KESJULY18

2019-05-21 10:41:09
Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης: «Γονείς ξυπνάτε. Έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης»

Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης: «Γονείς ξυπνάτε. Έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης»


 Με ανακοίνωσηpέκκληση προς; τους γονείς, η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης αναφέρει:

«Φίλοι γονείς, της τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες τραγικών γεγονότων και συγκλονιστικών αποκαλύψεων που αφορούν την κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους και τις τραγικές συνέπειες που επιφέρει.

Σύμφωνα με μελέτες η κατανάλωση αλκοόλ σε νεαρή ηλικία μπορεί να προκαλέσει καταστροφή εγκεφαλικών κυττάρων και καρκίνο, ενώ συνδέεται με τροχαία ατυχήματα, αυτοκτονίες, κατάθλιψη, βιασμούς, μεταδοτικά σεξουαλικά νοσήματα, HIV, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, απώλεια μνήμης, θάνατο και άλλα πολλά. Για να μην αναφέρουμε τα τροχαία δυστυχήματα που οφείλονται στη μέθη.

Τα στοιχεία των διαφόρων ερευνών που έγιναν τόσο Πανευρωπαϊκά (ESPAD) όσο και τοπικά η Κύπρος κατατάσσεται 3η πανευρωπαϊκά (ανάμεσα σε 47 χώρες) στην κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους, με τις αυξητικές τάσεις ανάμεσα στα ανήλικα κορίτσια. Σύμφωνα με την έρευνα οι ανήλικοι καταναλώνουν πέραν των 5 ποτών σε κάθε έξοδο.

Ακόμα πιο τραγική είναι η πραγματικότητα, με τα περιστατικά να αυξάνονται σε συχνότητα, αλλά και επικινδυνότητα, με παράλληλη μείωση της ηλικίας που τα παιδιά αρχίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ. Τραγικός απολογισμός της ξέφρενης αυτής πορείας είναι ο  θάνατος ενός ανήλικου μαθητή και ο παρ’ ολίγον θάνατος άλλης ανήλικης. Σαν κοινωνία, αποτύχαμε για άλλη μια φορά να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τον όποιο κίνδυνο και για άλλη μια φορά φανήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων.

Δυστυχώς όμως, όλα αυτά τα στοιχεία δεν φαίνεται να μας ανησυχούν ως γονείς σε βαθμό που να αντιληφθούμε ότι η ζωή των παιδιών μας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και να δράσουμε δυναμικά, απαιτώντας από τις αρμόδιες αρχές να ενεργήσουν χωρίς άλλη χρονοτριβή και να λάβουν όσα μέτρα χρειάζεται για εξάλειψη του επικίνδυνου αυτού φαινομένου.

Υποστατικά πωλούν ανεξέλεγκτα αλκοόλ και καπνό, χωρίς να ελέγχονται από κανένα. Κέντρα αναψυχής επιτρέπουν την είσοδο και την κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους, χωρίς κανένα δισταγμό, παραβιάζοντας κατάφορα τη νομοθεσία. Κανένα πρόβλημα. Το χρήμα να ρέει…

Οι ίδιοι οι ανήλικοι διοργανώνουν πάρτι σε κέντρα αναψυχής με προκαθορισμένο ποσό εισόδου το οποίο τους παρέχει ελεύθερη και απεριόριστη πρόσβαση στην κατανάλωση αλκοόλ, χωρίς κανένα έλεγχο, μέχρι τις 3-4 το πρωί και δεν κάνουμε κάτι γι αυτό. Εν αντιθέσει, επιτρέπουμε στα παιδιά μας να συμμετέχουν σε αυτά! Κανένα πρόβλημα. Το χρήμα να ρέει…..

Ιδιαίτερα ανησυχητική πτυχή, που αναδεικνύει την τεράστιά ευθύνη εμάς των γονιών, είναι τα πάρτι που διοργανώνονται στα σπίτια. Εκεί, η κατανάλωση αλκοόλ γίνεται με την συναίνεση, την ανοχή και την επικρότηση των ίδιων των γονιών αφού, οι ίδιοι οι γονείς προμηθεύουν το αλκοόλ που καταναλώνουν τα παιδιά. Και το πάρτι γίνεται χωρίς επιτήρηση από ενήλικα, αφού αυτό απαιτεί το παιδί. «για να διασκεδάσουν ελεύθερα»! Δεν ξέρουμε να λέμε όχι στα παιδιά μας, δεν ξέρουμε να βάζουμε όρια και υποκύπτουμε στις πιέσεις τους.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για λογαριασμό της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, από τα 200 υποστατικά πώλησης αλκοόλ που επισκέφθηκαν, μόνοPo 11 ζήτησαν στοιχεία ηλικίας από τον αγοραστή.  Τα υπόλοιπα 189 δεν ζήτησαν κανένα στοιχείο ταυτότητας. Ποιος νοιάστηκε; Το χρήμα να ρέει….

Η νομοθεσία υπάρχει. Πόσο όμως τηρείται; Η πραγματικότητα μιλά από μόνη της. Οι ποινές στους παρανομούντες δεν είναι αποτρεπτικές. Η Πολιτεία φαίνεται να παρακολουθεί αδιάφορα, χωρίς να λαμβάνει εκείνα τα μέτρα που θα αποτρέψουν τους επιτηδείους να πωλούν αλκοόλ στα παιδιά.

 

ΦΙΛΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΠΑΓΡΥΠΝΕΙΤΕ, ΔΡΑΣΤΕ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ, ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΤΕ.  ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

Ας μιλήσουμε στα παιδιά μας. Ας βάλουμε όρια στις ώρες που θα μείνουν εκτός σπιτιού εκτεθειμένα σε κάθε λογής κίνδυνο. Να μην παροτρύνουμε τα παιδιά μας να δοκιμάσουν αλκοόλ σε καμία ηλικία. Πρέπει να τους πείσουμε ότι δεν χρειάζεται να πιούν αλκοόλ για να διασκεδάσουν. Η ευθύνη είναι πρώτα δική μας και μετά πρέπει να απαιτήσουμε από την Πολιτεία να εφαρμόσει εκείνα τα μέτρα που θα εξαλείψουν αυτό το φαινόμενο που όσο πάει χειροτερεύει.  Αυτή είναι η αποστολή και η ευθύνη μας σαν γονείς και κανένας δεν μπορεί να την αναλάβει για εμάς».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016