KESJULY18

2019-06-05 10:51:35
Επιτεύχθηκε η απέτυχε ο εξορθολογισμός της παιδείας

Επιτεύχθηκε η απέτυχε ο εξορθολογισμός της παιδείας


ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ*  

Ο Υπουργός Παιδείας τον περασμένο χρόνο ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα αλλαγών με στόχο τον εξορθολογισμό της παιδείας. Η ανακοίνωση προξένησε συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι επιτέλους θα επιχειρούνταν αλλαγές, που θα ήταν σύμφωνες με τους κανόνες της λογικής. Αναμέναμε ότι οι αλλαγές θα προνοούσαν μια πραγματικά παιδοκεντρική αντιμετώπιση της παιδείας και όχι όπως συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες, που στην ουσία η παιδεία μας έχει ως κέντρο της μάθησης την αποστήθιση της πληροφορίας και την ανάκλησή της. Πιστέψαμε ότι το τρίγωνο διδάσκω, το παιδί, τη γνώση θα μεταλλασσόταν σε κύκλο  συζητώ με το παιδί και το στηρίζω, για να αναπτύξει την προσωπικότητά και τις ικανότητές του. Και ιδιαίτερα στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες, που περισσότερα παιδιά χρειάζονται κοινωνική κατανόηση και ψυχολογική στήριξη. Ωραία λοιπόν, ο εξορθολογισμός θα μας έπαιρνε ένα βήμα μπροστά.

‘Ένα χρόνο μετά ανακοινώθηκε ότι το Υ.Π.Π. και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις κατέληξαν σε συμφωνία. Ψάξαμε να δούμε τα αποτελέσματα του εξορθολογισμού και διαπιστώσαμε ότι ο εξορθολογισμός στην παιδεία μας πήγε ένα βήμα πιο πίσω, ή μάλλον εγκαταλείφθηκε στην αρχή του δρόμου και ακολουθήθηκε ξανά η πεπατημένη.

Η διαπραγμάτευση για εξορθολογισμό της παιδείας εξελίχθηκε σε ένα ανατολίτικο παζάρι, όπου Υ.Π.Π. από τη μια και εκπαιδευτικές οργανώσεις από την άλλη παραχώρησαν οι μεν στους δε όσα δεν ήταν λογικά για να υπάρχουν, αλλά ήταν εμφανώς παράλογο που υπήρχαν. Ως εκεί. Το ανατολίτικο παζάρι επηρέασε ελάχιστα το διδακτικό χρόνο των εκπαιδευτικών, έγινε κάποια αναπροσαρμογή στις απαλλαγές για τους υπευθύνους τμημάτων, το ΥΠΠ αναγνώρισε τη σημασία του βιολογικού παράγοντα, αφού οι εκπαιδευτικοί έκαναν κάποιες εκπτώσεις, η παράλογη απαλλαγή των συνδικαλιστών για να συνδικαλίζονται σε εργάσιμο χρόνο παρέμεινε, αφού κι εδώ οι συνδικαλιστές έβαλαν λίγο νερό στο μεθυστικό κρασί τους, το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης μπήκε σε εφαρμογή και οι εκπαιδευτικοί πιστώθηκαν με τις διδακτικές περιόδους, που επιχείρησε το ΥΠΠ να τους αφαιρέσει με τον πολύκροτο εξορθολογισμό της περασμένης χρονιάς. Τότε επιχείρησε να πάει μπροστά. Τώρα κατάλαβε ότι έπρεπε να στραφεί πίσω, επειδή είχαμε και εκλογές.

Εξορθολογισμός του διδακτικού χρόνου θα έπρεπε να σημαίνει, σύμφωνα με τους κανόνες της λογικής, καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου παραμονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο προς όφελος των παιδιών. Τούτο σημαίνει πως μπορούσαν οι διδακτικές περίοδοι ακόμη και να μειωθούν και των διευθυντών να καταργηθεί ο διδακτικός χρόνος. Παράλληλα όμως ο χρόνος του εκπαιδευτικού μπορούσε να συμπληρωθεί με δραστηριότητες εξ ίσου σημαντικές ή και σημαντικότερες από τη διδασκαλία. Οι δραστηριότητες αυτές μπορεί να ήταν μεθοδευμένη προσπάθεια συνεχούς παρακολούθησης και επίλυσης προβλημάτων παιδιών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα μαθησιακά, οικογενειακά, κοινωνικά, ψυχολογικά και χρειάζονται στήριξη, ενθάρρυνση βοήθεια. Μπορεί να σημαίνει συστηματική δραστηριότητα για μείωση της σχολικής παραβατικότητας, που τα τελευταία χρόνια είναι ενδημικό φαινόμενο σε κάθε σχολείο. Μπορεί ο εκπαιδευτικός να έχει καθορισμένες περιόδους για συνεχή συνεργασία με παιδιά με προβλήματα, συνεργασία με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ακόμα και με συνεργασία με συναδέλφους του την ώρα που γίνεται διδασκαλία, για να μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά, που την χρειάζονται για να κατανοήσουν κάποιο θέμα ή να εκτελέσουν κάποια εμπεδωτική ή δημιουργική εργασία. ‘Ετσι οι όλες οι περίοδοι θα ήταν εξορθολογιστικά καθορισμένες για κάθε εκπαιδευτικό, έστω και αν ο διδακτικός χρόνος μειωνόταν περισσότερο. ΄Αλλωστε η διδασκαλία ύλης δεν είναι σημαντικότερη από την καλλιέργεια των παιδιών, την επίλυση των κοινωνικών, οικογενειακών και άλλων προβλημάτων τους.

