργαλείο για αμφισβήτηση και απόρριψη οποιασδήποτε πρότασης Ταμείου Προνοίας καθώς οι πιο αισιόδοξες αναλύσεις δεν ακουμπούν πουθενά και σε κανένα κριτήριο ισότητας.

Με την απόφαση αυτή η ΟΕΛΜΕΚ ξεκαθαρίζει ομόφωνα ότι διεκδικεί ισότητα για όλους τους εκπαιδευτικούς και επαναφορά όλων στην κρατική σύνταξη και εφάπαξ. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η ΟΛΤΕΚ η οποία μετρά μέλη με εικοσαετή σχεδόν προϋπηρεσία χωρίς συνταξιοδοτικά ωφελήματα. Πάγια θέση επίσης της ΠΑΣΥΔΥ είναι η απόρριψη κάθε συζήτησης για Ταμείο Προνοίας καθώς θεωρεί την απόφαση άδικη και αντισυνταγματική.

Από την άλλη, ηγεσία της ΠΟΕΔ δεν φαίνεται να έχει θέσει ξεκάθαρα ως στόχο την επαναφορά του εφάπαξ και της κρατικής σύνταξης, έναντι της δημιουργίας ταμείου προνοίας, αφού η ηγεσία δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα. Σε δημόσιες αναρτήσεις μελών της Οργάνωσης στα ΜΚΔ οι απόψεις διαφέρουν με αποτέλεσμα η εκκρεμότητα να συνεχίζεται και σημαντικός αριθμός μελών της, να παραμένει χωρίς συνταξιοδοτικά ωφελήματα. Παρόλα αυτά, η επιθυμία μεγάλης μερίδας δασκάλων που μονιμοποιήθηκαν μετά το 2011 είναι η ευθυγράμμιση των διεκδικήσεων της ΠΟΕΔ με αυτές της ΟΕΛΜΕΚ, της ΟΛΤΕΚ και της ΠΑΣΥΔΥ. Αυτό δεν φαίνεται αδύνατον καθώς δημόσιες αναρτήσεις στελεχών της ΠΟΕΔ μιλάνε για ισότητα και αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Τα πιο πάνω σε συνάρτηση με τις διαχρονικές δυναμικές διεκδικήσεις της ΠΟΕΔ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευθυγράμμιση με τους υπόλοιπους στο πλαίσιο μιας πανσυνδικαλιστικής προσπάθειας όπως αυτήν που είδαμε το περασμένο καλοκαίρι. Αυτό θα διαφανεί το επόμενο διάστημα μέσα από τις πιέσεις που θα ασκήσουν οι ανασφάλιστοι δάσκαλοι οι οποίοι τώρα βρίσκονται στο 20% και αυξάνονται κάθε χρόνο.

Σε τελική ανάλυση όμως είναι εφικτή η επαναφορά της κρατικής σύνταξης και του εφάπαξ; Αυτό φυσικά είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης καθώς οι οικονομικές αναλύσεις δεν αποκλείουν επαναφορά και σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούν σε αυτήν αν λάβουμε υπόψη τα τεράστια ποσά που θα πρέπει να καταβάλει αναδρομικά η κυβέρνηση στο Ταμείο Προνοίας για ανασφάλιστους στους οποίους εκκρεμεί το συνταξιοδοτικό για δεκαετίες. Επομένως αυτό που απομένει είναι η πολιτεία να αφουγκραστεί την ανάγκη για αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ισότητας ανάμεσα στις τάξεις των εκπαιδευτικών, να ληφθεί η απόφαση από την κυβέρνηση και ακολούθως να προωθηθεί στη βουλή όπου θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία.

Η δικαίωση του 20% του εκπαιδευτικού κόσμου μετά από οκτώ χρόνια αδικίας σε βάρος του θα μπορούσε να θεωρηθεί επιτακτική ανάγκη για το Υπουργείο Οικονομικών, την Κυβέρνηση και τη Βουλή σε μια δύσκολη περίοδο για την Παιδεία και τους Εκπαιδευτικούς όπου το περί δικαίου αίσθημα αναζητά λογική και νόημα. Σε μια περίοδο που οι απαιτήσεις της κοινωνίας είναι έντονες και η πολιτεία και οι θεσμοί αναζητούν διόδους αποκατάστασης του κύρους τους.

*Γενικός Αντιπρόσωπος ΟΕΛΜΕΚ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Κωνσταντία Πετρίδου
Fri June 21, 2019, 21:26:46
Δηλαδή για τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς ή τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο συνταξιοδότησης κι εφάπαξ ??

Μιχάλης Α. Πόλης
Fri June 21, 2019, 21:16:42
Η κρατική σύνταξη και το εφάπαξ όσων διορίστηκαν σε μόνιμη θέση μετά την 1/10/2011 πρέπει να αποκατασταθεί. Επίσης η σύνταξη και το εφάπαξ όσων ήταν μόνιμοι ως τις 30/09/2011 πρέπει να υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο γιατί με βάση τον συνταξιοδοτικό νόμο 216(Ι)/2012 η συντάξιμη υπηρεσία για κάθε μήνα υπηρεσίας από 1/1/2013 και μετά θεμελιώνει μόνο το 70% των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που θεμελιώνει κάθε μήνας υπηρεσίας ως τις 31/12/2012.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016