KESJULY18

2019-05-26 18:59:29
Kατά συρροή αγένεια, κατά συρροήν αυθάδεια και η κοσμιοτάτη –κοσμιοτάτη!

Kατά συρροή αγένεια, κατά συρροήν αυθάδεια και η κοσμιοτάτη –κοσμιοτάτη!


ΤΗΣ ΑΣΤΕΡΩΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ*

Σε λίγες μέρες, με το πέρας των εργασιών του σχολικού έτους είθισται οι καθηγητικοί σύλλογοι να αποφασίζουν για τις διαγωγές των μαθητών.

Συνηθίζεται οι σχολικές διευθύνσεις να προτείνουν στον σύλλογο την άλφα πρόταση για συγκεκριμένο μαθητή με όχι και την πιο αρεστή συμπεριφορά. Αν όλοι συμφωνούν με αυτή την πρόταση έχει καλώς. Αν υπάρξει αντιπρόταση από μέλος του καθηγητικού συλλόγου, τότε ο σύλλογος ψηφίζει. Η τελεσίδικη απόφαση για τη διαγωγή του μαθητή, αφορά την  απόφαση της πλειοψηφίας.

Παρατηρούμε στα σχολεία πως, αν και κατά τη διάρκεια της χρονιάς έχουμε πάρα πολλά κρούσματα παραβατικότητας, εντούτις στο τέλος ελάχιστοι ή κανείς  πυκνόσυχνα δεν έχει στο ενδεικτικό του ή στο απολυτήριό του διαγωγή κοσμία! Ο λόγος είναι, αν έτσι όντως λέει ο κανονισμός,  ή μη ύπαρξη πολλών καταγγελιών από τους καθηγητές για αυτό τον μαθητή.

Τα ερωτήματα που τίθενται τώρα είναι τα εξής:

  1. Eίναι το πλήθος των καταγγελιών που πρέπει να μετρά ή το βάρος του παραπτώματος, έστω κι αν αυτό αναγράφεται σε ΜΙΑ και μόνο καταγγελία; πχ. Ας υποθέσουμε πως ένας  μαθητής μπουγέλωνε τους συμμαθητές του πολλάκις και τού έχουν κάνει καταγγελίες oι καθηγητές καμιά 20αριά φορές, ενώ ένας  άλλος συμμαθητής του έχει ΜΟΝΟ μια καταγγελία, γιατί πέταξε ας πούμε μια πέτρα και τραυμάτισε σοβαρά κάποιον στον σχολικό χώρο .Τί κάνουμε; Ποιον τιμωρούμε με κοσμία ή καλή (!) ή κακή διαγωγή;
  2. Μήπως θα έπρεπε η όποια καταγγελία γίνει για μαθητή κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς να πολλαπλασιάζεται σε τρία αντίτυπα, ένα για τον ΒΔ, ένα για το διδάσκοντα και ένα τρίτο να αποστέλλεται ηλεκτρονικά σε τμήμα που θα συσταθεί στο  ΥΠΠ;  Eπειδή εκεί θα ήταν καλό ίσως να επικυρώνεται η όποια  παρατήρηση ή η ποινή που προαποφασίστηκε από τον ΒΔ για το σχετικό παράπτωμα του μαθητή.
    Ίσως λέω έτσι, αποφεύγαμε την ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΕΠΙΕΙΚΙΑ, η οποία απ’ ό΄τι φαίνεται ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΕΙ τους μαθητές, αντί να τους συνετίζει! Ακόμη με τον τρόπο αυτό, θα είμασταν όλοι πιο δίκαιοι, διότι τα συγκεντρωτικά δεδομένα θα οδηγούσαν σε κοινή πολιτική επί των ίδιων πάνω- κάτω παραπτωμάτων. Επίσης, η τελεσίδικη απόφαση για όποια παρατήρηση η ποινή, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να γνωστοποιείται  από το αρμόδιο τμήμα του ΥΠ για κάθε καταγγελία σε όσους εμπλέκονται (καθηγητή που έκανε την καταγγελία, ΒΔ, γονέα και μαθητή)
    Οι σύμβουλοι των σχολικών μονάδων είθισται να παρεμβαίνουν στις συνεδριάσεις για τις διαγωγές, γνωστοποιώντας τα ιδιαίτερα δεδομένα των μαθητών που κινδινεύουν να χαρακτηριστεί  η διαγωγή τους, εκτός από κοσμιοτάτη. Αυτό το κάνουν  προς όφελος των μαθητών. Αυτό όμως δεν το κάνουν στην αρχή της σχολικής χρονιάς.
    Στην αρχή απαγορεύεται να γνωστοποιηθούν τα ιδιαίτερα δεδομένα του μαθητή και στο τέλος ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ; Ταπεινή μου άποψη, νομίζω έπρεπε να γνωστοποιούνται αυτά εξ αρχής δηλ. από τον Σεπτέμβριο.

Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η παρατήρησή μας, πως ενώ γίνονται συντονισμοί για τα τμήματα και όπου στο εν λόγω έντυπο του συντονισμού ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ οι μαθητές που ενοχλούν ΕΠΑΝΗΛΕΙΜΜΕΝΩΣ, όταν έχουν ελάχιστες καταγγελίες δεν ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΠΟΤΕ! (Το «ενοχλούν» που αναγράφεται στο έντυπο είναι ο πιο ελαφρύς χαρακτηρισμός, διότι είναι παιδιά που καταστρέφουν ξένη περιουσία είτε συμμαθητών είναι αυτή είτε του σχολείου, ή συμπεριφέρονται απρεπέστατα σε συμμαθητές και καθηγητές ή ενεργούν με κίνδυνο για αυτά τα ίδια ή τους άλλους γύρω τους.)

Εν κατακλείδι , ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να εγκύψουμε στο θέμα των διαγωγών ...  να  αποδίδουμε τις  ανάλογες ποινές  σε  τυχόν επαναλαβανόμενη ΑΓΕΝΕΙΑ, ΑΣΕΒΕΙΑ, ΑΥΘΑΔΕΙΑ, ΑΠΡΕΠΕΙΑ, ΕΞΥΒΡΙΣΗ, ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ κτλ για παραδειγματισμό.

Δεν γίνεται μαθητής να πετά νερό από τα παράθυρα σε ώρα μαθήματος, στους συμμαθητές του ή να ρεύεται επίτηδες στην τάξη ή να λέει απρεπέστατες λέξεις ενώπιων συμμαθητών και καθηγητή σε ώρα μαθήματος. Δεν γίνεται  να φορτίζει το τηλέφωνο του μαθητής /τρια στην τάξη ή να μετακινείται συνεχώς εν ώρα μαθήματος ή να κλωτσά την πόρτα της τάξης μαθητής/τρια  για να μπει να κάνει δήθεν ανακοίνωση και να μην τιμωρείται!  Τέτοια, θα μπορούσα να γράφω για ώρα...

Είναι  τόσο τοξικό αυτό που ζούμε από τους ατίθασους (είτε είμαστε μαθητές, είτε καθηγητές, είτε διευθύνσεις).

 Ασφαλέστατα ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΩΣ ΤΕΤΟΙΟΙ αυτοί οι μαθητές, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΑΥΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΟΙ λόγω συμπεριφορών!  Ισως χρειάζονται στήριξη από ειδικούς για να διαχειριστούν  είτε το θυμό τους είτε να μπουν σε κάποια όρια.

 Από την άλλη, Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΛΕΕΙ, πως ΟΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΕΠΑΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΩΣ ΕΧΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΕΠΙΠΛΗΞΗ, ΤΙΜΩΡΙΑ, ΠΟΙΝΗ όπως θέλετε πέστε το. Αν φοβόμαστε αυτές τις λέξεις, επειδή η μοντέρνα παιδαγωγική τις αποφεύγει, ΤΟΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΑΚΩΣ ΕΧΟΝΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ. ΗΔΗ ΔΙΑΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ...

*Καθηγήτρια Γαλλικών

Μάστερ στη Διοίκηση


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICK-EXAPOSASEOS
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
KENITHESITEPAK
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
FORUMMARCH
OLYMPION2017
CYIMASTER
Middlesex2016