KESJULY18

2019-05-26 18:32:34
ΑΚΙΔΑ: Απάντηση στην ξηρασία επιχειρημάτων της Δη. Αν. Α. …

ΑΚΙΔΑ: Απάντηση στην ξηρασία επιχειρημάτων της Δη. Αν. Α. …


Με ανακοίνωσή της  η Αναξάρτητη Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών ΑΚΙΔΑ αναφέρει:

«Η χθεσινή ανακοίνωση της Δη.Αν.Α. (Διδασκαλική Κίνηση συνεργασίας της ΔΗ.ΚΙ. και του Αγώνα), δυστυχώς, εμφανίζεται ως Δούρειος Ίππος σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή των προσπαθειών της ΠΟΕΔ να αντιμετωπίσει την Κυβερνητική Πολιτική.

Προφανώς και η ενέργεια αυτή, η οποία αφενός σκόπιμα παραγνωρίζει την πραγματικότητα και ολόκληρο το συγκείμενο στο οποίο κλήθηκε να κινηθεί η ΠΟΕΔ, αφετέρου υποβαθμίζει το περιεχόμενο της ομόφωνης απόφασης της ΜΕΠΕΥ, δεν εξυπηρετεί κανένα άλλο σκοπό από το να εκμεταλλευτεί την αγωνία των συναδέλφων, να ψηφοθηρήσει άκαιρα και να υπηρετήσει και τις προεκλογικές σκοπιμότητες των χώρων στους οποίους οι συνιστώσες της ανήκουν. Και αυτό στο σημείο του χρόνου, όπου η ΠΟΕΔ τηρεί ενεργό ετοιμότητα εν αναμονή της επικύρωσης της συμφωνίας σε Κυβερνητική Απόφαση. Μάλλον ψιλά γράμματα για την ηγεσία της ΔηΑνΑ!

Φυσικά η τακτική αυτή δεν είναι καινοφανής για τη συγκεκριμένη Κίνηση αλλά μετά από τα όσα πρωτόγνωρα ο εκπαιδευτικός κόσμος βιώνει τους τελευταίους 14 μήνες, το κτύπημα αυτό είναι καίριο στην ενότητα και την απαιτούμενη συναντίληψη στην Οργάνωση.

Η ΑΚίΔΑ με σαφήνεια σημειώνει τα εξής:

