KESJULY18

2019-06-06 16:54:21
Σε ασφυξία τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης τον Μάιο και Ιούνιο

Σε ασφυξία τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης τον Μάιο και Ιούνιο


ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ*

Τις τελευταίες μέρες γίνεται πολλή συζήτηση για τις ανυπόφορες συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία, λόγω της αφόρητης ζέστης και της απουσίας κατάλληλων συστημάτων κλιματισμού. Η ζέστη, όμως, δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που προκαλεί ασφυξία στα σχολεία αυτή την περίοδο. Την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου, από την εφαρμογή των νέων Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων το 2016 και μετά, τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, οι Καθηγητές/τριες και μαθητές/τριες ασφυκτιούν από τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει.

Με τη λήξη των μαθημάτων τον Μάιο, ξεκινά ένας συνεχής αγώνας δρόμου για όλους. Τα σχολεία καλούνται να οργανώσουν τη μία εξέταση μετά την άλλη (παγκύπριες, προαγωγικες, μετάταξης, ανεξετάσεις) μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια και να  χωρέσουν στα σχεδόν ανύπαρκτα κενά τις εγγραφές, τις συνεδριάσεις, τις τελετές αποφοίτησης και το πρόγραμμα ενισχυτικής και υποστηρικτικής διδασκαλίας. Ένα πρόγραμμα εννέα (9) ημερών, δεκαοχτώ (18) διδακτικών περιόδων ή 800 περίπου λεπτών, μέσω του οποίου ένας ανεξεταστέος μαθητής θα πρέπει να υπερνικήσει τις όποιες ατομικές του αδυναμίες (μαθησιακές και άλλες) αλλά και τις δομικές απαιτήσεις ενός ολόκληρου Αναλυτικού Προγράμματος οποιουδήποτε γνωστικού αντικειμένου μιας ολόκληρης σχολικής χρονιάς, για να είναι σε θέση να ανταποκριθεί όχι μόνο στις απαιτήσεις των ανεξετάσεων αλλά και στις προαπαιτούμενες γνώσεις/δεξιότητες/στάσεις/συμπεριφορές του Αναλυτικού Προγράμματος της επόμενης τάξης. Στόχος ανέφικτος για όσους κατέχουν στοιχειώδεις γνώσεις και εμπειρίες της έδρας.

Για τους Καθηγητές/τριες ισχύει το ίδιο μοτίβο. Η ετοιμασία γραπτών για όλες τις πιο πάνω εξετάσεις επικαλύπτεται με επιτηρήσεις σε σχεδόν καθημερινή βάση. Τη σκυτάλη παίρνει η διόρθωση των γραπτών, την οποία καλούνται οι συνάδελφοι να ολοκληρώσουν σε ελάχιστες μέρες, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και την ίδια ή/και την επομένη. Εννοείται ότι αναμένεται να εργαστούν απογεύματα, νύχτα και Σαββατοκύριακα, για να ακούνε από διάφορους φωστήρες ότι δουλεύουν μόνο τις προβλεπόμενες διδακτικές περιόδους. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα καθήκοντα στις επιτροπές εξετάσεων, στις εγγραφές και στα ενισχυτικά-υποστηρικτικά μαθήματα. 

Ούτε οι μαθητές/τριες γλυτώνουν από τις αρνητικές παρενέργειες των Κανονισμών. Το συμπιεσμένο πρόγραμμα έχει ως αποτέλεσμα να παρακάθονται στις εξετάσεις χωρίς να υπάρχουν επαρκή κενά μεταξύ των μαθημάτων, γεγονός που δεν τους δίνει τον απαιτούμενο χρόνο για προετοιμασία. Και να φανταστεί κανείς, ότι από την επόμενη σχολική χρονιά θα είχαμε με βάση τον «προγραμματισμό» του Υπουργείου τον διαχωρισμό των Παγκύπριων Εξετάσεων, με βάση τον οποίο την ίδια περίοδο θα είχαμε την προσθήκη μιας ακόμα εξέτασης! Και λέμε ότι θα είχαμε, επειδή το Υπουργείο κατέθεσε νομοσχέδιο για την αναστολή του διαχωρισμού για ένα χρόνο, ελπίζουμε επειδή κατάλαβε το ανέφικτο της εφαρμογής του και όχι άλλους ευφάνταστους λόγους. Για τους ανεξεταστέους τα είπαμε πιο πάνω.

Ως Προοδευτική Κίνηση Καθηγητώνείχαμε διαφωνήσει έντονα με τους νέους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, πριν ακόμα φτάσουν στη Βουλή για ψήφιση, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι θα δημιουργηθεί «ένα εξαιρετικά πιεστικό και βεβαρημένο σχολικό πρόγραμμα, που εκ των πραγμάτων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Τα χρονοδιαγράμματα που τίθενται είναι τόσο ασφυκτικά, που όχι μόνο δεν θα λειτουργήσουν, αλλά θα προκαλέσουν αγκυλώσεις και στρεβλώσεις σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, τον προγραμματισμό των σχολικών εργασιών και συνεπώς το τελικό αποτέλεσμα» (2016).

Σήμερα, το ζητούμενο δεν είναι αν έχουν δικαιωθεί οι θέσεις κάποιων ή όχι. Κανείς δεν μπορεί πλέον να παραγνωρίζει τα προβλήματα που έχουν προκληθεί, είτε υποστήριζε είτε αντιδρούσε στην εφαρμογή των νέων Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων. Σήμερα, είναι η ώρα άμεσης τροποποίησής τους. Όχι μόνο για τη διόρθωσή τους, αλλά και για τη ρύθμιση ζητημάτων και πραγματικών προβλημάτων που επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία των σχολείων μας. Είναι η ώρα να συζητήσουμε σοβαρά την κατάργηση της στασιμότητας και των ανεξετάσεων, τον τρόπο που θα παρέχεται η ενισχυτική-υποστηρικτική διδασκαλία ολόχρονα και όχι μετά τη λήξη των μαθημάτων, το τεράστιο θέμα της κατοχής και χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία και τις τάξεις Είναι η ώρα του πραγματικού και όχι ψευδεπίγραφου εξορθολογισμού της λειτουργίας των σχολείων μας.

*Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016