Ο εξορθολογισμός της παιδείας εξαντλήθηκε με ανατολίτικο παζάρι σε συνδικαλιστικά θέματα μόνο. Ιδιαίτερα αντίθετη με τον εξορθολογισμό είναι η απαλλαγή συνδικαλιστών από το εκπαιδευτικό τους έργο για συνδικαλιστικές δραστηριότητες. Αυτό κι αν είναι εξόχως παράλογο και αντιδεοντολογικό.

Τελικά δεν έχουμε καταλάβει τι εννοούσε ο Υ.Π.Π. λέγοντας εξορθολογισμό. Της παιδείας. Ανέκρουσε πρύμναν λόγω εκλογών ή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις με τον εξορθολογισμό που εξήγγειλε ο Υπουργός κατάφεραν να διασφαλίσουν τα κεκτημένα τους και η παιδεία ας περιμένει. ‘Αλλωστε είναι μερικές δεκαετίες που περιμένει … ματαίως.

Εκπαιδευτικός, αρθρογράφος 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Πέτρος Παντελίδης
Wed June 05, 2019, 19:13:03
Για να είναι η ΠΟΕΔ θεματοφύλακας των συμφερόντων των δασκάλων δεν χρειάζεται να είναι απαλλαγμένοι από τη εργασία τους τόσοι εκπαιδευτικοί, που πολλές φορές προξενούν προβλήματα στα σχολεία με τις επισκέψεις των. Εγώ πιστεύω στον επαγγελματισμό. Ο κατοχυρωμένος συνδικαλιστικός χρόνος μπορεί να είναι μισθολογικές κλίμακες για το διορισμό επαγγελματιών που να διαπραγματεύονται και να υπερασπίζονται τα συμφέοντα των εκπαιδευτικών, ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. που θα συνεδράζει σε μη επίσημο χρόνο. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις μπορούν να εργοδοτούν, νομικό, οικονομολόγο και άλλους επιστήμονες και όχι να πομακρύνουν ικανούς δασκάλους από την έδρα. Κι αν κάποια οργάνωση θέλει να έχει ως διευθυντή ένα ικανό εκπαιδυτικό, αυτός να υποβάλλει παραίτηση, να εργοδοτείται μόνιμα από την οργάνωση και ο μισθός να είναι εξαργύρωση του συνδικαλιστικού χρόνου.
Xωρίς να θέλω να σε κολακεύσω, κύριε Πόλυ, πιστεύω ότι εσύ μπορείς θαυμάσια να χειρίζεαι όλα τα οικονομικά και άλλα θέματα της οργάνωσης, να υποβάλλεις εισηγήσεις στο Δ.Σ. να διαπραγματεύεσαι με επάρκεια και επιχειρήματα τα οικονμικά και άλλα θέματα. Μπορείς να είσαι ένας εξαιρετικός υπάλληλος της ΠΟΕΔ, αλλά όχι με παραχώρηση διδακτικού χρόνου, όταν θα εκλέγεσαι, αλλά με μόνιμο διορισμό στη θέση. Ο μισθός σου θα είναι αντίτιμο του κατοχυρωμένου συνδικαλιστικού χρόνου.

Μιχάλης Α. Πόλης
Wed June 05, 2019, 11:24:31
Ο συνδικαλιστικός χρόνος είναι νομικά κατοχυρωμένος από τον κυπριακό και το διεθνή νόμο. Είναι λογικό ένας εκπαιδευτικός να επιχειρηματολογεί υπέρ της κατάργησης του; Πού θα βρισκόμαστε σήμερα αν δεν υπήρχε η συντεχνία ως θεματοφύλακας των συμφερόντων μας;Η συντεχνία υπάρχει ως αντίβαρο της αυθαιρεσίας της εργοδοσίας και πρέπει να την διατηρήσουμε για να μην μετατραπούμε σε δουλοπάρικους.

FREDERICK-EXAPOSASEOS
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
KENITHESITEPAK
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
FORUMMARCH
OLYMPION2017
CYIMASTER
Middlesex2016