  1. Η κάθε απόφασή της λαμβάνεται με υπευθυνότητα έναντι των στιγμών και τοποθετείται σταθμίζοντας τα συμφέροντα των συναδέλφων και μόνο. Γι’ αυτό άλλωστε και σε αυτούς λογοδοτεί, όχι σε οποιονδήποτε κομματικό σχηματισμό.
  2. Με δημόσιες ανακοινώσεις της, Οκτώβριο 2018, Δεκέμβριο 2018, Μάρτιο 2019 και όχι μόνο, την ώρα που άλλοι περί άλλων τύρβαζαν, αναδείκνυε τις συνέπειες της αδικαιολόγητης καθυστέρησης στην επίλυση των ζητημάτων της Κρίσης στη Δημόσια Εκπαίδευση. Η ΑΚίΔΑ παρακολουθεί με κριτικό μάτι τις εξελίξεις, πιστεύοντας πως η άμεση υιοθέτηση της συμφωνίας της ΜΕΠΕΥ σε κυβερνητική απόφαση, θα αποσοβήσει νέες περιπέτειες στον χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης, παρόμοιες με αυτές του καλοκαιριού του 2018, ενώ την ίδια ώρα θα δοθεί η ευκαιρία για διάλογο για τα λοιπά καυτά ζητήματα που ταλανίζουν το Δημόσιο Σχολείο και το έργο του.
  3. Με γραπτές τοποθετήσεις της και συντεταγμένα, από την πρώτη ώρα της Κρίσης στην Εκπαίδευση, με τις λιγότερες απουσίες στις συνεδρίες του ΔΣ της ΠΟΕΔ, έδινε κατεύθυνση στην πορεία διεκδίκησης.
  4. Σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις, όταν κλήθηκε να διαχειριστεί την πρόταση του Προέδρου της ΜΕΠΕΥ, η οποία καθυστέρησε μήνες ολόκληρους να διαχειριστεί τα ζητήματα, πρόταξε (και συνεχίζει να προτάσσει) με γραπτή θέση της στο ΔΣ της ΠΟΕΔ την ολοκληρωμένη εφαρμογή του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος.
  5. Η Πρόταση του Προέδρου της ΜΕΠΕΥ, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο είχε την έγκριση των πολιτικών προϊσταμένων του, ήτοι ΥπΟικ και ΥΠΠ, (α) αφετηριακά αναγνωρίζει τη σημασία και αναγκαιότητα της εφαρμογής του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης και επέστρεφε στην κατάσταση πριν από τις 4 Ιουλίου 2018, με την προοπτική της ολοκλήρωσης του θεσμού μέσα από διαδικασία για συμφωνία για χρονοδιαγράμματα, (β) επαναφέρει όλο το πλαίσιο του διδακτικού χρόνου ως είχε, (γ) αναγνωρίζει την υποχρέωση του Κράτους για συνδικαλιστικές διευκολύνσεις με τον πλέον επίσημο τρόπο, (δ) παραχωρεί παράθυρο πρόωρης αφυπηρέτησης χωρίς επιβαρύνσεις, κάτι που δημιουργεί εύλογες προοπτικές για κινητικότητα στον Κλάδο, (ε) συνοδεύεται, σύμφωνα με προφορική δήλωσή του, επίσημη δε, με διαβεβαίωση για κατάθεση, επιτέλους, μέχρι τις 15 Ιουνίου, Πρότασης για τα Συνταξιοδοτικά των συναδέλφων αλλά και των λοιπών ΔΥ που μονιμοποιήθηκαν μετά το 2011. Το πλέγμα αυτό των προτάσεων ΔΕΝ μπορούσε να παραγνωριστεί. Η ΑΚίΔΑ ανάλαβε την ευθύνη, έναντι ΟΛΩΝ των συναδέλφων, να δώσει θετική ψήφο, κοιτάζει όλους στα μάτια και τελεί σε εγρήγορση αναμένοντας την επικύρωση της συμφωνίας από το Υπουργικό Συμβούλιο και την εφαρμογή της. (Ανακοίνωση ΑΚίΔΑ ημερομηνίας 25/5/2019)
  6. Το πολυσέλιδο έγγραφο της ΠΟΕΔ, https://www.poed.com.cy/Default.aspx?tabid=92&articleType=ArticleView&articleId=10229 που συνόδευσε τη θετική τοποθέτηση της ΠΟΕΔ στη συνεδρία της ΜΕΠΕΥ στις 22/5/2019, κατά την οποία λήφθηκε η ομόφωνη απόφαση, συνιστά οδοδείκτη για την επόμενη μέρα, δηλαδή από αύριο, 27 Μαΐου 2019. Η ΑΚίΔΑ δηλώνει παρούσα, ως δηλώνει έτσι ανελλιπώς και αδιάλειπτα από το 1992, χέρι με χέρι με τον κάθε εκπαιδευτικό ξεχωριστά και με όλους μαζί.

Η ΑΚίΔΑ θεωρεί, επίσης, επιβεβλημένη τη συνεχή ενημέρωση των Μελών από την Επίσημη ΠΟΕΔ, ανατρέχοντας στις επίσημες ανακοινώσεις στον Τύπο και ιστοσελίδα της Οργάνωσης, για τις ενέργειες της, για την πορεία των ζητημάτων που αφορούν την επαγγελματική ζωή του εκπαιδευτικού, τους όρους εργασίας του, τις προτεινόμενες από την Επίσημη Πλευρά Αλλαγές, τα θέματα που η ίδια η Οργάνωση θέτει. Θα μπορούν έτσι να έχουν τη δική τους κριτική άποψη και σε σχέση με τις απόψεις που εκφράζονται από οπουδήποτε.

Τα όσα έπονται απαιτούν υψηλό αίσθημα ευθύνης, εγρήγορση, σκληρή συλλογική δουλειά, στιβαρή θεσμική λειτουργία της ΠΟΕΔ. Η ΑΚίΔΑ προσεγγίζει την επόμενη μέρα με αυτό το πνεύμα. Η αντιμετώπιση που η Δημόσια Εκπαίδευση και ο λειτουργός της τυγχάνουν από την Αρμόδια Αρχή απαιτούν σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και σφαιρική μελέτη για το κάθε ζήτημα, με έγνοια πάντοτε τη μεγάλη εικόνα και το επόμενο βήμα.

Κυρίως, όμως, η ΑΚίΔΑ, και διαβεβαιώνει πως αυτό θα πράττει, θα πολιτεύεται μέσα από το ανοικτό κανάλι επικοινωνίας που έχει από το 1992 με τον δάσκαλο, τη νηπιαγωγό, τον ειδικό εκπαιδευτικό και στη βάση της αλήθειας. Διαλείμματα κι εκπτώσεις, για διαβούλευση στα κλειστά γραφεία κομματικών παρασκηνίων για την ΑΚίΔΑ είναι άγνωστα μονοπάτια».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICK-EXAPOSASEOS
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
KENITHESITEPAK
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
FORUMMARCH
OLYMPION2017
CYIMASTER
Middlesex2016