KESJULY18

2019-06-01 09:31:11
Παν. Κύπρου: Ζητήματα χωροταξίας και υλικού των προσκυνημάτων στη βυζαντινή και μεσαιωνική Κύπρο

Παν. Κύπρου: Ζητήματα χωροταξίας και υλικού των προσκυνημάτων στη βυζαντινή και μεσαιωνική Κύπρο


Και τα προσκυνηματικά ρεύματα στην Ανατολική Μεσόγειο (11ος-16ος αιώνας) POST-DOC/0916/0251

  Το νέο ερευνητικό, διεπιστημονικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κύπρου – Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας με ακρωνύμιο SpaMaP Cy (The Spatiality and Materiality of Pilgrimage in Byzantine and Medieval Cyprus and Religious Networks in the Eastern Mediterranean – 11th-16th century) έχει ως στόχο να διερευνήσει τη διαχρονική εξέλιξη των θρησκευτικών προσκυνημάτων καθώς και της συνεπακόλουθης προσκυνηματικής τέχνης που αναπτύσσεται στην Κύπρο από τον 11ο μέχρι τον 16ο αιώνα. Παράλληλα θα εξετάσει τη θέση, το ρόλο που κατείχε η Κύπρος στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με τα προσκυνηματικά - ταξιδιωτικά ρεύματα. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας. Πρόκειται για πρόγραμμα «ΔΙΔΑΚΤΩΡ», το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των προγραμμάτων RESTART 2016-2020. Τα προγράμματα RESTART 2016-2020 στηρίζουν την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία στην Κύπρο.

Το έργο εκπονείται με τη συνεργασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου και του Υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου. Την ερευνητική ομάδα του προγράμματος απαρτίζουν διάφοροι ερευνητές από τα πιο πάνω προαναφερθέντα ιδρύματα και ανεξάρτητοι συνεργάτες. Συντονιστής του προγράμματος είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αθανάσιος Κ. Βιώνης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια η Ουρανία Περδίκη.

Ο όρος «προσκύνημα» αναφέρεται στο ταξίδι κάποιου σε τόπο, στον οποίο αποδίδει μεγάλη σημασία/τιμή (π.χ. Ιεροσόλυμα, Μέκκα), καθώς και όλα τα αντικείμενα τα επιδεχόμενα την προσκύνηση αυτή π.χ. θαυματουργές εικόνες, ιερά λείψανα, τάφοι αγίων, χώροι μαρτυρίων, αγιάσματα κλπ.

Τα προσκυνήματα και οι ιεροί τόποι της Κύπρου μπορούν να διαχωριστούν σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:

  1. Σε αυτά που συνδέονται με κάποια θαυματουργή εικόνα ή ιερό λείψανο (π.χ. ζώνη της Παναγίας), ή λείψανα αγίων.
  2. Σε εκείνα που σχετίζονται με τον τάφο ενός αγίου ή με χώρο μαρτυρίου ενός προσώπου.
  3. Σε αυτά που έχουν να κάνουν με το χώρο διαμονής ενός προσώπου.
  4. Και, σε εκείνα που είναι συνδεδεμένα με την ύπαρξη ενός θαυματουργού αγιάσματος / πηγής.

     Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί μια διεπιστημονική προσπάθεια μελέτης του προσκυνήματος στη Βυζαντινή και Μεσαιωνική Κύπρο, συνδυάζοντας παραδοσιακές προσεγγίσεις (γραπτές πηγές, ιερή τοπογραφία, ανάλυση τοπίου, αρχαιολογικά δεδομένα) με σύγχρονες ψηφιακές τεχνικές και εργαλεία (ψηφιοποίηση μνημείων και έργων τέχνης, ηλεκτρονική βάση δεδομένων, στατιστικές αναλύσεις δεδομένων, οπτικοποίηση αποτελεσμάτων μέσω θεματικών χαρτών, εφαρμογή γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών - GIS).       

Το SpaMaP Cy έχει ως στόχο: α) να εντοπίσει, να καταγράψει,  να ψηφιοποιήσει και να ενσωματώσει τα σχετικά δεδομένα σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ευρετήριο με το σύνολο των προσκυνηματικών θέσεων και μνημείων και των αντικειμένων προσκυνηματικής τέχνης, β) να μελετήσει, να διατυπώσει παρατηρήσεις και να προβάλει νέα στοιχεία όσο αφορά την εξέλιξη των προσκυνηματικών μνημείων, των συναφών κινητών ευρημάτων στο νησί κατά την υπό εξέταση περίοδο και να διερευνήσει το ρόλο των προσκυνηματικών κέντρων ως θρησκευτικοί, κοινωνικοί και πολιτιστικοί φορείς του νησιού, γ) να αποτελέσει αφετηρία για τη γενικότερη προσέγγιση των νοοτροπιών και των αντιλήψεων που σχετίζονται με το προσκύνημα στα πλαίσια της κοινωνίας της Κύπρου της περιόδου, δ) να προσδιορίσει τη σημαντική θέση της Κύπρου στο πλαίσιο των προσκυνηματικών διαδρομών και πρακτικών της Ανατολικής Μεσογείου, ε) να εφαρμόσει νέες τεχνολογίες στην προσπάθεια ανάπτυξης μιας καινοτόμου προσέγγισης στην κατανόηση των ιερών τοπίων της Κύπρου, στ) να αναπτύξει ένα νέο εργαλείο διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς για την τεκμηρίωση και προώθηση των προσκυνηματικών περιοχών και της προσκυνηματικής τέχνης στο νησί.

Τα αποτελέσματα του έργου θεωρούμε ότι θα συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, 1) στην ψηφιοποίηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Με την διαχείριση και ψηφιοποίηση του υλικού θα καταστεί δυνατό να φυλαχθεί υλικό για μελλοντική χρήση· 2) στον εμπλουτισμό της επιστημονικής γνώσης για το θέμα και την εποχή, καθώς η Κύπρος αποτελεί σημαντικό προσκυνηματικό κέντρο. Επίσης θα συνεισφέρουν στην προώθηση σύγχρονων συζητήσεων, πρακτικών και πολιτικών σχετικά με την ειρηνική συνύπαρξη και ανεκτικότητα μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών ή/και εθνικών ομάδων που ζουν στο νησί, από το μεσαιωνικό παρελθόν στη σύγχρονη εποχή.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016