KESJULY18

2019-06-20 10:54:04
Η επιτυχημένη συμμετοχή της Ιδιωτικής Ελληνικής Σχολής Φόρουμ  στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα  Erasmus+

Η επιτυχημένη συμμετοχή της Ιδιωτικής Ελληνικής Σχολής Φόρουμ στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+


Η Ιδιωτική Ελληνική Σχολή Φόρουμ έχοντας ως γνώμονα τη διαμόρφωση γνωσιολογικά καταρτισμένων και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένων σε Ευρωπαϊκά Θέματα ατόμων που διέπονται από χαρακτηριστικά όπως η συνεργασία η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη, ολοκληρώνει επιτυχώς τον μήνα αυτό, ένα ακόμα πρόγραμμα Erasmus+.  

Στo project με τίτλο Future Active Citizens of Europe (FACE), διάρκειας είκοσι δύο μηνών, έλαβαν μέρος μαθητές και εκπαιδευτικοί από Κύπρο, Πορτογαλία, Γερμανία και Ρουμανία. Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος ήταν να ευαισθητοποιήσει τους έφηβους συμμετέχοντες, στα Ευρωπαϊκά Θέματα, να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τις δυνατότητες, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως Ευρωπαίοι πολίτες, αλλά και να τους καταστήσει δραστήριους και ενεργητικούς πολίτες της Ε.Ε. Μαθητές και καθηγητές από τέσσερα διαφορετικά πολιτιστικά, γεωγραφικά και κοινωνικά υπόβαθρα συνεργάστηκαν  στο πλαίσιο διάφορων δραστηριοτήτων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην διάρκεια τεσσάρων διακοινοτικών κινητικοτήτων.

Κατά την διάρκεια της πρώτης διακοινοτικής κινητικότητας, η οποία υλοποιήθηκε στη Ρουμανία και, πιο συγκεκριμένα, στην πόλη Τιμισοάρα, οι μαθητές από κάθε χώρα, παρουσίασαν τα θετικά  και αρνητικά επακόλουθα από την ένταξη της στην ΕΕ στην οικονομία και κοινωνία της χώρας τους, έφτιαξαν το λογότυπο του προγράμματος (FACE), σχεδίασαν την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος και πήραν μια γεύση από την Ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της Ρουμανίας. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψη μαθητών και καθηγητών στην πολιτιστική πρωτεύουσα Sibiu.

Έπειτα, κατά την διάρκεια της δεύτερης διακοινοτικής κινητικότητας στην Πορτογαλία, μαθητές από την Γερμανία παρουσίασαν τα θεσμικά όργανα και σώματα, καθώς επίσης και σημαντικά πρόσωπα της Ε.Ε. Επίσης, μέσα από φωτογραφίες, stop-motion clips, κόμικς και ζωγραφιές, που έφτιαξαν οι ίδιοι οι μαθητές, παρουσίασαν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει κάθε ευρωπαίος πολίτης και ακολούθησαν συνεντεύξεις μαθητών από μαθητές-δημοσιογράφους του Πορτογαλικού σχολείου. Στην συνέχεια, οι μαθητές έλαβαν μέρος σε διαγωνισμό, ζωγραφίζοντας για την Ευρώπη. Κομβικής σημασίας ήταν η ολοήμερη βόλτα στην πρωτεύουσα Λισσαβώνα και ιδιαίτερα στο γιγαντιαίο άγαλμα του Χριστού, Cristo Rei, που με τα ανοικτά του χέρια αγκαλιάζει την Λισαβόνα.

Εξίσου σημαντική και παραγωγική ήταν και η επίσκεψη των εταίρων μας στην χώρα μας. Κατά την διάρκεια της πενταήμερης τους διαμονής, είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε συζήτηση με τον ευρωβουλευτή κύριο Δημήτρη Παπαδάκη με θέμα την συνθήκη του Σένγκεν και με τον επικεφαλής του Γραφείου της Ευρώπης στην Κύπρο, κύριο Ανδρέα Κεττή για την ενεργή πολιτότητα. Παράλληλα, οι μαθητές έκαναν graffiti σε φανέλες με θέμα την Ευρώπη και έπαιξαν το τρισδιάστατο παιχνίδι γνώσεων για την Ευρώπη, Europe4U, που έφτιαξαν οι Κύπριοι μαθητές. Παράλληλα, μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το αρχαίο Κούριο και να περιηγηθούν στη Λευκωσία, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό, μαθαίνοντας για την ιστορία και τις παραδόσεις της Κύπρου. 

