KESJULY18

2019-06-12 11:45:11
Eκδήλωση στο Λονδίνο  για τα 50 χρόνια προσφοράς της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής (ΚΕΑ)

Eκδήλωση στο Λονδίνο για τα 50 χρόνια προσφοράς της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής (ΚΕΑ)


Την Κυριακή, 19 Μαΐου 2019, πραγματοποιήθηκε η πολιτιστική εκδήλωση για τον εορτασμό των πενήντα χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής (ΚΕΑ) στην παροικία του Ηνωμένου Βασιλείου. Την εκδήλωση διοργάνωσε η KEA σε συνεργασία με τα Ελληνικά Παροικιακά Σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου και έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου East Barnet, στο βόρειο Λονδίνο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κ. Χρίστος Χατζηαθανασίου, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη. Τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους την εκδήλωση, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο κ. Ευριπίδης Ευρυβιάδης, ο Επίσκοπος Τροπαίου Αθανάσιος, που εκπροσώπησε και τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Γρηγόριο, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο κ. Χρίστος Καραολής, ο πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ κ. Αντρέας Παπαευριπίδης, ο αναπληρωτής Συντονιστής εκπαίδευσης της ελληνικής πρεσβείας, κ. Μιχάλης Κοκολάκης, οι Δήμαρχοι των δήμων Barnet Cllr Reuben Thompstone και του Harringey Cllr Gina Adamou, πρώην επιθεωρητές και εκπαιδευτικοί της ΚΕΑ, άλλοι εκπαιδευτικοί, πρώην και νυν παράγοντες της παροικιακής εκπαίδευσης, εκπρόσωποι συνδέσμων και οργανώσεων και πλήθος εκτιμητών της προσφοράς της ΚΕΑ. Παρευρέθηκαν πέραν των 400 ατόμων.

Ο κ. Χατζηαθανασίου στην ομιλία του μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού. Αναφέροντας ότι το ενδιαφέρον της Κυπριακής Πολιτείας για την παροικία παραμένει αμείωτο, διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή θα συνεχίσει την ύπαρξή της στο Ην. Βασίλειο, συνεχίζοντας την προσφορά της προς τα ελληνικά σχολεία και την παροικία. Τόνισε δε ότι θα εξακολουθήσει να αποστέλλει βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό και υποσχέθηκε ότι το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα, η αναθεώρηση του οποίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο, σύντομα θα είναι έτοιμο προς χρήση από τα Παροικιακά Σχολεία.

Χαιρετισμό απηύθυναν,  επίσης, ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ην. Βασίλειο και ο Επίσκοπος Τροπαίου.  Όλοι οι ομιλητές εξήραν το έργο και την προσφορά της ΚΕΑ στην παροικιακή εκπαίδευση.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Επιθεωρήτριας-Προϊσταμένης της ΚΕΑ, επικράτησε συγκίνηση, αφού η κα. Παπαλούκα αφυπηρετεί φέτος μετά από τριάντα χρόνια υπηρεσίας στην ΚΕΑ. Για το έργο της κας Παπαλούκα, ο κος Χατζηαθανασίου επέδωσε τιμητικό έπαινο εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, ‘για την εξαιρετική προσφορά της στην Παιδεία της Κύπρου και της Κυπριακής Παροικίας στη Μεγάλη Βρετανία’.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με θέμα ‘Κύπρος’, με δημιουργίες από διαφορετικές χρονικές περιόδους της Κύπρου.  Περιελάμβανε τα χοροδράματα: ‘Η γέννηση της Αφροδίτης’, ‘Αροδαφνούσα’, ‘Αβκά αβκά πουλώ τα’, ‘Τουρκική εισβολή’,  τα θεατρικά: ‘Το σωστό Ανάγιωμα’, ‘Το Παροικιακό Σχολείο’ και  ‘Τούτη η γη είναι δική μας’, τα ποιήματα: ‘Πκιάσ' τους αψά γεμάτα’, ‘Τον τόπο που γεννήθηκα’και ‘50 Χρόνια ΚΕΑ’, τους κυπριακούς χορούς:  ‘Αντρικοί αντικριστοί’, ‘Τατσιά’, ‘Στάμνα’ και ‘Το δρεπάνι’,  τα τραγούδια: ‘Το γιασεμί’, ‘Βάι τσιβι τσέλλο’, ‘Τ’ όνειρον’, και το ‘Χρυσοπράσινο φύλλο’. Το πρόγραμμα ακολούθησε τις θεματικές ενότητες: 1) Μυθολογία-Αρχαία Κύπρος, 2) Χρόνια ανέμελης ζωής, 3) Τουρκική εισβολή-Προσφυγιά, 4) Μετανάστευση, 5) Σύγχρονη ζωή στην παροικία. Οι συμμετοχές ετοιμάστηκαν από το ‘Θεατρικό και Μουσικό εργαστήρι’ της ΚΕΑ και τα παροικιακά σχολεία: Άγιος Δημήτριος-Edmonton, Saint Mary’s, Potters Bar, Queenswell, Manor Hill και Άγιος Γεώργιος-Kingston.

Τα παιδιά ήταν πολύ καλά προετοιμασμένα και παρουσίασαν άψογα τις συμμετοχές τους. Τη γενική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η Επιθεωρήτρια-Προϊσταμένη της ΚΕΑ, κα. Μαρία Παντελή-Παπαλούκα.

Επίσης, πριν και μετά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, προβλήθηκαν ταινίες μικρού μήκους που ετοίμασαν τα σχολεία της επαρχίας με το ίδιο θέμα και τη συμμετοχή των παιδιών. Σ’ αυτό συμμετείχαν τα σχολεία: Birmingham-Αγίας Τριάδας, Birmingham-Αγίου Ανδρέα, Brighton, Bristol, Cardiff-Wales, Exeter, Leeds, Leicester, Luton, Milton Keynes, Mansfield, Plymouth, Αγίου Νικολάου-Acton και Weston Super Mare.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε επίσης η βράβευση των παιδιών που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό Eικαστικής και Λογοτεχνικής δημιουργίας που προκήρυξε η ΚΕΑ με θέμα: ‘Το σχολείο μου - Η καταγωγή μου’.

Η ΚΕΑ ιδρύθηκε το 1969 από την Κυπριακή Δημοκρατία ως έμπρακτο ενδιαφέρον της για τους απόδημους της παροικίας του Ην. Βασιλείου, την πρόοδό τους και τη μόρφωση των παιδιών τους. Η φετινή Αποστολή 2018-2019, αποτελείται από μια Επιθεωρήτρια και 24 εκπαιδευτικούς. Επιπλέον, πέραν από το μόνιμο προσωπικό, εργοδοτεί και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς από το επιτόπιο προσωπικό, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στους 120.

Η ΚΕΑ εκφράζει τις ευχαριστίες της στα σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές, που εργάστηκαν για την εκδήλωση, συμμετείχαν με ταινίες μικρού μήκους, ή/και έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό.

Eκδήλωση στο Λονδίνο  για τα 50 χρόνια προσφοράς της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής (ΚΕΑ)


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICK-EXAPOSASEOS
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
KENITHESITEPAK
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
FORUMMARCH
OLYMPION2017
CYIMASTER
Middlesex2016