KESJULY18

2019-06-18 19:02:55
Δεν υπάρχει καμία σοβαρή πρόθεση για δημιουργία αξιοπρεπούς Ταμείου Προνοίας νεοεισερχομένων

Δεν υπάρχει καμία σοβαρή πρόθεση για δημιουργία αξιοπρεπούς Ταμείου Προνοίας νεοεισερχομένων


Μονόδρομος η επαναφορά εφάπαξ, κρατικής σύνταξης. (Μέρος B’)

ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ *

   Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου (Μέρος Α’), θα αναλυθεί παρακάτω μια ακολουθία ενεργειών, αποφάσεων, αναιρέσεων ψηφισμάτων της ΠΣΓΑ, απραξίας στη ΜΕΠΕΥ, με την οποία η νυν ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ τεχνηέντως ενταφίασε το συνταξιοδοτικό ζήτημα των νεοεισερχομένων την τελευταία διετία (2017-2019). Δε θα μπω σε ιδιαίτερη κριτική των γεγονότων, πέραν της παράθεσής τους με στοιχεία. Προτιμότερο  είναι ο αναγνώστης διαβάζοντάς τα, να κρίνει ο ίδιος τι, πώς έγινε και ποιοι ευθύνονται.

Γεγονός πρώτο :

     Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2017, συστάθηκε «Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Ταμείου Προνοίας (Τ.Π.) νεοεισερχόμενωνκαθηγητών». Επαναλαμβάνω για τους «καλοθελητές» ότι το Τ.Π. που ανέκαθεν επιδιώκαμε ήταν ένα Τ.Π. που θα προσέφερε ισόποσα ωφελήματα με το παλιό συνταξιοδοτικό. ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ. Εξάλλου  σε όλες τις ανακοινώσεις της Ομάδας ήμασταν ξεκάθαροι γι’ αυτό, για ευνόητους λόγους (ένα τέτοιο Τ.Π. είναι πλέον ουτοπία μετά τους κάκιστους χειρισμούς της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ, όπως εξηγήθηκε στο Μέρος Α’ του άρθρου). Η Ομάδα Πρωτοβουλίας διεξήγαγε ψήφισμα μαζεύοντας πέραν των 700 υπογραφών από καθηγητές, με ξεκάθαρη απαίτηση τη λήψη δυναμικών μέτρων εκ μέρους της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ, εάν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017 το συνταξιοδοτικό ζήτημα δε λάμβανε αίσιο τέλος. Η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ αρνήθηκε πεισματικά να υλοποιήσει οποιαδήποτε μέτρα. Αρκέστηκαν (πρωτοκλασάτα στελέχη της) να αποκαλούν τη δράση της Ομάδας Πρωτοβουλίας ως «εξωθεσμική». Έγραφαν και διατυμπάνιζαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «Τα γεγονότα έχουν ξεπεράσει τη δράση της Ομάδας Πρωτοβουλίας και ότι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017, το Τ.Π. θα συσταθεί». Οι δηλώσεις τους είναι αναρτημένες ακόμη. Μετά την 31η Δεκεμβρίου 2017 και το απόλυτο μηδέν που επιτεύχθηκε, κρύφτηκαν… Στις δηλώσεις είναι καλοί, στις πράξεις και στα αποτελέσματα είναι που υστερούν… Αφήνω την υπόλοιπη κριτική σ’ εσάς.

Γεγονός δεύτερο :

     Στις 21 Ιουνίου 2018, η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο απαιτούσε μια σωστή και δίκαιη λύση του συνταξιοδοτικού θέματος. (Βλέπε Έγγραφο 1 παρακάτω). Αντιγράφω αυτούσια την τελευταία παράγραφο: «Σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί νόμος που να διευθετεί δίκαια και οριστικά το ζήτημα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, η Π.Σ.Γ.Α. εξουσιοδοτεί το ΚΔΣ όπως λάβει δυναμικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και των κλιμακωτών απεργιακών μέτρων, αρχής γενομένης από το πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου του 2018». Για ακόμα μια φορά τίποτα δεν έγινε. Αναμενόμενο. Αν δεν νιώσει κάποιος πίεση δεν πράττει οτιδήποτε. Η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ ποτέ δεν πίεσε για να πάρει κάτι στο συγκεκριμένο θέμα. Επιτεύχθηκε και πάλι το απόλυτο μηδέν. Βεβαίως ούτε δυναμικά μέτρα λήφθηκαν, ούτε κλιμακωτά απεργιακά όπως προνοούσε το ψήφισμα. «Έπεα πτερόεντα» και το ψήφισμα πέρασε στις ελληνικές καλένδες. Στις δηλώσεις είναι καλοί. Στα ψηφίσματα ακόμα πιο καλοί. «Επί του πρακτέου» όμως… Αφήνω την υπόλοιπη κριτική σ’ εσάς.