Τελευταίος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικός σταθμός του προγράμματος, ήταν το Αμβούργο, στην Γερμανία. Κομβικής σημασίας ήταν η επίσκεψη μαθητών και καθηγητών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ξενάγηση στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ενημέρωση για  ευρωπαϊκά θέματα και η παρακολούθηση της γενικής συνέλευσης της Ευρωβουλής η οποία θεωρήθηκε η επιτομή του όλου προγράμματος.

Μαθητές και καθηγητές, εξερχόμαστε από ένα τέτοιο πρόγραμμα, γνωρίζοντας περισσότερα για την διαχρονική αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επίδραση της τόσο στην καθημερινότητα μας, όσο και στο μέλλον μας, νιώθουμε έτοιμοι να παλέψουμε για εκείνα τα ιδανικά που θα κρατήσουν το Ευρωπαϊκό ιδεώδες ζωντανό, αλλά συνειδητοποιούμε πως η διαφορετικότητα των λαών κάθε άλλο παρά τροχοπέδη μπορεί να είναι στη συνύπαρξη και συνεργασία μας, αλλά μάλλον ο πιο δυνατός συνδετικός κρίκος.

« Στις 26 Οκτωβρίου 2018 μαθητές και καθηγητές από Ρουμανία, Πορτογαλία και Γερμανία έφτασαν  στο νησί μας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+. Αρχικά ήμουν ιδιαίτερα αγχωμένος, αλλά συνάμα ενθουσιασμένος, καθώς, ήταν η πρώτη φορά που θα φιλοξενούσα κάποιον, που δεν είχα δει ποτέ ξανά, στο σπίτι μου. Τώρα μπορώ να πω με σιγουριά πως η όλη εμπειρία ήταν απίστευτα συναρπαστική και πως όλοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να το ζήσουν. Η ευκαιρία να επικοινωνήσω, για θέματα που αφορούν στην Ευρώπη και μέλλον της,  με συνομήλικους μου από άλλες χώρες αποτελεί από μόνη της μια εμπειρία ζωής. Έκανα δεκαπέντε νέους φίλους, χωρίς να σκεφτώ λεπτό ότι κατάγονταν από άλλη χωρά και είχαν διαφορετικές συνήθειες και τρόπους ζωής.»

 Ιωάννης Νικάνδρου, Ε’ τάξη

« Το πρόγραμμα Erasmus+ είναι μια σπουδαία ευκαιρία που δίνεται σε μαθητές και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που έλαβα μέρος. Κάθε μέλος της ομάδας έβαλε το δικό του λιθαράκι για την επιτυχία αυτής της συνεργασίας. Νιώθω τόσο ενθουσιασμένη από όλα όσα έμαθα κατά την διάρκεια αυτού του ταξιδιού, που δεν είναι μόνο μαθήματα ενεργούς πολιτότητας αλλά και μαθήματα ζωής.»

Σταυριάνα Ραφαήλ, Δ’ τάξη

« Είχα την τιμή να επιλεχτώ για να συμμετάσχω στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ του σχολειού μου και τολμώ να πω, πως το Erasmus+ είναι μια εμπειρία ζωής. Μετά από μια εβδομάδα με τόσο διαφορετικούς, όμως τόσο όμορφους, ανθρώπους ο κόσμος γύρω μου μοιάζει εντελώς διαφορετικός. Το ταξίδι τελείωσε, αλλά μόλις έχει αρχίσει μια παντοτινή φιλία για εμένα. Συστήνω σε όσους έφηβους μπορούν, να δράττονται τέτοιων ευκαιριών.»

Μαρίνα Στασή, Ε’ταξη

« Όταν φέρνω στο μυαλό μου τις εμπειρίες που μου προσέφερε το πρόγραμμα Erasmus+ νιώθω ευλογημένος. Όλα ξεκίνησαν με τέσσερις ομάδες αγνώστων παιδιών, που μέσα από ένα ταξίδι γνώσεων, γεύσεων και λαμπερών χρωμάτων, έκτισαν δυνατές φιλίες και έμαθαν να αγωνίζονται για το μέλλον της Ευρώπης.»

Γιώργος Μαλαθούρας, Ε’ταξη

Μαρία Δημητρίου

Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Συντονίστρια Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+

Ιδιωτική Ελληνική Σχολή Φόρουμ

Η επιτυχημένη συμμετοχή της Ιδιωτικής Ελληνικής Σχολής Φόρουμ  στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα  Erasmus+

Η επιτυχημένη συμμετοχή της Ιδιωτικής Ελληνικής Σχολής Φόρουμ  στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα  Erasmus+


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016