Γεγονός τρίτο :

    Στις 13 Δεκεμβρίου 2018, η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ ενέκρινε (και πάλι!) ψήφισμα θέτοντας επιτακτική την ανάγκη για συνταξιοδοτική κάλυψη των καθηγητών που μονιμοποιήθηκαν μετά την 1η Οκτωβρίου 2011 (Βλέπε Έγγραφο 2 παρακάτω). Αντιγράφω αυτολεξεί την τελευταία παράγραφο: «Σε περίπτωση που δεν διευθετηθεί δίκαια, οριστικά και άμεσα το ζήτημα, το ΚΔΣ εξουσιοδοτείται να προχωρήσει σε σχετική καταγγελία και λήψη δυναμικών μέτρων». Εννοείται πως για άλλη μια φορά επιτεύχθηκε και πάλι το απόλυτο μηδέν. Δυστυχώς οι προβλέψεις της Ομάδας Πρωτοβουλίας επαληθεύτηκαν ξανά. Το επαναλαμβάνω με κίνδυνο να γίνω γραφικός (βεβαίως έχουν γίνει άλλοι πολύ πιο γραφικοί με τις ενέργειές τους): Στις δηλώσεις είναι καλοί. Στα ψηφίσματα ακόμη πιο καλοί. «Επί του πρακτέου» όμως… Αφήνω την υπόλοιπη κριτική σ’ εσάς.

Γεγονός τέταρτο :

    Το θέμα του συνταξιοδοτικού τέθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου της ΜΕΠΕΥ (Σεπτέμβριος 2018). Ναι, ήταν το ένα από τα επτά θέματα της ατζέντας θεμάτων, όσο και αν πρωτοκλασάτα στελέχη της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ το αρνούνται, για ευνόητους λόγους (Βλέπε Έγγραφο 3 παρακάτω). Το ζήτημα ΠΟΤΕ δε συζητήθηκε στη ΜΕΠΕΥ, παραγκωνίστηκε με τον πιο προκλητικό τρόπο και γι’ αυτό όχι μόνον δε λύθηκε, αλλά  ούτε και κάποια σοβαρή πρόταση δόθηκε. Αφήνω την κριτική σ’ εσάς.

    Αποδεικνύεται λοιπόν περίτρανα ότι οι αποφάσεις και οι ενέργειες κάποιων περιέχουν έντονη χροιά λαϊκισμού και δημαγωγίας, αφού αναιρούν οι ίδιοι το ένα μετά το άλλο τα ψηφίσματα των ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ. Και αυτός που διαπραγματεύεται μαζί τους (Υπ.Οικονομικών), αντιλήφθηκε εύκολα την αδυναμία τους να διεκδικήσουν κάτι επί της ουσίας, οπότε απλά τους εμπαίζει. Στα ανώτερα δώματα της ΟΕΛΜΕΚ έχουν παρεισφρήσει άτομα τα οποία δημιουργούν ερωτηματικά και η δράση τους είναι τροχοπέδη για το συνταξιοδοτικό ζήτημα. Είναι καλοί στις δηλώσεις, πολύ καλοί στις υποσχέσεις και άριστοι στα ψηφίσματα. Στις πράξεις και στα αποτελέσματα, υστερούν θανάσιμα. Με την τροπή που πήραν τα δεδομένα και την ενδεχόμενη πρόταση για Τ.Π. που θα δοθεί, η κατάσταση θα είναι τουλάχιστον καταστροφική για τους επηρεαζομένους. Προφανές πλέον ότι η πρόθεση που έχουν είναι να γίνει ένα Τ.Π. με οποιουσδήποτε όρους, που καμία σχέση δε θα έχει με τα όσα υποδεικνύονται στην αναλογιστική μελέτη των «CRONJE-YIANNAS». Απαίτηση της πλειοψηφίας των επηρεαζομένων είναι να σταματήσει άμεσα η όποια διαπραγμάτευση για δημιουργία Τ.Π. και να γίνει επαναφορά όλων των επηρεαζομένων (αντικαταστατών, εκτάκτων, συμβασιούχων, αορίστου, μόνιμων) στο παλιό συνταξιοδοτικό σύστημα  (εφάπαξ, κρατική σύνταξη). Ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε λύση δοθεί μέσω Τ.Π. θα είναι ελλιπής και εξευτελιστική, αφού η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ ποτέ δεν άσκησε πίεση στο Υπ. Οικονομικών για κάτι διαφορετικό.

     ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ λοιπόν η επαναφορά στο παλιό συνταξιοδοτικό για όλους. Είτε είμαστε όλοι ίσοι, είτε να τραβήξει ο καθένας το δρόμο του. Και επειδή στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα, είναι η ώρα να μιλήσουν οι επηρεαζόμενοι και καλό θα ήταν να σωπάσουν έστω για λίγο οι μη επηρεαζόμενοι, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού προς τους πρώτους. Καλώ την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ να προχωρήσει σε δημοψήφισμα μεταξύ των επηρεαζομένων. «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Τ.Π.» ή «ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ  ΕΦΑΠΑΞ, ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗ»; Kαι εκεί θα λάβει την απάντηση. Μπορεί να το κάνει; Ή θα λειτουργήσει κατά την προσφιλή τακτική της  συγκεντρωτικά και ετσιθελικά ;

[Θα ακολουθήσει  πιθανότατα και αναλόγως των εξελίξεων Μέρος Γ ’ ]

*Μαθηματικός

 Πρόεδρος Επιτροπής Αντικαταστατών ΟΕΛΜΕΚ (2013-2015)

  Γραμματέας Επαρχιακού Γραφείου ΟΕΛΜΕΚ Λευκωσίας (2017-2018)

Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016